Η γενιά της πανδημίας ψάχνεται μετά τα εύκολα κέρδη στα χρηματιστήρια

Η γενιά της πανδημίας ψάχνεται μετά τα εύκολα κέρδη στα χρηματιστήρια

Οι ερασιτέχνες επενδυτές έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στις αγορές το 2020 και είδαν τις οικονομίες τους να εκτοξεύονται σε ύψη που δεν είχαν φανταστεί καθώς μετά την πτώση-ρεκόρ των χρηματιστηρίων τον περασμένο Μάρτιο σημειώθηκε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ράλι όλων των εποχών.

Έρευνα της ιστορικής χρηματιστηριακής Charles Schwab καταγράφει τα πλάνα της «αρμάδας» των μικροεπενδυτών που συνήθως καταστρώνουν τα σχέδιά τους στις ψηφιακές κρυψώνες των social media.

Ο αμερικανικός γίγαντας των 31,5 εκατομμυρίων ιδιωτών πελατών και των 6,9 τρισ. δολαρίων σε assets υπό διαχείριση καταλήγει σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Σύμφωνα λοιπόν με την Charles Schwab, σε ποσοστό 15% οι retail επενδυτές που συνεχίζουν σήμερα στις αγορές ξεκίνησαν την επενδυτική τους… καριέρα μέσα στην πανδημία.

Μάλιστα, η αμερικανική χρηματιστηριακή αποκαλεί αυτό το τεράστιο κύμα νεόκοπων επενδυτών ως «Generation Investor». Είναι μία γενιά επενδυτών που δεν έχει ως κοινό χαρακτηριστικό την ηλικία (όπως οι Gen Y και Gen X). Αυτό που τους ενώνει είναι ότι ξεκίνησαν όλοι μαζί την περιπέτεια στις αγορές. Πόσοι είναι αυτοί;

Εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής JMP Securities και της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων διαδικτύου SimilarWeb, αναφέρουν ότι 10 εκατομμύρια νέοι επενδυτές δημιούργησαν ψηφιακό χρηματιστηριακό λογαριασμό μέσα στην πανδημία με τη μερίδα του λέοντος να επιλέγει την δημοφιλή πλατφόρμα Robinhood.

Πολλοί από αυτούς είναι οι ίδιοι επενδυτές που συντονίζονται μέσω των κοινοτήτων του Reddit για να οδηγήσουν σε άνοδο μετοχές όπως της Gamestop και άλλα assets όπως το Dogecoin. Πρόκειται για μία νέα ισχυρή δύναμη στον κόσμο των αγορών καθώς εκτιμάται ότι οι retail επενδυτές ευθύνονται σε μεγάλο μέρος για το ράλι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και συντηρεί τα ιστορικά υψηλά των χρηματιστηρίων.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η τάση... φουντώνει συνεχώς. Μοιάζει απίστευτο ότι μόνο στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, διάστημα κατά το οποίο εξελίχθηκε η μεγάλη κόντρα μεταξύ ερασιτεχνών επενδυτών και θεσμικών με επίκεντρο την Gamestop, εισήλθαν στην αγορά 7,8 εκατομμύρια νέοι μικροεπενδυτές.

Και μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να στράφηκαν σε 20άρηδες, ακόμα και 16άρηδες, που άφησαν στην άκρη το Playstation και αξιοποίησαν την ψηφιακή τεχνολογία για να «παίξουν» στις αγορές, όμως η Generation Investor δεν αποτελείται μόνο από πολύ νέους, καθώς η μέση ηλικία είναι 35 έτη. Συγκριτικά, η μέση ηλικία των επενδυτών που ξεκίνησαν πριν την πανδημία είναι 48 έτη.

Πάνω από το 50% των «επενδυτών της πανδημίας» είναι millennials, το 22% ανήκουν στην Gen X, το 16% στην Gen Z και το 11% είναι Baby Boomers.

Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό των επενδυτών της πανδημίας είναι η αισιοδοξία. Σχεδόν τα δύο-τρίτα πιστεύουν στο bull market και πάνω από το 50% βλέπει άνοδο στις αγορές το 2021, έναντι 44% των παλαιότερων επενδυτών.

Η έρευνα της Charles Schwab δείχνει ότι το 43% της Generation Investor προτίθεται να επενδύσει περισσότερα χρήματα από τις οικονομίες του σε μετοχές. Στον αντίποδα, μόλις το 20% των επενδυτών που είχαν ξεκινήσει πριν την πανδημία δηλώνει ότι θα τοποθετήσει και άλλα χρήματα στην αγορά.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για το πως πρέπει να δράσουν οι αρμόδιες αρχές έτσι ώστε οι νέοι αυτοί επενδυτές να αποκτήσουν τα εργαλεία και τα εφόδια που χρειάζονται για να ελιχθούν με επιτυχία και να παραμείνουν στις αγορές μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον, το 30% των επενδυτών της «Generation I» δηλώνει ότι θα διαθέσει περισσότερο χρόνο στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου, ποσοστό που συγκρίνεται με το 19% των παλαιότερων επενδυτών που δηλώνει ότι θα πράξει το ίδιο.