Ιδρυτής BioNTech: Ως τον επόμενο χειμώνα θα έχουμε επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα

Ιδρυτής BioNTech: Ως τον επόμενο χειμώνα θα έχουμε επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα

Την εκτίμηση ότι η ζωή θα έχει επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς μέχρι τον επόμενο χειμώνα, δήλωσε ο καθηγητής Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής της BioNTech η οποία αναπτύσσει το εμβόλιο μαζί με την Pfizer.

Συγκεκριμένα, ο Σαχίν δήλωσε ότι η επίδραση του νέου εμβολίου κατά της COVID-19 θα αρχίσει να γίνεται αισθητή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και η ζωή, προσθέτοντας ότι ο χειμώνας που έχουμε μπροστά μας αναμένεται να είναι δύσκολος. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech και η αμερικανική φαρμακευτική Pfizer δήλωσαν ότι μια προκαταρκτική ανάλυση έδειξε ότι το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού που αναπτύσσουν είναι άνω του 90% αποτελεσματικό.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο καθηγητής Σαχίν είπε ότι είναι βέβαιος πως το εμβόλιο θα μειώσει την μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ θα εμποδίζει από το να εκδηλώνονται συμπτώματα της νόσου σε όσους το έχουν λάβει.

Είναι πιθανό, πρόσθεσε, ότι το εμβόλιο μπορεί να μειώσει στο μισό τη μεταδοτικότητα του ιού, κάτι που θα είχε σημαντικό αντίκτυπο.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο θα μειωθεί από ένα τόσο αποτελεσματικό εμβόλιο – ίσως όχι κατά 90% αλλά ίσως κατά 50% – δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ακόμα και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματική μείωση της εξάπλωσης», πρόσθεσε.

AP Photo/Michael Probst