Η Γερμανία σφίγγει τον κλοιό στους ανεμβολίαστους - Τα μέτρα που αποφάσισε

Η Γερμανία σφίγγει τον κλοιό στους ανεμβολίαστους - Τα μέτρα που αποφάσισε

Τη γενίκευση των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους σε ολόκληρη τη χώρα ψήφισε το γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο αποφάσισε όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή αναρρώσει από τη νόσο και μόνο όσοι ανεμβολίαστοι προσκομίζουν πρόσφατο αρνητικό τεστ να έχουν πρόσβαση στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο ίδιος κανόνας θα ισχύει για εργαζόμενους και επισκέπτες μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και κέντρων αποκατάστασης ασθενών. Τα μέτρα αναμένεται να ισχύσουν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Με την πλειοψηφία των κομμάτων του πιθανού μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού, του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP), εγκρίθηκαν στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο οι αλλαγές στη νομοθεσία. Η «κατάσταση επιδημίας εθνικής εμβέλειας», η οποία αποτελεί το νομικό πλαίσιο έκτακτης ανάγκης για τη λήψη αποφάσεων από την κυβέρνηση, λήγει στις 25 Νοεμβρίου και τα κόμματα αποφάσισαν να μην την παρατείνουν.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την τελευταία σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Λόταρ Βίλερ, επικεφαλής του κέντρου ελέγχου ασθενειών του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) έχει ωστόσο ήδη προαναγγείλει ότι θα επιχειρήσει να εμποδίσει την εφαρμογή τους αύριο, στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο με τον αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Τόρστεν Φράι να κατηγορεί τα τρία κόμματα ότι οδηγούν τη χώρα σε λάθος κατεύθυνση στον αγώνα κατά της πανδημίας και χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την απόφαση για λήξη της κατάστασης επιδημίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τα τρία κόμματα, ο περιορισμός κυκλοφορίας, η απαγόρευση εκδηλώσεων και το κλείσιμο εστιατορίων, επιχειρήσεων ή σχολείων δεν πρέπει στο εξής να επιτρέπονται. Αντιθέτως, εφικτές παραμένουν ορισμένες εξαιρέσεις ή περιορισμοί στον κλάδο της ψυχαγωγίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού, αλλά μόνο εφόσον εγκριθούν από τα κοινοβούλια των κρατιδίων.

Σύμφωνα με την independent, αύριο η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, στο οποίο η Χριστιανική Ένωση ελέγχει τις κυβερνήσεις των οκτώ από τα 16 κρατίδια και, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της, θα επιχειρήσει να μπλοκάρει τη σχετική απόφαση.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη σήμερα με τους 16 Γερμανούς πρωθυπουργούς για να συζητήσουν πώς αλλιώς θα καταπολεμηθεί η απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες που απειλεί να κατακλύσει τα νοσοκομεία, με τα κρούσματα να φτάνουν μέχρι και τα 50.000 ημερησίως – δεκαπλάσια αύξηση σε σχέση με πριν από μερικές εβδομάδες.

Χθες η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι αυτή η συνεδρίαση πραγματοποιείται «με υπερβολική καθυστέρηση» και τάχθηκε κατά της άρσης της κατάστασης επιδημίας. Ζήτησε δε να τεθεί όριο κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία ως σημείο αναφοράς για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, αναφέρει το Reuters.

Στο μεταξύ το ένα μετά το άλλο τα κρατίδια επιβάλλουν αυστηρότερους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, ενώ ο Πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ, υπό το βάρος της έκρηξης των κρουσμάτων και της υπερφόρτωσης των νοσοκομείων του κρατιδίου, έχει εκπονήσει σχέδιο για καθολικό lockdown τριών εβδομάδων, από 15 Δεκεμβρίου έως 5 Ιανουαρίου.