Ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων - Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων - Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Νομοθετική διάταξη που θα επιτρέπει την ηλεκτρονική κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας, χωρίς φυσική παρουσία, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να μην υπάρχει προσέλευση στις εφορίες από όσους θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, λόγω της πανδημίας φέτος δεν υπάρχουν περιθώρια συνωστισμού και το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ σχεδιάζουν ένα καινούργιο σύστημα, βάσει του οποίου οι ενδιαφερόμενοι θα επισκέπτονται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και εκεί θα δηλώνουν ότι επιθυμούν να τεθεί σε ακινησία το όχημά τους.

Οι πινακίδες θα παραμένουν μεν στην κατοχή των ιδιοκτητών, ωστόσο αν κάποιος παραβιάσει το καθεστώς της ακινησίας τότε θα προβλέπονται πολύ αυστηρά πρόστιμα.

Στη νέα δυνατότητα των πολιτών να δηλώνουν ψηφιακά την ακινησία οχήματος προκειμένου να μη πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας, αναφέρθηκε άλλωστε σήμερα το πρωί και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι ήταν μια ιδέα της ΑΑΔΕ, του κ. Πιτσιλή και του υπουργείου Οικονομικών που το υπουργείο του την αγκάλιασε. «Δηλώνεις σε πλατφόρμα ψηφιακά ακινησία (οχήματος) χωρίς να χρειάζεται να πας τις πινακίδες σου στην εφορία για να μην πληρώνεις τέλη», επισήμανε.

Ωστόσο, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι τα πρόστιμα θα είναι υψηλότερα αν κάποιος κυκλοφορεί, παρότι έχει προχωρήσει στην κατάθεση των πινακίδων.