Ιαπωνία: Στη θάλασσα θα καταλήξει το μολυσμένο νερό της Φουκουσίμα

Ιαπωνία: Στη θάλασσα θα καταλήξει το μολυσμένο νερό της Φουκουσίμα

Σχεδόν μία δεκαετία μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε ότι το μολυσμένο νερό από το κατεστραμμένο εργοστάσιο θα καταλήξει στη θάλασσα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου, ενώ η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται αργότερα αυτόν τον μήνα.

Η απόφαση θα προκαλέσει αναταραχή στις γειτονικές χώρες, όπως η Νότια Κορέα, που έχει ήδη εντείνει τους ελέγχους για ραδιενέργεια στα τρόφιμα που εισάγονται από την Ιαπωνία, και θα πλήξει σοβαρά την αλιευτική βιομηχανία της Φουκουσίμα που αντιτίθεται εδώ και χρόνια σε μία τέτοια κίνηση.

Η διαχείριση του μολυσμένου νερού στο εργοστάσιο Φουκουσίμα αποτελεί εδώ και χρόνια πρόβλημα για την Ιαπωνία. Αυτήν την στιγμή πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι μολυσμένου νερού βρίσκονται αποθηκευμένοι σε δεξαμενές στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Φουκουσίμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Asahi, η κίνηση αυτή απαιτεί περίπου δύο χρόνια προετοιμασίας, καθώς το μολυσμένο με ραδιενέργεια νερό θα πρέπει να περάσει πρώτα από ειδικά φίλτρα και στη συνέχεια να αραιωθεί περαιτέρω με θαλασσινό νερό προτού καταλήξει στον ωκεανό.