Η λεπτομέρεια που καθιστά σημαντικό το ταξίδι Μητσοτάκη στην Πορτογαλία

Η λεπτομέρεια που καθιστά σημαντικό το ταξίδι Μητσοτάκη στην Πορτογαλία

Είναι γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή ανάληψης της πρωθυπουργίας κινήθηκε πάνω σε μία ξεκάθαρη παραδοχή στην εξωτερική πολιτική. Οι όποιες διαφορές της Ελλάδας με την Τουρκία δεν αποτελούν διμερές θέμα αλλά ισοδυναμούν με ευρωπαϊκό ζήτημα απέναντι στην Άγκυρα. 

Πάνω σε αυτή την οδό οδεύει και την νέα χρονιά ο κ. Μητσοτάκης, σε ένα πρώτο κρίσιμο τρίμηνο του 2021, με τελικό προορισμό την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Μαρτίου. 

Ο  Έλληνας πρωθυπουργός λοιπόν βρίσκεται ήδη στην Πορτογαλία, πρώτο  προορισμό μιας αλυσίδας ταξιδιών που θα πραγματοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Η Πορτογαλία ανέλαβε εδώ και μερικά 24ωρα την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, κάτι που από μόνο του αυξάνει το ενδιαφέρον των συνομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πορτογάλο ομόλογο του. 

Υπάρχει όμως μία λεπτομέρεια που καθιστά το συγκεκριμένο ταξίδι σημαντικό. Πριν από μερικές μέρες, την περασμένη Πέμπτη για την ακρίβεια, στην Λισαβώνα βρέθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για συνομιλίες με τον ομόλογο του. 

Ήταν ένα ταξίδι όπου ο Τούρκος αξιωματούχος προσπάθησε να διατηρήσει ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με την χώρα που προεδρεύει για έξι μήνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Παρά τις όποιες “κορώνες” υπέρ της αναγκαιότητας σύσφιξης των σχέσεων ΕΕ Τουρκίας, ο κ. Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πορτογάλο υπουργό Εξωτερικών Αγκούστο Σάντος Σίλβα τήρησε σκληρή γραμμή στο ζήτημα του Κυπριακού.

«Στην Κύπρο θα είναι χάσιμο χρόνου να συζητήσουμε για ομοσπονδιακή λύση. 52 χρόνια το συζητήσαμε αυτό και είμαι σίγουρος πως δεν θα βρούμε λύση με συνομιλίες άλλων 52 ετών», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μην κρύβοντας τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας. 

Πριν λοιπόν καλά καλά συμπληρωθεί μία εβδομάδα από την συγκεκριμένη επίσκεψη , ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται και αυτός στην Πορτογαλία όπου προφανώς θα ακούσει με ενδιαφέρον το τί ειπώθηκε την περασμένη Πέμπτη διά στόματος Τσαβούσογλου. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Μάρτιος δεν είναι τόσο μακριά όσο φαίνεται και η όποια ευρωτουρκική προσέγγιση σηκώνει μεγάλη κουβέντα. 

Στο πλαίσιο του τουρκικού φλερτ  πάντως στην Ευρώπη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τους πρέσβεις της ΕΕ στην Τουρκία την Τρίτη. Μια συνάντηση όπου και θα φανούν πολλά σε σχέση με το πώς αντιλαμβάνεται ο Ταγίπ Ερντογάν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις  και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Θα είναι η πρώτη επαφή μαζί τους μετά τη Σύνοδο της Ε.Ε. του Δεκεμβρίου και την απόσυρση του «Ορούτς Ρέις» στον κόλπο της Αττάλειας.