7ος χρόνος, ημέρα 2179η
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Η τελευταία στροφή, ο φόβος του εφησυχασμού και η παράταση των sms

Η τελευταία στροφή, ο φόβος του εφησυχασμού και η παράταση των sms

Με τα επιδημιολογικά στοιχεία να δίνουν αχτίδες φωτός και ελπίδας για ένα ελεύθερο καλοκαίρι η χώρα παίρνει την τελευταία στροφή πριν την τελική ευθεία της άρσης μέτρων και περιορισμών με τον φόβο του εφησυχασμού να αποτελεί όμως κυρίαρχο στοιχείο και να αποτελεί και την βασική αιτία που παρατείνεται μέχρι τις 15 Μαΐου το μέτρο των sms.

Tο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως ένα ασφαλές Πάσχα θα συμβάλλει στο άνοιγμα της οικονομίας, έστω και υπό περιορισμούς, επιδιώκοντας όμως με βάση και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων να παρατείνει κάποιες δικλείδες που δίνουν την αίσθηση της ανάγκης να υπάρχει προσοχή και εγρήγορση.

Με τις προσπάθειες της κοινωνίας, ο ιός μοιάζει βήμα-βήμα όλο και περισσότερο ελεγχόμενος. Τα κρούσματα σταθεροποιούνται, δημιουργώντας ελπίδες ότι μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου η εικόνα θα βελτιωθεί σημαντικά και στο πλαίσιο αυτό η Δευτέρα του Πάσχα ουσιαστικά σηματοδοτεί την απαρχή των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν και θα κορυφωθούν στις 15 Μαΐου με το άνοιγμα του τουρισμού και την άρση των απαγορεύσεων για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Ουσιαστικά, η επαναλειτουργία της εστίασης σε συνδυασμό με την κατάργηση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων αποτελούν το πρώτο στέρεο βήμα για την ολική επαναφορά της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στη χώρα.

Η συνέχεια θα δοθεί στις 10 Μαΐου με το άνοιγμα των Δημοτικών και Γυμνασίων και λίγες μέρες μετά στις 15 Μαΐου με το come back του τουρισμού. Τρία στάδια που θα πρέπει να υλοποιηθούν με οργάνωση και με βάση τα μέτρα προστασίας προκειμένου να αποφευχθεί το όποιο πισωγύρισμα.

Σε αυτό το κρίσιμα τελευταία μέτρα, κυβέρνηση και πολίτες έχουν συγκεκριμένους συμμάχους.

- Η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο και συνεχώς επεκτείνεται. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί λίγο πάνω από τρία εκατομμύρια εμβολιασμοί και περισσότεροι από 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση.

Στόχος είναι στα τέλη Μαΐου να πλησιάσουμε τους 5.000.000 εμβολιασμούς. Καθημερινά πλέον διευρύνεται η περίμετρος της εκστρατείας εμβολιασμού ώστε να περιλάβει τις ηλικιακές ομάδες 40-44 και 45-49 ετών.

Όσον αφορά τους 30ρηδες η προσέλευση ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Μέσα σε λίγα 24ωρα από τη μέρα που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα τα ραντεβού έχουν ξεπεράσει τα 200.000.

Η τεράστια αυτή αποδοχή από μία τόσο ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα έδωσε μία μεγάλη ώθηση στο πρόγραμμα, διαλύοντας κάθε στερεότυπο περί δήθεν άρνησης των νέων ανθρώπων να μπουν ενεργά στο παιχνίδι κόντρα στον κορονοϊό.

- Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών παίζει καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό της πανδημίας. Η αύξηση της θερμοκρασίας δίνει τη δυνατότητα για εξορμήσεις εκτός σπιτιού, κάνοντας το πασχαλινό τραπέζι πιο υποφερτό και άνετο από ότι πέρσι.

Παρά όμως τη συγκρατημένη αισιοδοξία που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία της πανδημίας, στην κυβέρνηση ξορκίζουν κάθε έννοια εφησυχασμού. «Θα είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να μας συμβεί», τονίζει συνομιλητής του πρωθυπουργού.

Στο πλαίσιο αυτό διάχυτος ήταν ο προβληματισμός στη συνεδρίαση του πρωινού καφέ της Μεγάλης Τρίτης όταν και συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του τερματισμού της χρήσης των γραπτών μηνυμάτων από την 3η Μαΐου.

Εκεί διατυπώθηκαν δύο βασικές απόψεις. Από τη μία τα sms να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται από τη μέρα επαναλειτουργίας της εστίασης (Δευτέρα 3 Μαΐου) και από την άλλη τα μηνύματα να συνεχίσουν να μας «συντροφεύουν» μέχρι και τις 15 Μαΐου, ημέρα ανοίγματος του τουρισμού.

Τελικώς μετά από αρκετή συζήτηση προκρίθηκε η δεύτερη λύση με συγκεκριμένο σκεπτικό. To τέλος των sms θα λειτουργούσε ως μήνυμα απόλυτης χαλάρωσης, κάτι που θέλει η κυβέρνηση να αποφύγει βάση θυσία.

Για τον λόγο αυτό ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τις σχετικές αποφάσεις το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, ελπίζοντας για μία ακόμα φορά πως ό,τι ανοίγει δε θα ξανακλείσει.