Η Σαμόα, το κίνημα κατά των εμβολίων και οι ασθένεις που δεν ξεχνούν

Η Σαμόα, το κίνημα κατά των εμβολίων και οι ασθένεις που δεν ξεχνούν

Του Αντώνη Δαρζέντα*

Η Σαμόα φτιάχθηκε από τον Θεό, είναι το Μότο που συνοδεύει το ανεξάρτητο κράτος της Σαμόα μιας πανέμορφης καταπράσινης χώρας βόρεια της Νέας Ζηλανδίας που αποτελείται από εννέα ηφαιστειογενή νησιά.

Η Σαμόα έχει μέση θερμοκρασία 26,5 βαθμούς Κελσίου με μια μεγάλη περίοδο βροχών από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο. Είναι ένας παράδεισος οργιωδους βλάστησης γεμάτος με αρτοκαρπούς, κοκοφοίνικες και κανδάνους. Τα ζεστά καλοκαίρια μετριάζονται από τους νοτιανατολικούς αληγείς ανέμους κάνοντας υποφερτή τη ζέστη.

Είναι ένα κράτος με διακόσιες χιλιάδες κατοίκους και μέσο εισόδημα περίπου έξι χιλιάδες δολάρια. Όχι και άσχημα.ΒΒΒΒΒΒ 

Από Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο συχνοί κυκλώνες πλήττουν το νησί με μερικές φορές ανθρώπινα θύματα.

Ωστόσο ο χειρότερος κυκλώνας ήταν η τελευταία και πρόσφατη επιδημία ιλαράς.

Το 2013 η Σαμόα είχε εμβολιασμένα για ιλαρά το 90% των παιδιών της. Όμως το 2018 έγινε ένα τραγικό λάθος. Και μάλιστα δύο φορές. Δύο βρέφη πέθαναν μετά από εμβολιασμό για την ιλαρά. Η αιτία βρέθηκε. Έγινε κατά λάθος ανάμιξη της σκόνης του εμβολίου με αναισθητικό και μάλιστα ληγμένο αντί να γίνει η ανάμιξη με τον σωστό διαλύτη. Αν και η αιτία βρέθηκε γρήγορα, το γεγονός το εκμεταλλευτηκε το αντιεμβολιαστικό κίνημα της χώρας με επικεφαλής τον ακτιβιστή Edwin Tamasese και ο εμβολιασμός έπεσε κατακόρυφα ρίχνοντας το ποσοστό εμβολιασμού στο 34% το 2018, ενώ για έχεις ικανοποιητική συλλογική ανοσία απαιτείται για την ιλαρά πάνω από 90% εξαιτίας της μεγαλης μεταδοτικότητας του ιού.

Η κυβέρνηση αρχικά αδράνησε μπροστά σε αυτή την πτώση του εμβολιασμού παρά την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.ΒΒΒΒΒΒ 

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που η ιλαρά χτυπούσε την πόρτα των όμορφων αυτών νησιών. Το 1891 και το 1893 η ιλαρά βρήκε τον πληθυσμό παρθένο και φυσικά χωρίς εμβόλιο και τον αποδεκάτισε. Πάνω από 35 χιλιάδες νεκροί τότε με τους μισούς να είναι ενήλικες.

Το 1848 η Χαβάη έχασε το 10% του πληθυσμού της από ιλαρά. Το 1860 οι Νέες Εβρίδες έχασαν το 60% των κατοίκων τους. Το 1875 το ένα τέταρτο του πληθυσμού των νησιών Φίτζι πέθανε από ιλαρά. Οι επιδημίες συνέχισαν και τον 20ο αιώνα με χιλιάδες νεκρούς στα παραδεισένια νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού. Αλλά ο κόσμος ξέχασε.ΒΒΒΒΒΒ 

Η ιλαρά όμως δεν ξεχνάει.ΒΒΒΒΒΒ 

Τέλος του φετινού Σεπτέμβρη εμφανίζεται το πρώτο κρούσμα. Και η νόσος βρίσκοντας ανεμβολίαστα τα παιδιά κορυφώνεται γρήγορα.ΒΒΒΒΒΒ 

Στις 17 Νοεμβρίου η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης.ΒΒΒΒΒΒ 

Όλα τα σχολεία κλείνουν, όλα τα παιδιά έως 17 ετών απαγορεύεται να συμμετέχουν σε δημόσιες συναθροίσεις και κηρύσσεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Ο αντιεμβολιαστής Edwin Tamasese συλλαμβάνεται και κρατείται.

Στις 2 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση σταματά όλες τις δημόσιες συναθροίσεις και τους εορτασμούς των Χριστουγέννων.

Όλες οι ανεμβολίαστες οικογένειες διατάσσονται να βάλουν έναν κόκκινο σταυρό ή ρούχο μπροστά από τα σπίτια τους για να προειδοποίησουν τους άλλους και να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

Μερικές οικογένειες γράφουν πάνω σε αυτούς συνθήματα όπως «Βοηθήστε μας»ΒΒΒΒΒΒ ή «θέλω να ζήσω».ΒΒΒΒΒΒ 

Στις 5 και 6 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση κλείνει τα πάντα, εκτός από τις δομές που ήταν υπεύθυνες για τον εμβολιασμό. Μέχρι την 22 Δεκεμβρίου είχε εμβολιαστεί πια το 94% του άνοσου πληθυσμού και η απαγόρευση άρθηκε. Η Σαμόα βγήκε από την επιδημία με τα κρούσματα να εξαφανίζονται.ΒΒΒΒΒΒ 

Αφήνοντας πίσω της όμως πεντεμιση χιλιάδες ασθενείς και ογδόντα ένα νεκρούς.ΒΒΒΒΒΒ 

Επρόκειτο για μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές τις ιστορίας του υπέροχου αυτού νησιωτικού συμπλέγματος του Ειρηνικού από τότε που έγινε ανεξάρτητο.

Χειρότερη και από τους μεγάλους κυκλώνες που μαστίζουν το νησί.

Εκατόν είκοσι χρόνια μετά από την μεγάλη επιδημία που τους αποδεκάτισε οι Σαμοανοί είχαν ξεχάσει.

Ο θάνατος της ιλαράς όμως δεν είχε ξεχάσει κανέναν.

Μην ξεχνιέστε. Εμβολιαστείτε.

ΒΒΒΒ 

*Ο κ. Αντώνης Δαρζέντας είναι παιδίατρος