7ος χρόνος, ημέρα 2103η
Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021

Ελλάδα - Αιγύπτος: Η ηλεκτρική διασύνδεση στο επίκεντρο των συναντήσεων του K. Σκρέκα στο Κάιρο

Η ηλεκτρική διασύνδεση στο επίκεντρο των συναντήσεων του K.  Σκρέκα στο Κάιρο
Eurokinissi

Τα σχέδια για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε χθες στο Κάιρο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας με την υπουργό Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, Γιασμίν Φαούντ, τον υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, Μοχάμεντ Σακέρ και τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων,Ταρέκ Αλ-Μάλα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το έργο προβλέπει τη διασύνδεση του ηπειρωτικού ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας με την Αίγυπτο, η οποία θα είναι η πρώτη μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου.

Όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ, τον περασμένο Μάρτιο ο κ. Σκρέκας και ο κ. Σακέρ αποφάσισαν να προχωρήσουν στην υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του αιγυπτιακού Υπουργείου Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία. Στο Κάιρο οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καταλήξουν στο περιεχόμενο του Μνημονίου Κατανόησης, για το οποίο έχει ήδη συνταχθεί και αποσταλεί προσχέδιο στο αρμόδιο Υπουργείο της Αιγύπτου, έως το τέλος του επόμενου μήνα. Ο κ. Σκρέκας και οι Αιγύπτιοι ομόλογοί του συμφώνησαν επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο ένταξης του έργου στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και η δυνατότητα σύναψης συμβολαίων μεταξύ της ΔΕΠΑ και της EGAS, της εταιρείας φυσικού αερίου της Αιγύπτου, για την αγοραπωλησία και τη μεταφορά με πλοία συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), προκειμένου να δημιουργηθεί ένας εικονικός αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε στην Αιγύπτια υπουργό Περιβάλλοντος τη σημασία της διμερούς συνεργασίας για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητας των δύο χωρών, ενώ επισήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.