Η Moderna προετοιμάζεται για την «παγκόσμια κυκλοφορία» του εμβολίου

Η Moderna προετοιμάζεται για την «παγκόσμια κυκλοφορία» του εμβολίου

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται πυρετωδώς για την παγκόσμια κυκλοφορία του πιθανού εμβολίου κορονοϊού έχοντας ήδη 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις από κυβερνήσεις με τις οποίες έχει έρθει σε συμφωνία.

Η εταιρεία με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την πρωτοβουλία COVAX που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με μια κλιμακωτή πρόταση τιμολόγησης για το πιθανό εμβόλιο, το οποία αποκαλεί δοκιμαστικά mRNA-1273. Έχει ήδη συμφωνίες προμήθειας στη Βόρεια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

"Ετοιμαζόμαστε ενεργά για την κυκλοφορία του mRNA-1273 και έχουμε υπογράψει μια σειρά συμφωνιών εφοδιασμού με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο", δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Στέφαν Μπάνσελ.

Ο Μπάνσελ δήλωσε προ ημερών ότι ενδεχομένως να υποβληθεί αίτημα επείγουσας έγκρισης προς την ομοσπονδιακή αρχή (FDA) στις αρχές Δεκεμβρίου. 

Τα σχόλια του Μπάνσελ υποδηλώνουν ότι το χρονοδιάγραμμα της Moderna δεν απέχει πολύ από αυτό της φαρμακευτικής Pfizer, η οποία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει να ζητήσει έγκριση από την FDA για επείγουσα χρήση του εμβολίου της έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Στα τέλη Ιουλίου, η Moderna Inc. και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ ξεκίνησαν τη μεγαλύτερη κλινική δοκιμή για το εμβόλιο στην οποία μετέχουν 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ. Στην κλινική δοκιμή που πραγματοποιεί η εταιρεία με έδρα τη Μασαχουσέτη οι εθελοντές δεν θα γνωρίζουν εάν παίρνουν το πραγματικό πλάνο ή μια εικονική έκδοση. 

H Moderna έχει λάβει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA) των ΗΠΑ για την ανάπτυξη του εμβολίου της κατά της Covid-19.