Η ώρα της αλήθειας από τη Fitch για την επιστροφή στα επενδυτικά σαλόνια

Η ώρα της αλήθειας από τη Fitch για την επιστροφή στα επενδυτικά σαλόνια

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να μην ετοιμάζεται για πανηγυρισμούς αφού είναι εκτός… προγράμματος μία αναβάθμιση από τη Fitch, όμως ο αμερικανικός οίκος μπορεί να στείλει ηχηρό μήνυμα για το πότε θα επιστρέψει η χώρα μας στα «σαλόνια» της επενδυτικής κοινότητας, ακόμα και με τη σιωπή του. Για πολλούς ακούγεται τεχνικό ζήτημα και ενδεχομένως δευτερευούσης σημασίας ο «χρησμός» ενός οίκου αξιολόγησης, ωστόσο θα μπορούσε να κρύβει καλά ή κακά νέα που αφενός δίνουν την τάση στις αγορές και αφετέρου επηρεάζουν τη ζωή μας.

Αν η Fitch αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο σήμερα το βράδυ θα πρόκειται για μία τεράστια έκπληξη η οποία είναι προφανές ότι θα έχει πολύ θετικό αντίκτυπο για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, τα ελληνικά ομόλογα και ευρύτερα για τα ελληνικά assets. Η μεγάλη σημασία μιας πιθανής αναβάθμισης δεν σχετίζεται μόνο με το γεγονός ότι θα γίνει σε περιβάλλον αβεβαιότητας και σε μία συγκυρία που αν κάτι συζητούν οι οίκοι αξιολόγησης είναι οι υποβαθμίσεις χωρών και όχι οι αναβαθμίσεις.

Αφορά επίσης στην προσπάθεια της χώρας να προσεγγίσει επενδυτικά χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμου χαρακτήρα που θα αλλάξουν την αναπτυξιακή της δυναμική. Άρα, αφορά σε μεγάλο βαθμό το πόσο γρήγορα θα δούμε να έρχονται χρήματα στη χώρα υπό τη μορφή μακροπρόθεσμων επενδύσεων και όχι υπό τη μορφή «αρπαχτής»…

Στην περίπτωση, λοιπόν, που η Fitch αποφασίσει να ανεβάζει κατά ένα σκαλοπάτι την ελληνική οικονομία σε επίπεδο πιστοληπτικής ικανότητας, τότε θα έχει μείνει μόνο 1 βήμα για την πολυπόθητη επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, ήτοι στην κατηγορία που λαμβάνουν υπόψη οι θεσμικοί επενδυτές για να δουν με… διαφορετικό μάτι τις προοπτικές της οικονομίας και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει.

Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων, κάτι που θα φανεί φυσικά και στη Λεωφόρο Αθηνών, στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, όπου στην τρέχουσα περίοδο ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει τάσεις συσσώρευσης στις 800 μονάδες και αναμένει καταλύτες για να κινηθεί υψηλότερα.

Για τα ελληνικά ομόλογα το σκηνικό είναι πιο ξεκάθαρο και αυτό διότι συμμετέχουν στο QE Πανδημίας, το οποίο όσο και αν δεν θέλει να παραδεχθεί η Κριστίν Λαγκάρντ, βάζει ένα δίχτυ ασφαλείας και διευκολύνει την περαιτέρω πτώση των αποδόσεων από το υφιστάμενο 0,65% προς την περιοχή του 0,2%-0,4%. Εκεί που μία αναβάθμιση θα είχε σημαντικό αντίκτυπο θα ήταν στα εταιρικά ομόλογα ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς όσο πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, τόσο πιο ελκυστικές οι αποδόσεις που προσφέρουν για μεγάλα χαρτοφυλάκια.

Όμως όπως είπαμε, δεν πρέπει να περιμένουμε θαύματα.  Η αναβάθμιση θα είναι έκπληξη τεραστίων διαστάσεων και το πιθανότερο είναι η Fitch να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση, αφήνοντας για αργότερα την όποια θετική κίνηση.

Το Liberal Markets έχει εγκαίρως αναφερθεί στο θέμα, επισημαίνοντας πως για να δούμε αναβαθμίσεις θα πρέπει πρώτα να κυλήσουν ομαλά – και χωρίς καθυστερήσεις – οι εμβολιασμοί και να σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη το ΑΕΠ. Άρα μετά την άνοιξη και βλέπουμε…

Σήμερα η Fitch δίνει αξιολόγηση «ΒΒ» για το ελληνικό αξιόχρεο, ενώ S&P, Moody’s και DBRS αξιολογούν την ελληνική οικονομία κατά μία βαθμίδα χαμηλότερα. 

Στις 19 Μαρτίου η DBRS θα προχωρήσει στην πρώτη δική της αξιολόγηση για το 2021 στην οποία θα έχει ακόμη περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας και της οικονομίας ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Η «ετυμηγορία» όμως που αναμένεται να κρίνει τη χρονιά είναι αυτή της S&P στις 23 Απριλίου. Ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης στον κόσμο θα δώσει τον τόνο. Αν αναβαθμίσει έστω τις προοπτικές σε θετικές, τότε το 2021 μπορεί να κλείσει με αναβάθμιση και το 2022 να μας βρει πολύ κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.

Η Moody’s παίρνει τη σκυτάλη στις 21 Μαΐου, ακολουθεί η Fitch με τη δεύτερη αξιολόγησή της στις 16 Ιουλίου, η DBRS στις 17 Σεπτεμβρίου, η S&P στις 22 Οκτωβρίου και η Moody’s στις 19 Νοεμβρίου.

Πολλά θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας και εν συνεχεία από την αντίδραση της οικονομίας. Αν φτάσουμε στον Απρίλιο χωρίς τρίτο κύμα και το καλοκαίρι έρθει με σημαντικό μέρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, η στάση των οίκων θα είναι εντελώς διαφορετική από το σενάριο ενός τρίτου κύματος ή/και καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς.