ΗΑΕ: Η Τουρκία να σταματήσει την στήριξη της μουσουλμανικής αδελφότητας αν επιθυμεί σύσφιξη των σχέσεων

ΗΑΕ: Η Τουρκία να σταματήσει την στήριξη της μουσουλμανικής αδελφότητας αν επιθυμεί σύσφιξη των σχέσεων

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καλούν την Τουρκία να σταματήσει να είναι ο «πρωταρχικός υποστηρικτής» της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αν επιθυμεί να βελτιωθούν οι μεταξύ τους σχέσεις σύμφωνα δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Ανουάρ Γκαργκας. 

Μιλώντας στο Sky News Arabia, ο Γκαργκας δήλωσε ότι τα ΗΑΕ δεν έχουν λόγο να βρίσκονται σε σύγκρουση με την Άγκυρα. «Θέλουμε να πούμε στην Τουρκία ότι θέλουμε κανονικές σχέσεις ωστόσο το ζήτημα της στήριξης στη Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι σημαντικό για εμάς». «Δεν έχουμε προβλήματα με την Τουρκία, όπως ζητήματα συνόρων ή άλλα παρόμοια θέματα».

Η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ του Κατάρ και των γειτόνων του στον Κόλπο, που δρομολογήθηκαν αυτό το μήνα, έχουν επίσης δώσει ώθηση στις προσπάθειες αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ των ΗΑΕ και της Τουρκίας, η οποία είναι στενός περιφερειακός σύμμαχος της Ντόχα.

Η Τουρκία και τα ΗΑΕ έχουν βρεθεί σε αντίπαλα στρατόπεδα σε πολλά περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Τα ΗΑΕ και οι σύμμαχοί του στον Κόλπο θεωρούν την Αδελφότητα ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ είναι καχύποπτοι για την επιρροή της Τουρκίας στις αραβικές χώρες και θεωρούν τους περιφερειακούς στόχους της ως σύγκρουση συμφερόντων. Η Τουρκία συγκρούστηκε με τα ΗΑΕ και άλλες περιφερειακές δυνάμεις για πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο στη Λιβύη.

AP Photo/Kamran Jebreili