Η Πολιτεία ανήμπορη παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν στο ΑΠΘ...

Η Πολιτεία ανήμπορη παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν στο ΑΠΘ...

Η είδηση είναι χθεσινή: Νεαρή κοπέλα που διασκέδαζε στο ολονύχτιο κορονοπάρτι του ΑΠΘ, εντοπίστηκε λιπόθυμη από την παρέα της που την αναζητούσε επί ώρες. Είχε πέσει σε φρεάτιο, έχοντας καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Ευτυχώς, είναι καλά στην υγεία της. Τι θα είχε συμβεί αν είχε τραυματιστεί και έχρηζε άμεσα νοσοκομειακής βοήθειας; Κανείς δεν τολμά να απαντήσει.

Μερικές μέρες νωρίτερα, νεαρός, υπό την επήρεια αλκοόλ σε κορονοπάρτι στο ΑΠΘ έβαλε μπροστά σκαπτικό μηχάνημα που βρήκε σε παρακείμενο εργοτάξιο και παρέσυρε 23χρονο, πολτοποιώντας του το πόδι. Ο νεαρός δίνει μάχη για να μη χάσει το πόδι του.

Η μητέρα του κατηγορεί τις Αρχές ότι αν το πανεπιστήμιο είχε φύλαξη το παιδί της δεν θα είχε τραυματιστεί. 

Η κοπέλα, όπως και ο νεαρός, έχουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Δύο ενήλικες που επέλεξαν να βρεθούν σε ένα παράνομο πάρτΙ, με όλους τους κινδύνους που αυτά εγκυμονούν για τη δημόσια υγεία και όχι μόνο, όπως αποδεικνύεται.

Το ερώτημα είναι τι θέση παίρνει η Πολιτεία. «Αφοπλισμένη» η Αστυνομία να ηγηθεί ουσιαστικής δράσης, φοβισμένη μην κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση για «αστυνομοκρατία» στα πανεπιστήμια, συνεχίζει να κρατάει ρόλο παρατηρητή απέναντι στα όσα συμβαίνουν στο ΑΠΘ. 

Το πινγκ πονγκ των ευθυνών συνεχίζεται εδώ και μήνες. Η πρυτανεία ισχυρίζεται ότι η ΕΛΑΣ ενημερώνεται καθημερινά για το τι συμβαίνει στους χώρους του ΑΠΘ, ότι η ίδια κόβει κάθε Σαββατοκύριακο το ρεύμα  από το κτίριο της Φιλοσοφικής, ώστε οι διοργανωτές να μην έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, καθώς και ότι φύλαξη υπάρχει, συγκεκριμένα 30 σεκιουριτάδες.

Αλλά για πράξεις καθαρού ποινικού δικαίου, κανένας υπάλληλος σεκιούριτι δεν μπορεί νομοθετικά από μόνος του να ακουμπήσει κανέναν. Αυτό είναι δουλειά της ΕΛΑΣ, η οποία προφανώς έχει εντολή να μην επέμβει.

Και από την στιγμή που η αστυνομία δεν επεμβαίνει, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι πανεπιστημιακές αρχές -σύμφωνα με όσα οι ίδιες λένε-  είναι να βάλουν εμπόδια σε όσα σημεία μπορούν, προκειμένου να μην περνούν τουλάχιστον αυτοκίνητα και φορτηγά που μεταφέρουν ποσότητες αλκοολούχων ποτών προς κατανάλωση στα πάρτι.

Όσο για τους αστυνομικούς δηλώνουν μέσω των συνδικαλιστών τους κουρασμένοι. «Έχουμε γίνει σεκιουριτάδες του ΑΠΘ» λένε και περιορίζονται σε ελέγχους νεαρών περιμετρικά του χώρου, κατηγορώντας την πανεπιστημιακή κοινότητα ότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της. 

Αποτέλεσμα μηδέν. Τα πάρτι συνεχίζονται, οι από πολλούς γονείς ποθούμενη αστυνόμευση των πανεπιστημίων αργεί και οι πολίτες που είναι υπέρ του μέτρου δυσανασχετούν ή οργίζονται που βλέπουν την κυβέρνηση να κινείται με νωχελικούς ρυθμούς. 

Το ζήτημα φύλαξης των ακαδημαϊκών χώρων καθίσταται ολοένα πιο επιτακτικό και αρκετοί αναρωτιούνται πότε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα θέσει σε εφαρμογή τις ομάδες κρούσης για τα κορονοπάρτι, αν φυσικά αληθεύουν οι πληροφορίες ότι έχει αποφασίσει να τις δημιουργήσει.

Κάποιοι θεωρούν ότι αν η κυβέρνηση είχε ήδη έτοιμο το σώμα πανεπιστημιακής αστυνομίας που έχει εξαγγείλει, τα παραπάνω δεν θα συνέβαιναν.

Και θεωρούν λάθος την πολύμηνη καθυστέρηση εφαρμογής ενός μέτρου που εξαγγέλθηκε πρόωρα, έκτοτε πέρασαν μήνες και πλέον η πανεπιστημιακή αστυνομία, εφόσον πιάσει δουλειά, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το φθινόπωρο, με τα πανεπιστήμια γεμάτα φοιτητές, καθώς από Σεπτέμβριο τα μαθήματα θα γίνονται δια ζώσης.