Ηλεκτρονικό εμπόριο και χριστουγεννιάτικη αγορά κρίνουν το ύψος της ύφεσης για το 2020

Ηλεκτρονικό εμπόριο και χριστουγεννιάτικη αγορά κρίνουν το ύψος της ύφεσης για το 2020

Αναμφίβολα το μεγάλο επόμενο στοίχημα για την ελληνική οικονομία είναι το ύψος της ύφεσης για το 2020. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή θα υπερβεί το 10%, μετά το lockdown που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει η κρυφή ελπίδα ότι τελικά μπορεί η μπίλια να κάτσει κάτω από αυτό το ύψος.

Εκεί που θα κριθεί το στοίχημα είναι πόσο γρήγορα θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Αν θα μπορέσει να ξεκινήσει η λειτουργία της αγοράς, στις αρχές Δεκεμβρίου, τότε αναμφίβολα υπάρχουν καλές πιθανότητες να λειτουργήσει η αγορά των Χριστουγέννων, βελτιώνοντας τους δείκτες της κατανάλωσης η οποία αναμφίβολα είναι ο μεγάλος χαμένος του lockdown. 

Ένας ακόμη λόγος που υπάρχει κρυφή ελπίδα στην κυβέρνηση, ότι η ύφεση θα είναι κάτω από το 10%, είναι και το ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι η ανάπτυξη στο τρίτο του έτους, σε σχέση με το δεύτερο του 2020, κινήθηκε με ρυθμούς αρκετά υψηλότερους από τις εκτιμήσεις. Οι εν λόγω εκτιμήσεις στηρίζονται και στο ότι οι αποκαλούμενοι πρόδρομοι δείκτες οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. 

Βέβαια τις κρυφές ελπίδες της κυβέρνησης δεν φαίνεται να υιοθετούν οι αναλυτές. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Ναπολέων Μαραβέγιας μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που υποστήριξε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ότι επιβεβαιώνεται τελικά το δυσμενές σενάριο και η ύφεση θα υπερβεί το 10%.

Το στοίχημα της κατανάλωσης για να κερδηθεί απαιτείται να υπάρξει αλλαγή στάσης από τους πολίτες και να διαθέσουν μέρος του εισοδήματός τους στην κατανάλωση. Ένας λόγος μάλιστα που η κυβέρνηση επιλέγει για τον μήνα Νοέμβριο να αυξήσει την αποζημίωση προς τους εργαζομένους που θα βρεθούν σε αναστολή εργασίας, είναι η επιδίωξη να στηριχθούν οι εμπορικές επιχειρήσεις ενόψει των εορτών. 

Βέβαια για να συμβεί αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει η οικονομία ξανά, έστω και με κάποιους περιορισμούς. Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει οι επιστήμονες να ανάψουν το πράσινο φως. 

Ένα ακόμη στοιχείο που ίσως να βοηθήσει την οικονομία είναι και η καλύτερη γνώση που έχουν πλέον επιχειρήσεις και καταναλωτές από το lockdown. Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι σίγουρο ότι θα γνωρίσει ημέρες δόξας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι την περασμένη Παρασκευή η αγορά έζησε μία πρωτόγνωρη κίνηση που όμοιά της μόνο σε παραμονές εορτών παρατηρούσε κανείς.

Εν κατακλείδι, τα στοιχεία από την πορεία του ΑΕΠ που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, αλλά και η πορεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό το ύψος της φετινής ύφεσης.