Η Φ. Πιπιλή Αντιπρόσωπος της ΚΣ του Συμβουλίου της Ευρώπης στον Europa Nostra

Η Φ. Πιπιλή Αντιπρόσωπος της ΚΣ του Συμβουλίου της Ευρώπης στον Europa Nostra

Ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας η τοποθέτηση της Φωτεινής Πιπιλή, Βουλευτή Α’ Αθηνών, ΝΔ και Αντιπροέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στη θέση της αντιπροσώπου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ στον Πανευρωπαϊκό Οργανισμό Europa Nostra για την Πολιτιστική Κληρονομιά, με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Πολιτισμού στις 5.2.2021.

Η επιλογή της κυρίας Πιπιλή για τη θέση αυτή έγινε από τη Διεύθυνση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ, με γνώμονα, όπως τόνισαν, την αποτελεσματική δράση της, ειδικότερα στο θέμα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Σημειώνεται ότι η Βουλευτής είχε φέρει το θέμα στην Επιτροπή Πολιτισμού του ΣτΕ και ήταν καταλυτική η παρουσίαση της με επίσημα στοιχεία αλλά και φωτογραφικό υλικό από την προσωπική της συλλογή, όπου κατέρριπτε τους ψευδείς ισχυρισμούς των Τούρκων Βουλευτών, ότι στην Ελλάδα καταπατώνται οι θρησκευτικές ελευθερίες και καταστρέφονται τα Οθωμανικά Μνημεία. Η παρέμβαση της Φ.Πιπιλή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έκδοση ομόφωνου καταδικαστικού ψηφίσματος για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, στις 3.12.2020.

Από τις πιο γνωστές δραστηριότητες της Europa Nostra είναι η ετήσια απονομή βραβείων European Heritage Awards. Με τα βραβεία διακρίνονται κάθε χρόνο - και με χρηματικό έπαθλο - έως και 30 εξαιρετικά επιτεύγματα κληρονομιάς από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης. Το 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra βράβευσαν 2 εξαιρετικά έργα από την Ελλάδα: Την αποκατάσταση της Αρχαίας Πόλης της Καρθαίας στη νήσο Κέα και του Προμαχώνα του παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο.

Σημειώνεται ότι Πρόεδρος της Europa Nostra είναι ο Παγκοσμίου φήμης τενόρος Plácido Domingo.