Η ευρωπαϊκή στήριξη αλλάζει τα δεδομένα
Liberal Markets «Ο αντισυμβαλλόμενος»

Η ευρωπαϊκή στήριξη αλλάζει τα δεδομένα

Από τη στήλη του Φιλελεύθερου «Ο αντισυμβαλλομενος»*

Η απόσταση από την απόλυτη αδιαφορία στον απόλυτο ενθουσιασμό είναι 32 δισ. ευρώ, τόσες είναι συνολικά οι επιδοτήσεις και τα 30ετή δάνεια χαμηλού επιτοκίου που δυνητικά η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και αυτό σημαίνει τουλάχιστον 32 δισ. ευρώ λιγότερα προβληματικά δάνεια. Κάθε «νέο» ευρώ που πέφτει στην οικονομία έχει πολλαπλασιαστική ισχύ, πόσο μάλλον όταν αποτρέπει την έξοδο από αυτή επιχειρήσεων που έχουν ισχυρό οικονομικό έρεισμα σε κλάδους αιχμής (τουρισμός, βιομηχανία κ.λπ.). Το Χρηματιστήριο έπαιξε αυτό το σενάριο την εβδομάδα που πέρασε και σε συνδυασμό με την εξαιρετική εικόνα των κρουσμάτων στη χώρα μας κινήθηκε υψηλότερα, με αιχμή τις ταλαιπωρημένες τράπεζες, οι οποίες ξεκίνησαν την κούρσα από τα ιστορικά χαμηλά του κλαδικού δείκτη τους. Ετσι, παρά τον «μπαμπούλα» των εκροών από τον MSCI, ο Γενικός Δείκτης έμεινε όρθιος και πλέον κοιτάζει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον. Ενθαρρυντικά στοιχεία από τον τζίρο της Αγοράς που επέστρεψε με ορμή στα 60 εκατ. ευρώ (χωρίς τον MSCI), όταν στις αρχές Μαΐου κατηφόριζε ολοταχώς προς τα 40 εκατ. ευρώ. Η εστίαση πλέον στρέφεται στις τουριστικές κρατήσεις, με το εύρος των εκτιμήσεων να έχει σημαντική απόκλιση από την κεντρική τιμή.

Τράπεζες

Το εκπληκτικό που συμβαίνει με τον τραπεζικό κλάδο έχει να κάνει με το timing της Oceanwood. Το επενδυτικό κεφάλαιο είχε μειώσει τις θέσεις short στα υψηλά του 2020, υποχωρώντας κάτω από 0,5% επί του μετοχικού κεφαλαίου. Με την άρση της απαγόρευσης του short selling, στις 20 Μαΐου, βρέθηκε εκ νέου με θέση πώλησης στην Τράπεζα Πειραιώς που αντιστοιχούσε στο 0,56 του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Στις 20 Μαΐου η τιμή ήταν στο 1,02. Στις 25 Μαΐου η Πειραιώς έγραψε στο κλείσιμο 1,43. Αμα δεν σε θέλει…

FTSE

Οι εκροές του MSCI τελείωσαν και τώρα πάμε για τις επόμενες εκροές του FTSE. Αν και η βασική σύνθεση του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δεν θα αλλάξει, η μείωση των σταθμίσεων (capping factor) στις μετοχές έως 10% δημιουργεί μια κινητικότητα σε όλο το εύρος των εταιρειών που συμμετέχουν στη σύνθεση του βασικού δείκτη που παρακολουθούν διαχειριστές αμοιβαίων και επενδυτικών εταιρειών. Οι προφανείς μειώσεις (εκροές) αφορούν την Coca Cola και τον ΟΤΕ, που έχουν συντελεστή βαρύτητας 23% και 16% αντίστοιχα. Ωστόσο, μετά την προσαρμογή θα χρειαστεί να «κουρευτούν» και όσες μετοχές του δείκτη βρεθούν εκ νέου άνω του 10%. Σε αυτή την περίπτωση προκύπτει ότι οι μετοχές των Jumbo και ΟΠΑΠ υπερβαίνουν τη στάθμιση του 10% και θα χρειαστεί μείωση των σταθμισμένων κεφαλαιοποιήσεων 1,5 και 1,8% αντίστοιχα. Οι κερδισμένοι των νέων σταθμίσεων είναι οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE-25 με τα μεγαλύτερα οφέλη για τις Motor Οil (+1,75%), Eurobank (1,68%), Μυτιληναίος (1,64%) και Alpha Bank (1,52%).
Οι κανόνες και η απόφαση για τη μείωση της στάθμισης διατυπώθηκαν στις αρχές Μαρτίου και στοχεύουν σε μεγαλύτερη αντιπροσώπευση των εισηγμένων εταιρειών. Ετσι ενώ πριν με μόλις δύο εταιρείες εκφραζόταν το 40% της μεταβολής του δείκτη, τώρα το νούμερο ανεβαίνει στις 4, το οποίο είναι και πάλι ιδιαίτερα χαμηλό. Ωστόσο, τώρα, με αυτή την προσαρμογή ένα επενδυτικό κεφάλαιο με περιορισμό τοποθετήσεων έως 10% ανά εκδότη μπορεί να ακολουθήσει τον δείκτη, ενώ πριν ήταν σχεδόν αδύνατο να έχει αυξημένη συσχέτιση με την πορεία των μετοχών. Οι αλλαγές θα λάβουν χώρα με το κλείσιμο της 19ης Ιουνίου, ενώ η ημερομηνία στην οποία θα μπουν οι «φραγμοί» στις μετοχές του δείκτη είναι η Παρασκευή 12 Ιουνίου. Οι τακτικές αναθεωρήσεις των δεικτών γίνονται δύο φορές τον χρόνο, Μάιο και Νοέμβριο, στις οποίες αποφασίζονται και οι ανώτατες σταθμίσεις.

Τουρισμός

Τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας είναι άκρως ενθαρρυντικά και αν διατηρηθούν έτσι στους επόμενους τέσσερις μήνες, που είναι και οι βασικοί αρωγοί του τουριστικού εισοδήματος, τότε η παρτίδα του ΑΕΠ θα έχει σωθεί και θα αποφύγουμε μια σκληρή προσγείωση το 2020. Μέχρι στιγμής οι κρατήσεις στους τουριστικούς προορισμούς παρουσιάζουν μια διττή εικόνα: Σε ξενοδοχεία μαζικού τουρισμού και σε καταλύματα μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος παρατηρούνται μειωμένες κρατήσεις από 50% έως 90%. Με τις κρατήσεις μειωμένες άνω του 50%, πολλές τουριστικές εκμεταλλεύσεις είναι αμφίβολο αν θα ανοίξουν το καλοκαίρι, αφού το μοναδιαίο κόστος καθιστά ασύμφορη τη λειτουργία τους. Αντίθετα, σε καταλύματα που απευθύνονται σε πιο υψηλές εισοδηματικές κατηγορίες η εικόνα είναι καλύτερη, με τη μείωση των κρατήσεων να είναι μεταξύ 20%-40%. Η Αεροπορία Αιγαίου στο βασικό της σενάριο έως τον Σεπτέμβριο εκτιμά ότι η μείωση της επιβατικής κίνησης θα είναι μεταξύ 70%-80%. Στα ακραία σενάρια πάντως τα τμήματα αξιολόγησης κινδύνου των τραπεζών εκτιμούν έως και μηδενικά έσοδα για τη φετινή χρονιά, ενώ για το 2021 και το 2022 εκτιμούν ότι τα έσοδα θα κινηθούν στο 65% και 85% των εσόδων του 2019 αντίστοιχα.

