Η ύφεση, το βάθος του bear market και τα μικρά διαλείμματα

Η ύφεση, το βάθος του bear market και τα μικρά διαλείμματα

Aν και η Ευρώπη δεν κατάφερε χθες να συγκρατήσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της, οι βασικοί δείκτες της Wall Street κινήθηκαν με ισχυρά κέρδη, καλύπτοντας ένα μέρος από το έδαφος που χάθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Θα αναρωτηθεί βέβαια κανείς αν κάτι άλλαξε στο παγκόσμιο κύμα ανησυχίας για τις πληθωριστικές πιέσεις και τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης τη στιγμή που οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη προχωρούν σε απανωτές και επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων τους.

Η απάντηση είναι ότι όχι, προς το παρόν το μακροοικονομικό μοτίβο παραμένει το ίδιο. Χθες για παράδειγμα η Federal Reserve Bank of Chicago κατέγραψε ότι η αμερικανική οικονομία σημείωσε σημαντική επιβράδυνση τον Μάιο, ενώ η Εθνική Ένωση Μεσιτών –NAR- ανακοίνωσε ότι οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 3,4% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,41 εκατ. μονάδων τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, ενώ σε ετήσια βάση οι πωλήσεις βούτηξαν κατά 8,6%.

Την ίδια στιγμή οι προβλέψεις για ύφεση αυξάνονται και πληθύνονται στην κυριολεξία, με λαμπρή εξαίρεση την JP Morgan η οποία προς το παρόν εκτιμάει ότι ίσως έρχονται καλύτερες ημέρες για την οικονομία μέχρι το τέλος του έτους.

Επιστρέφοντας στο στρατόπεδο των «απαισιόδοξων» έχουμε και λέμε:

-Η Goldman Sachs εξακολουθεί το παιχνίδι της εναλλαγής «πουκαμίσων» και σε νέα της έκθεση αυξάνει την πιθανότητα να περιέλθει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση στο επόμενο έτος, στο 30% από το 15%. Αν ανοίξουμε δε το παράθυρο των προβλέψεων για τα δύο επόμενα έτη, οι πιθανότητές για ύφεση αυξάνονται στο 48%, έναντι 35% στην προηγούμενη εκτίμησή της.

- Στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ, κυριάρχησε η μαζική προειδοποίηση για επερχόμενη ύφεση και νέα βύθιση των αμερικανικών δεικτών.

- Περνώντας στην Ευρώπη, η Deutsche Bank και η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών -BDI-ανακοίνωσαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι αντιμέτωπη με την απειλή της ύφεσης, καθώς ο ήδη υψηλός πληθωρισμός και ο κίνδυνος διακοπής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την οικονομία.

H BDI αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2022, εκτιμώντας πως το γερμανικό ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμό 1,5% στο σύνολο του 2022, έναντι εκτίμησης για ανάπτυξη 3,5% πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

 - Στο ίδιο μήκος κινήθηκε η έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Wifo της Βιέννης, όσον αφορά την Αυστρία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση έχουν επηρεάσει το 73% των επιχειρήσεων που απασχολούν τουλάχιστον 250 εργαζόμενους. Προσαρμοσμένο στο σύνολο των επιχειρήσεων της Αυστρίας, το ποσοστό θα ξεπερνούσε το 55%.

-Η Morgan Stanley πέραν των εκτιμήσεων για ύφεση προχώρησε εδώ και μέρες στην εκτίμηση ότι η οικονομική συρρίκνωση δεν έχουν ακόμα αποτιμηθεί από τις αγορές και προειδοποιεί ότι η βύθιση του S&P 500 δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και ότι η ζώνη των 2900 εως 3000 μονάδων είναι στο πλάνο.

-Ο γνωστός σε όλους μας Roubini βλέπει ύφεση στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη του έτους καθώς «τα μέτρα καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οι λιανικές πωλήσεις, η μεταποιητική δραστηριότητα επιβραδύνονται με απότομο τρόπο, την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός».

Ξαναδιατύπωσε δε την άποψη ότι οι τιμές των μετοχών τείνουν να πέφτουν κατά 35% κατά τη διάρκεια της ύφεσης στις ΗΠΑ και κατά 50% σε περιόδους στασιμότητας, ενώ πρόσθεσε ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου θα μπορούσε να φτάσει «πολύ πάνω από το 4%».

 -Ο αγαπημένος πολλών επενδυτών Ίλον Μασκ και αυτή την εβδομάδα εξέφρασε τις ανησυχίες του για την οικονομία καθώς «...μία ύφεση είναι δεδομένη κάποια στιγμή. Τώρα, για το πόσο κοντά είμαστε, οι πιθανότητές αυξάνονται για το άμεσο μέλλον. Δεν είναι απόλυτα σίγουρο, αλλά έτσι φαίνεται».

Θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε πολλές ακόμα παραγράφους με τις εκτιμήσεις για ύφεση πολλών θεσμικών φορέων, οίκων και λοιπών παραγόντων της αγοράς, αλλά λίγο πολύ όλες κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι προβλέψεις για το χρονικό ορόσημο της ολοκλήρωσης της bear market: Είτε να φτάσει το πλήρωμα του χρόνου που θα δούμε την ύφεση να μας επισκέπτεται –προεξοφλητικοί βλέπετε μηχανισμοί οι αγορές- είτε το ενδεχόμενο αυτό να παύσει να υφίσταται!

Μέχρι τότε οι αγορές θα συνεχίσουν το πλαγιοκαθοδικό τους κανάλι και όπως έχουμε τονίσει πολλάκις σχεδόν από την αρχή της χρονιάς, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι επενδυτές στα πλαγιοκαθοδικά κανάλια συνήθως «γράφουν» και τις μεγαλύτερες απώλειες, με τις ανοδικές αντιδράσεις να δημιουργούν νέες γενιές εγκλωβισμένων.

Η τεχνική εικόνα της ανοδικής αντίδρασης

Η χθεσινή μέρα στη Wall λοιπόν ανήκει στο κεφάλαιο των ανοδικών αντιδράσεων μιας πλαγιοκαθοδικής αγοράς. Μέχρι πού θα μπορούσε να φτάσει αυτή η αντίδραση; Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα οι 3975 μονάδες- «το παλιό» 4040- ή ακόμα και η ζώνη 4180 -4240 είναι στα πλαίσια των πιθανών ανοδικών στόχων.

Αν η αγορά βέβαια δεν καταφέρει για άλλη μια φορά να πιάσει έστω τον πρώτο στόχο, τότε αυτή η εξέλιξη θα αποτελεί σαφές δείγμα του μεγέθους της αδυναμίας της αγοράς από τη μια και από την άλλη του μεγέθους της απαισιοδοξίας των επενδυτών.

Αντίθετα, μια δυναμική κίνηση της αγοράς πάνω από τις 4420 μονάδες θα μπορούσε να φέρει τα «κάτω πάνω», όμως αυτό προϋποθέτει μια απρόσμενη λύση στον γόρδιο δεσμό του ρωσοουκρανικού πολέμου και των κυρώσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Όσον αφορά τον Dax μια ανοδική αντίδραση έως τις 14685-15030 μονάδες δεν πρέπει να αποκλειστεί σε περίπτωση που δρομολογηθεί ένα bear market rally, αν και φοβόμαστε ότι πέριξ των 14000 μονάδων θα είναι συγκεντρωμένες αρκετές «καραβιές» πωλητών.

Προσοχή στις κοινωνικές αντιδράσεις αλλά και στην αποφασιστικότητα της ΕΚΤ

Κακά τα ψέματα, ο πληθωρισμός πρόλαβε να ξεφύγει από τον έλεγχο των Κεντρικών Τραπεζών με αποτέλεσμα τώρα να πρέπει να γίνει «διπλή» δουλειά προκειμένου να τον προφτάσουμε-κάτι που θέτει σε ομηρία τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα- ενώ έχει ήδη χτυπήσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών πυροδοτώντας κοινωνικές αντιδράσεις.

Η μεγαλύτερη απεργία των σιδηροδρόμων των τελευταίων 30 χρόνων που ξεκίνησε χθες στη Μεγάλη Βρετανία είναι μια από αυτές τις αντιδράσεις, με δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους να απαιτούν αύξηση μισθών ανάλογη των πληθωριστικών πιέσεων, ανοίγοντας το δρόμο για κινητοποιήσεις και σε άλλους κλάδους της οικονομίας τους επόμενους μήνες.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε παρεμφερείς ειδήσεις από τη Γαλλία, τη Γερμανία, και άλλες οικονομίες της Ευρώπης.

Η ΕΚΤ γνωρίζει ότι εν μέσω έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή είναι μια εκκολαπτόμενη κρίση χρέους. Γι’αυτό και τα ραντάρ της είναι προσανατολισμένα στην αγορά των ομολόγων και την πορεία των spreads της περιφέρειας σε σχέση με τον πυρήνα.

Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν σε καθημερινή βάση η επικεφαλής της ΕΚΤ θα κάνει μια αναφορά είτε για τα νέα εργαλεία παρέμβασης που ετοιμάζει, είτε για την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να μην υπάρξουν «αγριάδες» στην αγορά ομολόγων της περιφέρειας.

Χθες λοιπόν η κυρία Λαγκάρντ μας έδωσε δύο διαβεβαιώσεις: Πρώτον, ότι η εξομάλυνση των αγορών ομολόγων είναι απαραίτητη ώστε η μετάβαση της νομισματικής πολιτικής να εφαρμοστεί το ίδιο αποτελεσματικά σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Δεύτερον, ότι όποιος δεν πιστέψει στην αποτελεσματικότητα του νέου εργαλείου παρέμβασης, δεν θα του βγει προς όφελός του.

Το μήνυμα σαφές, να δούμε αν θα αποδειχθεί και αποτελεσματικό.
 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.