7ος χρόνος, ημέρα 2180η
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

Η κυβέρνηση αλλάζει τους όρους δόμησης στην Ακαδημία Πλάτωνος για να χτιστεί το εμπορικό κέντρο Academy Gardens

Η κυβέρνηση αλλάζει τους όρους δόμησης στην Ακαδημία Πλάτωνος για να χτιστεί το εμπορικό κέντρο Academy Gardens

Την απεμπλοκή της επένδυσης 300 εκατ. ευρώ για την ανέγερση εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος επιχειρεί η κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη επένδυση είχε μπλοκάρει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ στο παρελθόν είχε προκαλέσει εκτεταμένες κινητοποιήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και κατοίκους της περιοχής.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ εγκρίθηκε νωρίτερα σήμερα εισήγηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη για την τροποποίηση των όρων δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος προκειμένου να ξεμπλοκάρει η ανέγερση του εμπορικού κέντρου από την εταιρεία Artume AE. Η εταιρεία σκοπεύει να δημιουργήσει εμπορικό κέντρο στην έκταση του πρώην εργοστασίου της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφόρος Κηφισού 60) όπου η Artume εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια 19,7 στρέμματα σε οικοδομικό τετράγωνο της περιοχής.

Το Προεδρικό Διάταγμα που καθόριζε τους όρους δόμησης είχε κριθεί παράνομο τον Φεβρουάριο του 2015 από το Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με το σκεπτικό ότι δεν είναι νόμιμο το προβλεπόμενο ύψος των κατασκευών στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, ενώ με προηγούμενες αποφάσεις του το 2014, είχε αποφανθεί ότι πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα προβλέπει μειωμένο συντελεστή δόμησης για τη συγκεκριμένη περιοχή. Από το 2009 και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είχε, επίσης, ανασταλεί η έκδοση οικοδομικών αδειών σε διάφορα οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Σύμφωνα με το ΚΥΣΟΙΠ, η τροποποίηση των όρων δόμησης συνδέεται με την ανάπλαση και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος. Στο πλαίσιο αυτό η πρόκειται να συνταχθεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του αρμόδιου υπουργείου και της Artume στο οποίο θα αναφέρονται:

α) οι πρωτοβουλίες και δράσεις του Υπουργείου για την αρμονική ένταξη του έργου Academy Gardens στον αστικό ιστό και για την άμεση δημιουργία και απόδοση στην κοινή χρήση ζώνης πρασίνου και δικτύου πεζοδρόμων, πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και

β) η δέσμευση της Artume Α.Ε. για συμβολή στην υλοποίηση των εν λόγω δράσεων και για ανάληψη πρωτοβουλιών για την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής και τη διασύνδεσή της με τον αρχαιολογικό χώρο επ'ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών.

Σύμφωνα με το ΚΥΣΟΙΠ η νέα ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη:

- τις δυσμενείς πολεοδομικές συνέπειες από τη μη ρύθμιση του ζητήματος τις οποίες έχει επισημάνει στις αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και την επισήμανση του ΣτΕ ότι η προτεινόμενη ρύθμιση πρέπει να προκύψει από την συνεκτίμηση των πολεοδομικών αναγκών και της ανάγκης για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος.

- τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ επί των προτεινόμενων σχεδίων Προεδρικού Διατάγματος

- τις εισηγήσεις και γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών του Υπουργείου Ενέργειας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Βασίλης Γεώργας