Η Rosneft αποσύρεται πλήρως από τη Βενεζουέλα

Η Rosneft αποσύρεται πλήρως από τη Βενεζουέλα

Ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη δραστηριότητά του στη Βενεζουέλα, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

"Η Rosneft ανακοινώνει το τέλος των επιχειρήσεών της στη Βενεζουέλα" ανέφερε. Παράλληλα, κατέληξε σε συμφωνία με μια εταιρεία ιδιοκτησίας κατά 100% της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκειμένου να πουλήσει όλα τα δικαιώματά της και να σταματήσει τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις στη Βενεζουέλα.

Στις 18 Φεβρουαρίου, η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις στο εμπορικό παράρτημα της εταιρείας με έδρα τη Γενεύη λόγω της δραστηριότητας της στη Βενεζουέλα.

«Η Rosneft Trading S.A. και ο πρόεδρός της διαπραγματεύθηκαν την πώληση και τη μεταφορά αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας», δήλωνε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν τη λεηλασία των περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου της Βενεζουέλας από το διεφθαρμένο καθεστώς Μαδούρο» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας, η Rosneft, συμμετέχει συνολικά σε πέντε πρότζεκτ της Petroleos de Venezuela SA (PDVSA), της κρατικής δηλαδή εταιρείας διαχείρισης πετρελαϊκών πόρων και φυσικού αερίου. Την τελευταία τριετία η Rosneft έχει δανείσει κάπου έξι δισ. δολάρια στην PDVSA της Βενεζουέλας υπό μορφή προκαταβολών για παραδόσεις πετρελαίου. Το δάνειο αυτό πρόκειται να εξοφληθεί εν μέρει μέσω εκχώρησης μετοχικού κεφαλαίου στη Rosneft στα μεγάλα πρότζεκτ της PDVSA και εν μέρει μέσω μεταφοράς πετρελαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατοχή της Rosneft έχει περάσει και το 49,9% των διυλιστηρίων της κρατικοποιημένης αμερικανικής εταιρίας Citgo, λόγω κατάπτωσης των εγγυήσεων ενός δανείου ύψους 1,5 δισ. ευρώ.Το υπόλοιπο 50,1% ανήκει ακόμα στην PDVSA αλλά βρίσκεται ενεχυριασμένο στα χέρια της Rosneft, έναντι ενός ομολόγου που λήγει το 2020.