Η Ουγγαρία και η Πολωνία μπλόκαραν αναφορά περί «ισότητας των φύλων»
Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής

Η Ουγγαρία και η Πολωνία μπλόκαραν αναφορά περί «ισότητας των φύλων»

Πολωνία και Ουγγαρία μπλόκαραν τη χρήση της φράσης «ισότητα των φύλων» από το σχέδιο δήλωσης σχετικά με την προώθηση της κοινωνικής συνοχής που η ΕΕ πρόκειται να δημοσιεύσει την Παρασκευή, σύμφωνα με διπλωμάτες και έγγραφα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το εθνικιστικό κυβερνών κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας (PiS) και ο ευρωσκεπτικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, προωθούν αυτό που αποκαλούν «παραδοσιακές κοινωνικές αξίες» και έχουν επανειλημμένα συγκρουστεί με τους πιο φιλελεύθερους Δυτικούς συναδέλφους τους για τα δικαιώματα των γυναικών, των ομοφυλόφιλων και των μεταναστών.

Οι δύο χώρες αντιτάχθηκαν στην άμεση αναφορά της «ισότητας των φύλων» στο σχέδιο που προετοιμάστηκε για συζήτηση από τους 27 ηγέτες του μπλοκ, οι οποίοι συναντιούνται στο Πόρτο την Παρασκευή και το Σάββατο.

Ενώ ένα προηγούμενο προσχέδιο ανέφερε ότι το μπλοκ θα «προωθήσει την ισότητα των φύλων», η τελευταία έκδοση που ήρθε σε γνώση του Reuters - η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να ξανασχεδιαστεί - αποφεύγει τη φράση και γράφει:« ... και για την προώθηση της ισότητας.»

Διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν ότι η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη είχαν ζητήσει τη χαλαρότερη γλώσσα. Και οι δύο κυβερνήσεις προσπάθησαν να προωθήσουν καθολικές, συντηρητικές κοινωνικές αξίες σε εκστρατείες που συμβαδίζουν με τον αυξανόμενο κρατικό έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης, τα δικαστήρια και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

«Η δέσμευσή μας για ενότητα και αλληλεγγύη σημαίνει επίσης τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους και ότι κανένας δεν θα μείνει πίσω», θα δηλώσουν οι ηγέτες αναφέροντας τις προγραμματισμένες πράσινες και ψηφιακές μεταρρυθμίσεις του μπλοκ, καθώς και εστίαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση.