Η κυβέρνηση στηρίζει την αγορά εργασίας και τους ευάλωτους πολίτες
Δ. Μιχαηλίδου

Η κυβέρνηση στηρίζει την αγορά εργασίας και τους ευάλωτους πολίτες

Στις πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη της αγοράς εργασίας και των πιο ευάλωτων πολιτών, όπως, για παράδειγμα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τις διανομές προϊόντων, μέσω του ΤΕΒΑ, καθώς και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, αναφέρθηκε η Ελληνίδα υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ

Το Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και τα θέματα που το απασχόλησαν ήταν η συνεισφορά της αγοράς εργασίας και των κοινωνικών πολιτικών στην αντιμετώπιση των συνεπειών, λόγω της πανδημίας, αλλά και, γενικότερα, στις προσπάθειες ανάκαμψης των οικονομιών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εργασίας των 27 κρατών της Ένωσης.

Στην τοποθέτησή της, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στις πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη της αγοράς εργασίας και των πιο ευάλωτων πολιτών, όπως, για παράδειγμα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τις διανομές προϊόντων, μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ), καθώς και τα προγράμματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, κατά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας, τονίζοντας τη διασφάλιση της αδιάκοπης διανομής οικονομικών παροχών και αγαθών και την παράταση χορήγησής τους, καθώς και την έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που έχουν παιδιά.

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη, η κ. Μιχαηλίδου υπογράμμισε την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για τους φορείς πρόνοιας, τη διαρκή μέριμνα του υπουργείου για την αυστηρή τήρηση των κανόνων για τη μη διασπορά του κορονοϊού και ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για την επιτυχία των μέτρων, με την έως τώρα απουσία κρούσματος σε δημόσια κλειστή προνοιακή δομή.

Παράλληλα, η υφυπουργός Εργασίας τόνισε τη σημασία που προσδίδει η ελληνική κυβέρνηση στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με τη δημιουργία κοινών κανόνων για όλα τα κράτη-μέλη, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων στην Ευρώπη.

Ολοκληρώνοντας, δήλωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και να μεταφέρει την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει στον τομέα της κοινωνικής στήριξης των πιο ευάλωτων πολιτών.