Η οικονομική «ασπίδα» στην πανδημία ονομάζεται αξιοπιστία

Η οικονομική «ασπίδα» στην πανδημία ονομάζεται αξιοπιστία

Την ώρα  που η ελληνική οικονομία κατέγραφε σημάδια ανάκαμψης και τα χαμόγελα έμοιαζαν να επιστρέφουν έστω και με δειλό τρόπο, μας «επισκέφτηκε»  ο κορονοϊός και  όπως όλα δείχνουν ετοιμάζεται να αφήσει με ανεξίτηλο τρόπο το σημάδι του στο συγκεκριμένο  κομμάτι. 

Η επίσημη παραδοχή του αρμόδιου υπουργού περί ύφεσης προφανώς και προβληματίζει όμως αποτυπώνει και το μέγεθος των σωστών, όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, χειρισμών του κ.Μητσοτάκη όχι στο επίπεδο λήψης μέτρων απέναντι στην πανδημία αλλά στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών αυτής. 

Η «πικρή»αλήθεια είναι ότι το κράτος αυτή την στιγμή ξοδεύει περίπου 6-7 δις  ευρώ για να στηρίξει το σύστημα υγείας , σε μία περίοδο που όλο το βάρος όπως είναι φυσιολογικό έχει πέσει στις αυξημένες ανάγκες βοήθειας των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από τον κορονοϊό.   

Την ίδια στιγμή η οικονομική δραστηριότητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο  έχει «παγώσει»και συνεπώς το ελληνικό δημόσιο εισπράττει ελάχιστα. 

Ας φανταστούμε, μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα ασφυκτικό πλαίσιο, πώς θα ήταν η σκληρή καθημερινότητα εάν η κυβέρνηση δεν είχε κινηθεί αθόρυβα και ορισμένες φορές κάτω από τα ραντάρ, προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα που τόσο έχει ανάγκη το δημόσιο προκειμένου να ανταπεξέλθει στις μεγάλες προκλήσεις της τρέχουσας περιόδου.  

Μέσα σε αυτό λοιπόν το συννεφιασμένο τοπίο ήδη ο προϋπολογισμός του κράτους έχει αναθεωρηθεί με αφορμή τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοιού. 

Ποσά  ύψους 3,8 δισ. ευρώ έχουν δρομολογηθεί για να «πέσουν»στην μάχη της πανδημίας , ενώ θα διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. ευρώ  για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με παράλληλη πρόβλεψη για άλλα 3 δις ευρώ μέσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ.

Πώς όμως υλοποιούνται όλα τα παραπάνω ; Και μάλιστα εν μέσω πανδημίας και γενικότερης ευρωπαϊκής οικονομικής δυσχέρεια ; 

Κάποιοι ήδη απάντησαν στα δύο παραπάνω ερωτήματα λέγοντας ότι το «μαξιλάρι»που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνει τις κινήσεις Μητσοτάκη. Το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι το ποσό των 35 δις ευρώ δεν έχει πειραχθεί και ότι το  κλειδί για τη δυνατότητα ελιγμών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η αξιοπιστία του κ.Μητσοτάκη.

Προς επίρρωσιν μάλιστα του ισχυρισμού αυτού κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν τις μυστικές συνεννοήσεις του κ.Μητσοτάκη  με την Κριστίν Λαγκάρντ για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, συμπληρώνοντας με νόημα ότι οι στοχευμένες ενέργειες και το πολιτικό κεφάλαιο του ίδιου του πρωθυπουργού τους σχεδόν εννιά μήνες της νέας διακυβέρνησης έχουν αλλάξει το προφίλ της χώρας. Στοιχείο που επιδρά θετικά και στην κρίση που βιώνει συνολικά ο πλανήτης εξαιτίας του κορονοιού. 

Ασφαλώς , την ώρα αυτή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις ακριβείς συνέπειες όσον αφορά στην οικονομική διάσταση της πανδημίας. Το θετικό πάντως στοιχείο μέσα στην όλη «καταιγίδα»είναι ότι η κυβέρνηση πρόλαβε να αλλάξει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, κάτι που δείχνει να αποτελεί το διαβατήριο για την όσο το δυνατό πιο ήπια αντιμετώπιση των οικονομικών αναταράξεων του κορονοιού.