Η μεγάλη διασπορά έχει σημάνει συναγερμό - Τι προτείνουν οι ειδικοί
Κορονοϊός

Η μεγάλη διασπορά έχει σημάνει συναγερμό - Τι προτείνουν οι ειδικοί

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η χώρα μας σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού καθώς πέρα από την αύξηση των κρουσμάτων, η μεγάλη διασπορά, η μείωση της ηλικίας των νέων νοσούντων και μια σειρά άλλων δεδομένων προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι δεύτερου κύματος. Δεν αποκλείουν την επαναφορά του sms αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων και συστήνουν επταήμερη «αυτοαπομόνωση» των νέων που επιστρέφουν από διακοπές. 

Τα 204 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στη χώρα το προηγούμενο 24ωρο είναι ικανός αριθμός από μόνος του να προκαλέσει ανησυχία. Ωστόσο ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού δημόσιας Υγείας ο ιός έχει εξαπλωθεί πλέον σε 32 περιφερειακές ενότητες της χώρας, ενώ για πρώτη φορά καταγράφονται και 12 κρούσματα «υπό διερεύνηση».

Αττική και Θεσσαλονίκη βρέθηκαν στο «κόκκινο» για ακόμη μια ημέρα με 64 και 37 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ μέσα σε ένα 24ωρο οι 170 ασθενείς που νοσηλεύονταν προχθές, ανήλθαν σε 221. Από αυτούς οι 78 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Ένα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο της έξαρσης της πανδημίας, είναι το γεγονός ότι χθες ανακοινώθηκαν πέντε νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας το σύνολο σε 221.

Πιο συγκεκριμένα, κατέληξαν:

-γυναίκα 91 ετών που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης

- 88χρονη από τον οίκο ευγηρίας στο Αεσβστοχώρι, που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ.

-87χρονος στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής

-82χρονος στο ΑΧΕΠΑ

-70χρονος στο ΑΧΕΠΑ, όπου είχε μεταφερθεί στις 13 Ιουλίου από το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης

Ν. Σύψας: Η επιστροφή του SMS είναι πάνω στο τραπέζι

Μιλώντας στο  MEGA, ο Νικόλαος Σύψας, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, ανέφερε ότι ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων συνεπάγεται αρνητικές εξελίξεις.

Ο κ. Σύψας τόνισε ότι πολύ σημαντικό ο καθένας να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί, ειδικά οι νέοι που επιστρέφουν από τις διακοπές τους και έρχονται σε επαφή με τους δικούς τους. Όσον αφορά την επαναφορά του SMS για τις μετακινήσεις, «ενδεχομένως θα γίνει όταν θα έχουμε μεγάλη έξαρση της επιδημίας και θα γίνει τοπικά».

Η επιστροφή του SMS τόνισε ότι «είναι πάνω στο τραπέζι η επιστροφή του SMS τοπικά, γεωγραφικά αν υπάρχει κάπου μεγάλη διασπορά του ιού». Όπως είπε, οι ειδικοί «επιτηρούμε συνεχώς την πανδημία». «Δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα πριν τη Δευτέρα, και χθες κάναμε προτάσεις στην κυβέρνηση».

Α. Εξαδάκτυλος: Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των νέων

Όσον αφορά τους νέους που ενδέχεται να είναι φορείς του ιού, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος,  σημείωσε ότι οι νέοι είναι πιο εκτεθειμένοι στο να μολυνθούν, γιατί είναι οι δραστηριότητές τους τέτοιες, είναι όμως και πιο προστατευμένοι από το συγκεκριμένο ιό, γιατί νοσούν ελαφρύτερα.

«Τους νέους να τους αντιμετωπίζουμε με κατανόηση. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία τους. Παιδιά βοηθήστε, σας χρειαζόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Α. Εξαδάκτυλος ανέφερε πως τα άτομα νεαρής ηλικίας θα πρέπει να αποφεύγουν τις επαφές με τους δικούς τους και ειδικά με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για 7 μέρες μετά την επιστροφή τους από διακοπές. «Το τεστ να το κάνουν λίγες μέρες μετά την επιστροφή, όχι αμέσως μετά, γιατί μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό». Επίσης, όποιος επιστρέφει από διακοπές για τουλάχιστον 7 μέρες να φορά μάσκα συνεχώς.