ON THE SPOT

Ατζέντα: Η ατζέντα της εβδομάδας μπορεί να θεωρηθεί γεμάτη από πλευράς νέων. Νωρίς τη Δευτέρα η Τράπεζα Πειραιώς ολοκληρώνει τον κύκλο δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου για τον τραπεζικό κλάδο. Στην συνεδρίαση της Δευτέρας η Jumbo θα διαπραγματεύεται χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος χρήσης 2019 (6 μήνες) ύψους 6,2 λεπτών ανά μετοχή, όπως και η ΕΛΒΑΛΑΛΚΟΡ, η οποία θα διανείμει 3 λεπτά ανά μετοχή. Την Τετάρτη, η Motor Οil θα ανακοινώσει αποτελέσματα α’ τριμήνου μετά το πέρας της συνεδρίασης. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας από τον ΟΔΔΗΧ. Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένες οι τακτικές γενικές συνελεύσεις της Τράπεζας Αττικής και του Μυτιληναίου, για τις οποίες θα υπάρχει πρόνοια για απομακρυσμένη παρακολούθηση. Μέσα στην εβδομάδα δεν αποκλείεται να έχουμε και ενημέρωση από τη ΔΕΗ σε ό,τι αφορά τα μεγέθη του α’ τριμήνου.

Συνελεύσεις: Πυκνώνουν οι ημερομηνίες των τακτικών γενικών συνελεύσεων και η νέα κανονικότητα επιβάλλει τη συμμετοχή (και) από απόσταση. Οι μέτοχοι που επιθυμούν να παρακολουθούν τις συνελεύσεις από το σπίτι τους καλό είναι να μεριμνήσουν νωρίς για τη συμμετοχή τους σε αυτές. Το Χρηματιστήριο προσφέρει ήδη για όσες εταιρείες το επιθυμούν πλατφόρμα, με την οποία μπορούν οι μέτοχοι τους να συμμετάσχουν από το σπίτι ή από το κινητό τους. Καλό θα είναι να επικοινωνήσετε και με τη χρηματιστηριακή σας προκειμένου να υπάρξει η σχετική δήλωση στο ΣΑΤ. Για τα υπόλοιπα φροντίζει το Χρηματιστήριο, το οποίο στέλνει τον σχετικό σύνδεσμο στο email και το κινητό τηλέφωνο. Η δυνατότητα της συμμετοχής στις συνελεύσεις από απόσταση θα ισχύσει για όλο τον Ιούνιο, χωρίς να αποκλείεται να δοθεί παράταση και για όσες ακολουθούν έως το τέλος του καλοκαιριού. Φροντίστε, ωστόσο, να κάνετε τις ενέργειες πριν από την παραμονή της συνέλευσης.

Πλαστικά Θράκης: Ανακοίνωσε τρίμηνο το οποίο δείχνει άνοδο κερδών 37%, στα 2,8 εκατ. ευρώ. Η επίδοση είναι ικανοποιητική, δεδομένου ότι στο εν λόγω διάστημα η εταιρεία έκανε λιγότερες πωλήσεις (-6,2%), αποτέλεσμα κυρίως του κλάδου τεχνικών υφασμάτων (-9%). Η βελτίωση στην τελική γραμμή ήρθε ως αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους πρώτων υλών, με το μικτό περιθώριο να ανεβαίνει στο 22,3% από 20,1%. Σημαντικό μέρος αυτής της βελτίωσης μετακυλίστηκε στη γραμμή των λειτουργικών κερδών (+159 μονάδες βάσης), τα οποία κινήθηκαν ανοδικά κατά 8,7% στα 9,1 εκατ. ευρώ, με βασικό μοχλό τον κλάδο συσκευασίας που έδειξε αύξηση λειτουργικού αποτελέσματος 30%. Σημαντική εξοικονόμηση παρατηρήθηκε και στη γραμμή των χρηματοοικονομικών, όπου ο όμιλος περιόρισε σχεδόν κατά το ήμισυ τους χρεωστικούς τόκους στις 663.000 ευρώ σε σχέση με το περσινό πρώτο τρίμηνο. Τέλος, η εικόνα του δανεισμού βελτιώθηκε, με το συνολικό χρέος να μειώνεται κατά 1,3 εκατ. ευρώ περίπου, στα 82,1 εκατ. ευρώ. Η γραμμή για την παραγωγή ιατρικών μασκών έχει ξεκινήσει, είναι συνολικής δυναμικότητας 100.000 ημερησίως και η τιμή πώλησης εκτιμάται ότι θα είναι 50 λεπτά. Η εταιρεία έχει δεσμευθεί να μοιράσει δωρεάν το ήμισυ της φετινής παραγωγής ιατρικών μασκών σε ευπαθείς ομάδες. Στην τρέχουσα αποτίμηση η εταιρεία διαπραγματεύεται με ΡΕ 9x, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ελκυστικό.

