ΙΑΤΑ: Θα χρειαστούν 8.000 Boeing 747 για τη μεταφορά των εμβολίων

ΙΑΤΑ: Θα χρειαστούν 8.000 Boeing 747 για τη μεταφορά των εμβολίων

«Η μεγαλύτερη πρόκληση στον τομέα των μεταφορών» θα είναι η αποστολή των εμβολίων κατά του κορονοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με την αεροπορική βιομηχανία. Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), εκτιμά ότι θα χρειαστούν 8.000 Μπόινγκ 747 για να φτάσουν τα εμβόλια σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμη κάποιο διαθέσιμο εμβόλιο κατά της Covid-19, η IATA συνεργάζεται ήδη με αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, παγκόσμιους φορείς υγείας και φαρμακευτικές εταιρείες για να οργανώσει το παγκόσμιο σχέδιο μεταφοράς, όπως αναφέρει σήμερα το BBC. 

Οι υπολογισμοί του σχεδίου βασίζονται προς το παρόν στην υπόθεση ότι θα απαιτείται μία μόνο δόση ανά άτομο.

«Η ασφαλής παράδοση εμβολίων κατά του Covid-19 θα είναι η αποστολή του αιώνα για την παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί χωρίς προσεκτικό προγραμματισμό. Και η ώρα για αυτό είναι τώρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της IATA Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ.

Παρόλο που οι εταιρείες έχουν εστιάσει στις μεταφορές φορτίων λόγω της μείωσης επιβατών που ταξιδεύουν, η μεταφορά εμβολίων είναι αρκετά πιο περίπλοκη.

Πολλά από τα αεροσκάφη δεν είναι κατάλληλα για τη μεταφορά εμβολίων, καθώς απαιτείται συνήθως η δυνατότητα διατήρησης της θερμοκρασίας μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου για τη μεταφορά φαρμάκων. Ορισμένα εμβόλια ενδέχεται να απαιτούν ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες γεγονός που θα αποκλείσει αρκετά αεροσκάφη.

Επίσης, οι πτήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου, που δεν διαθέτουν δυνατότητες παραγωγής εμβολίων, όπως στη Νοτιοανατολική Ασία, θα είναι αποφασιστικής σημασίας.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η διανομή ενός εμβολίου σε ολόκληρη την Αφρική θα ήταν αδύνατη αναφέρει IATA, εξαιτίας του μεγέθους της περιοχής και της πολυπλοκότητας της διέλευσης των συνόρων.

Η μεταφορά θα χρειαστεί «σχεδόν στρατιωτική ακρίβεια» και θα απαιτεί εγκαταστάσεις με δυνατότητα διατήρησης συγκεκριμένης θερμοκρασίας σε ένα δίκτυο τοποθεσιών για την αποθήκευση του εμβολίου.

Η ΙΑΤΑ προέτρεψε τις κυβερνήσεις να ξεκινήσουν τον προσεκτικό σχεδιασμό από τώρα, ώστε να διασφαλίσουν ότι θα είναι έτοιμες όταν εγκριθούν εμβόλια και θα είναι διαθέσιμα για διανομή.