Η Σ.Ελευθεριάδου (ΣΥΡΙΖΑ) έθεσε θέμα «πολιτικών κρατουμένων» - Αντιδράσεις στη Βουλή

Η Σ.Ελευθεριάδου (ΣΥΡΙΖΑ) έθεσε θέμα «πολιτικών κρατουμένων» - Αντιδράσεις στη Βουλή

Η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το οργανωμένο έγκλημα και το σωφρονιστικό σύστημα εξετράπη μετά την παρέμβαση της βουλευτού Σουλτάνας Ελευθεριάδου η οποία υποστήριξε αρχικά ότι υπάρχουν στη χώρα «πολιτικοί κρατούμενοι» θέση που αφενός εκθέτει την Ελλάδα αφετέρου δείχνει πως στην αξιωματική αντιπολίτευση τα θέματα της τρομοκρατίας αντιμετωπίζονται με μια ελαφρότητα αναφορικά με τους φυλακισμένους και καταδικασμένους όπως ο Δ. Κουφοντίνας.

Άλλωστε είναι πρόσφατη η στήριξη που υπήρξε στην απεργία πείνας και η επίθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Κυβέρνηση με αφορμή τον αρχιεκτελεστή της 17Ν με αναφορές σε κράτος δικαίου που καταλύεται στην περίπτωσή του και στον τρόπο αντιμετώπισής του, όπως και η δήλωση Δρίτσα, σύμφωνα με την οποία ουδείς τρομοκρατήθηκε από τον Δ. Κουφοντίνα. Δήλωση που ο ίδιος έσπευσε να αλλάξει δηλώνοντας πως υπήρξε παρερμηνεία.

Σε διευκρινήσεις προχώρησε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ η οποία υποστήριξε ότι μιλώντας για «πολιτικούς κρατούμενους» εννοούσε όσους έχουν φυλακιστεί από…. Πολιτικά δικαστήρια. Εν τούτοις στην αρχική της τοποθέτηση υπήρξε παρέμβαση και αντίδραση από τον Αθ. Πλεύρη ο οποίος ζήτησε ανασκευή της τοποθέτηση κάτι που δεν έπραξε άμεσα η κ. Ελευθεριάδου.

«Να μας πείτε τώρα ποιοι είναι οι πολιτικοί κρατούμενου. Δεν μπορείτε να λέτε ότι στις ελληνικές φυλακές υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι. Πείτε ποιον λέτε; Ο Κουφοντίνας είναι πολιτικός κρατούμενος;» είπε ο βουλευτής της Ν.Δ με την κ.  Ελευθεριάδου να απαντά«Αυτό σας ενόχλησε; Όλα αυτά που είπα για τις απευθείας αναθέσεις δεν σας ενοχλούν;».

Στη συνέχεια η ίδια μετά από λίγη ώρα και αφού μετέβη στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως   δεν εννοούσε καταδικασμένους τρομοκράτες, αλλά καταδικασμένους από πολιτικά δικαστήρια. Εν τούτοις συνέχισε λέγοντας πως «Παρ’ όλα αυτά γνωρίζουμε όλοι ότι στις φυλακές υπάρχουν κρατούμενοι οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως πολιτικοί κρατούμενοι. Εγώ δεν το αποδέχομαι, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται αυτόν τον προσδιορισμό. Εγώ εννοούσα κρατουμένους για προσωποκράτηση με απόφαση πολιτικού δικαστηρίου. Να μας πείτε όμως για τις απευθείας αναθέσεις της κ. Νικολάου».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει όρος πολιτικός κρατούμενος ενώ στο θέμα παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Σπιρτζης, επιχειρώντας αναδίπλωση διά της… επίθεσης. Όπως είπε «Πήρατε την απάντηση από την κυρία Ελευθεριάδου. Δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι αλλά πολιτικά δικαστήρια» ενώ τόνισε ότι «Αν κάποιον βαραίνει ότι στη χώρα μας υπήρχαν πολιτικοί κρατούμενοι είναι την δική σας παράταξη. Πάρτε αλλιώς την πολιτική σας γιατί αυτά που κάνετε τους τελευταίους μήνες είναι σε αυτή την κατεύθυνση»

Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται τη στιγμή που η Κουμουνδούρου και ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκουν να… ξεχαστεί αυτό που συνέβη με την υπόθεση Κουφοντίνα και την απεργία πείνας όπου η αξιωματική αντιπολίτευση με αναφορές στα περί κράτους δικαίου έδειξε να στηρίζει τα αιτήματά του.