Ιαπωνικά μέσα: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε για λόγους υγείας

Ιαπωνικά μέσα: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε για λόγους υγείας

Την παραίτησή του αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε για λόγους υγείας.

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά πρακτορεία Kyodo και το NHK News που επικαλούνται πηγές στο κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, ο Άμπε θα δώσει συνέντευξη τύπου όπου θα ανακοινώσει την παραίτηση του. 

Ο Άμπε εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κέιο στο δημοτικό διαμέρισμα Σινανομάτσι της πρωτεύουσας για περίπου τέσσερις την περασμένη Δευτέρα, ενώ  μια εβδομάδα νωρίτερα είχε επισκεφθεί το ίδιο νοσοκομείο όπου παρέμεινε για έξι ώρες. 

Η κόπωση του Άμπε ήταν εμφανής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την 75η επέτειο της ρίψης της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι. Μιλώντας με βραχνή φωνή, ο Αμπε έμοιαζε να χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του. 

Προβλήματα υγείας έχουν υποχρεώσει τον Άμπε να παραιτηθεί και κατά το παρελθόν. Το 2007, ο σημερινός πρωθυπουργός παραιτήθηκε εξαιτίας χρόνιου έλκους, 13 μόλις μήνες μετά την ορκωμοσία του. 

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες ο Άμπε έγινε ο πρωθυπουργός με το μεγαλύτερο συνεχόμενο διάστημα παραμονής στη θέση του με 2,799 μέρες ξεπερνώντας το "ρεκόρ" του θείου του Εικαζου Σατο.