ΙΑΤΑ: Μειώνονται οι προοπτικές ανάκαμψης για τις αεροπορικές εταιρείες

ΙΑΤΑ: Μειώνονται οι προοπτικές ανάκαμψης για τις αεροπορικές εταιρείες

Οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες αναθεώρησαν αρνητικά τις εκτιμήσεις τους για ανάκαμψη από την κρίση του κορονοϊού, ανακοινώνοντας ότι η κίνηση των ταξιδιωτών δεν αναμένεται να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν το 2024 – ένα έτος αργότερα από την αρχική εκτίμηση.

Κατά την επικαιροποίηση της αξιολόγησης των επιπτώσεων της πανδημίας στα αεροπορικά ταξίδια, η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ) ανέφερε την αργή αναχαίτιση του ιού στις ΗΠΑ και τις αναπτυσσόμενες χώρες, και τις μειωμένες προοπτικές αύξησης των επαγγελματικών ταξιδιών.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που παραμένουν σε ισχύ σε κάποιες αγορές επίσης επιδεινώνουν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, ανακοίνωσε η ΙΑΤΑ, που εκτιμά πλέον ότι ο αριθμός των ταξιδιωτών το 2020 θα μειωθεί κατά 55%, μείωση αρκετά σημαντικότερη από το 46% που προέβλεπε η Ένωση τον Απρίλιο.

«Η ανάκαμψη κατά το δεύτερο μισό της χρονιάς θα είναι βραδύτερη απ' όσο ελπίζαμε» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΙΑΤΑ Μπράιαν Πιρς. Ο αριθμός των ταξιδιωτών ήταν μειωμένος κατά 86,5% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η αιφνιδιαστική απόφαση της Βρετανία να επιβάλει καραντίνα στις αφίξεις από την Ισπανία δημιούργησε επίσης μεγάλη αβεβαιότητα, δήλωσε ο Πιρς, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι προοπτικές ανάκαμψης αποδυναμώνονται και από την εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ και τις αναπτυσσόμενες χώρες, που μαζί αντιπροσωπεύουν το 40% των παγκόσμιων αεροπορικών ταξιδιών, σημειώνει η ΙΑΤΑ.

Οι διεθνείς πτήσεις είναι απίθανο να ανακάμψουν σημαντικά αν δεν τεθεί σε εφαρμογή ένα – λογικού κόστους – σύστημα ελέγχου με τεστ στο οποίο θα συμφωνήσουν οι κυβερνήσεις.

Τα επαγγελματικά ταξίδια δε, αναμένεται να υποστούν παρατεταμένη πτώση, απειλώντας το περιθώριο κέρδους των εταιρειών μεγάλων αποστάσεων, καθώς οι εταιρικοί πελάτες κάνουν περικοπές των δαπανών τους και χρησιμοποιούν περισσότερο τις τηλεδιασκέψεις που έγιναν κανονικότητα στη διάρκεια των lockdown.

«Μένει να δούμε αν θα επιστρέψουμε ποτέ στα προ πανδημίας μοτίβα για τα επαγγελματικά ταξίδια», είπε ο Πιρς. «Η ανησυχία μας είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί».