Η πανδημία καθυστερεί τις διαγνώσεις ακόμα και μεταστατικών καρκίνων

Η πανδημία καθυστερεί τις διαγνώσεις ακόμα και μεταστατικών καρκίνων

«Το υπουργείο υγείας αγνοεί τον καρκίνο και επικεντρώνεται μόνο στην λοίμωξη του κορονοϊού. Θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια μεγάλη αύξηση στις διαγνώσεις των ογκολογικών νοσημάτων που θα εντοπιστούν σε προχωρημένο στάδιο. Θα βρεθεί επίσης  μπροστά σε αυξημένο αριθμό νοσούντων και θανάτων από καρκίνο» προειδοποιεί ο Κωνσταντίνος Συρίγος, Καθηγητής Παθολογίας & Ογκολογίας, Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Γ’ Παθολογικής Κλινικής, στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία». Στην αυστηρή προειδοποίηση του Κ. Συρίγου, ο Άρης Μπάμιας, Καθηγητής Θεραπευτικής – Παθολογίας - Ογκολογίας, Διευθυντής της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, στο νοσοκομείο "Αττικόν" πως τα ευρήματα από την Αμερική δείχνουν ότι την προσεχή δεκαετία θα υπάρξει παγκοσμίως αλματώδης αύξηση στον αριθμό των  θανάτων από διάφορες μορφές καρκίνου. 

Στο μεταξύ, όπως εξηγεί η Έλενα Γκόγκα, Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας ΕΚΠΑ και Διευθύντρια της Α’ Παθολογικής Κλινικής, στο νοσοκομείο "Λαϊκό", νέες έρευνες δείχνουν πως όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1960 έχουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου λόγω του τρόπου ζωής, με έναν στους δύο άντρες και το 45% των γυναικών να νοσεί κάποια στιγμή στη ζωή από κάποια μορφή καρκίνου.  

Η θνητότητα των ασθενών με καρκίνο -εφόσον κολλήσουν κορονοϊό -είναι σαφώς μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό  και οι χώρες που έδωσαν προτεραιότητα στους ογκολογικούς ασθενείς στους Covid εμβολιασμούς, συμπεριλαμβάνοντάς τους στην πρώτη κατηγορία ασθενών προς εμβολιασμό  είναι η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο, όπως επισημαίνει  ο Άρης Μπάμιας κρούοντας το καμπανάκι κινδύνου πως οι ασθενείς με καρκίνο στην πατρίδα μας θα πρέπει να εμβολιαστούν γρήγορα.

Από τη δική του μεριά ο  Ιωάννης Σουγκλάκος, Παθολόγος Ογκολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ογκολογίας στην Παθολογική-Ογκολογική κλινική του ΠαΓΝΗ και στο Εργαστήριο Μεταφραστικής Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή, Παν. Κρήτης και στο  Εργαστήριο Μεταφραστικής Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή, Παν. Κρήτης επισημαίνει ότι οι καρκίνοι του πεπτικού συστήματος στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο καρκίνος του οισοφάγου γνωρίζουν μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια λόγω του τρόπου ζωής. Ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση γνωρίζουν οι καρκίνοι που σχετίζονται με την καρδιο-οισοφαγική συμβολή με τους καρκίνους του πεπτικού να αποτελούν ακόμα εν έτει 2021 την…. ουρά της ογκολογίας-είναι  δηλαδή είναι οι πιο παραμελημένες παθήσεις κι έχουν ακόμα πολύ φτωχή επιβίωση.  Ωστόσο, με τη συμβολή της ανοσοθεραπείας έχουμε και εδώ μία μείωση της θνητότητας, με έναν στους έξι ασθενείς να ξεπερνά σε επιβίωση τα δύο έτη.  Παρότι το success story της ογκολογίας δεν είναι τόσο  εντυπωσιακό στους καρκίνους του στομάχου, του οισοφάγου και του παχέος εντέρου όσο στο μεταστατικό μελάνωμα και στον καρκίνο του πνεύμονα, η πρόοδος που συντελείται αλλάζει σιγά-σιγά το τοπίο. 

Επίσης ο Κωνσταντίνος Συρίγος εξηγεί ότι οι εντατικές έρευνες που έγιναν για την λοίμωξη Covid θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων ογκολογικών φαρμάκων ακριβώς όπως η 40ετής έρευνα για το AIDS άνοιξε τον δρόμο στην ανακάλυψη νέων ογκολογικών θεραπειών. Ωστόσο ο ίδιος εμφανίζεται συγκρατημένα απαισιόδοξος για το αν η πρόοδος  στην ογκολογία θα συντελεστεί με τις ίδιες ιλιγγιώδεις ταχύτητες που καταγράφηκαν στον τομέα της COVID. Κι εξηγεί: «Στον κορονοϊό, υπήρξαν συνεργασίες μεταξύ των φορέων και ανταγωνιστικών  φαρμακοβιομηχανιών γιατί δαπανήθηκαν τεράστια κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα τα κράτη προ-αγόρασαν τα εμβόλια προτού καν υπάρξουν τα εμβόλια. Αυτό στην Ογκολογία δεν έχει γίνει και δεν πρόκειται να γίνει, τέτοιου είδους συνεργασίες δεν θα δούμε».  

Τέλος, ο κ. Συρίγος στέλνει το μήνυμα πως το Ισραήλ δεν πρωτοπορεί μόνο στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά και του μεγαλύτερου ογκολογικού «φονιά» του καρκίνου των πνευμόνων. Ο καρκίνος των πνευμόνων  σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερους ασθενείς από τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου και μπορεί να προληφθεί με την βοήθεια προγράμματος προ-ασυμπτωματικκού ελέγχου που στη Ελλάδα δεν υπάρχει, παρότι το συγκεκριμένο ογκολογικό νόσημα στην πατρίδα μας είναι πρώτη αιτία θανάτου γενικώς, ξεπερνώντας ακόμα και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. 

Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που έχει υιοθετήσει πρόγραμμα προ-ασυμπτωματικού ελέγχου, με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης, ενώ ακολουθεί η Μ. Βρετανία που το εφαρμόζει ανά Περιφέρειες. «Κάντο όπως το Ισραήλ» είναι λοιπόν το σύνθημα για να μειώσουμε τη θνησιμότητα από τον καρκίνο των πνευμόνων στην χώρα με τα χειρότερα στατιστικά της Ευρώπης στο συγκεκριμένο καρκίνο!!!

Συνοψίζοντας, ο Ιωάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος Βιοκλινικής και Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) επισημαίνει πως:

Με τη βοήθεια των προληπτικών εξετάσεων-που δεν πρέπει να τις αμελούμε για κανένα λόγο και με την συμβολή των νέων ανοσοθεραπειών, σαν το ipilimumab και το nivolumab της BMS, που χορηγούνται πλέον σαν πρώτης γραμμής θεραπεία, πολλοί θανατηφόροι έως πρόσφατα καρκίνοι, όπως το μεταστατικό μελάνωμα, ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, ο καρκίνος του νεφρού και ο καρκίνος του οισοφάγου, μετατρέπονται σε χρόνια νοσήματα χαρίζοντας 5ετή, 10ετή ή και ακόμα μεγαλύτερη επιβίωση στους ασθενείς.