Η Ρωσία «απαντά» σε Σουηδία και Φινλανδία με νέες βάσεις και στρατεύματα στα σύνορα

Η Ρωσία «απαντά» σε Σουηδία και Φινλανδία με νέες βάσεις και στρατεύματα στα σύνορα

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ οδήγησε σε αύξηση των στρατιωτικών απειλών κοντά στα σύνορα και ότι η Μόσχα θα πάρει «επαρκή αντίμετρα», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax την Παρασκευή.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, σύμφωνα με το Reuters, επικαλούμενο τον Σόιγκου αναφέρει ότι η Ρωσία θα απαντήσει σχηματίζοντας 12 νέες μονάδες στη δυτική στρατιωτική της περιφέρεια.

Παράλληλα, το Γαλλικό Πρακτορείο σε ανάρτηση του σημειώνει πως οι Ρώσοι θα προχωρήσουν στη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων.


Ως γνωστόν, Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στη δυτική αμυντική συμμαχία ΝΑΤΟ την Τετάρτη.

Σε ομιλία του, ο Σόιγκου είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τις πτήσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών τα τελευταία χρόνια, έστειλαν πολεμικά πλοία στη Βαλτική Θάλασσα και ενίσχυσαν τις εκπαιδευτικές ασκήσεις στην περιοχή με τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ.

«Η ένταση συνεχίζει να αυξάνεται στη ζώνη ευθύνης της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας. Λαμβάνουμε επαρκή αντίμετρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Σοϊγκού δήλωσε ότι σχεδόν 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες που είχαν εγκλωβιστεί στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ της Μαριούπολης έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με αναφορές του πρακτορείου ειδήσεων Tass.

Ο αριθμός των μαχητών που έχουν παραδοθεί δεν έχει επαληθευτεί. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι ξεκινά διαδικασία εγγραφής όσων διέφυγαν από το Αζοφστάλ και βρίσκονται υπό ρωσική κράτηση, χαρακτηρίζοντάς τους ως αιχμάλωτους πολέμου.

Στο μεταξύ, η ρωσική Δούμα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε Ρώσους άνω των 40 ετών και σε ξένους άνω των 30 ετών να εγγραφούν στο στρατό, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της.

«Για τη χρήση όπλων υψηλής ακρίβειας, τη λειτουργία όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, χρειάζονται άκρως επαγγελματίες ειδικοί. Η εμπειρία δείχνει ότι γίνονται τέτοιοι στην ηλικία των 40–45», αναφέρεται χαρακτηριστικά.