ΔΕΗ vsΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Και οι δύο εταιρείες αποτελούν εισηγμένες του Ενεργειακού κλάδου. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ηγείται στον χώρο των εγκατεστημένων ΑΠΕ, έχοντας πλέον τη δυνατότητα με το νέο νομοσχέδιο να επιταχύνει τον ρυθμό υλοποίησης των αδειών της στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ ξεκινά τώρα ουσιαστικά να μπαίνει στον χώρο υλοποιώντας έργα 250 MW, βγαίνοντας παράλληλα από τις ρυπογόνες (και ασύμφορες οικονομικά) λιγνιτικές μονάδες. Η αποτίμηση της ΤΕΝΕΡΓΑ μπορεί να χαρακτηριστεί ώριμη στον βαθμό που οι εγκατεστημένες μονάδες 1.390 ΜW αποτιμώνται 1,9 δισ. ευρώ. Αντίθετα, η αποτίμηση της ΔΕΗ φαίνεται να έχει αρκετό χώρο, δεδομένης και της επικείμενης πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και των προσδοκώμενων εσόδων ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗ έχει δυναμικό 12,2 GW, εκ των οποίων όμως τα 7,4 GW θα παραμείνουν στο σύστημα μετά την παύση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων. Η συναλλαγή δεν είναι αναγκαστικά υπέρ της μιας ή της άλλης εταιρείας, δείχνει ωστόσο την απόκλιση στις αποδόσεις στις οποίες η ΤΕΝΕΡΓΑ φαίνεται να έχει σημειώσει άνοδο 30% από την αρχή του έτους, ενώ η ΔΕΗ βρίσκεται 25% χαμηλότερα από το ξεκίνημα της χρονιάς.

Roadshow ΕΧΑΕ: Μέσα στον Ιούνιο (17 & 18) είναι προγραμματισμένo το ετήσιο συνέδριο της ΕΧΑΕ στη Ν. Υόρκη και απ' ό,τι φαίνεται οι συναντήσεις θα προσαρμοστούν στα δεδομένα των αναγκών της εποχής που διανύουμε. Ετσι λοιπόν το συνέδριο θα γίνει ψηφιακά, λύση την οποία φαίνεται η ΕΧΑΕ να προκρίνει και για το συνέδριο του Λονδίνου (15-16 Σεπτεμβρίου). Οι εισηγμένες φαίνονται διατεθειμένες να υποστηρίξουν την ιδέα, καθώς θεωρούν σημαντική την επικοινωνία με τους ξένους επενδυτές, ειδικά στην παρούσα συγκυρία. Από το να μη γίνουν καθόλου και να χαθεί η επαφή με τον διεθνή παράγοντα, έστω και με τηλεδιασκέψεις η διεξαγωγή των συνεδρίων είναι ένα θετικό βήμα.

AS Company: Και ολίγη γκρίνια. Πρόσφατα η εταιρεία AS Company ανακοίνωσε αποτελέσματα τα οποία συνοδεύονταν από μια παρουσίαση στα αγγλικά, που υποτίθεται ότι θα βοηθούσε στην πληροφόρηση της επενδυτικής κοινότητας και την προαγωγή της εταιρείας ως επενδυτική ιδέα. Ισως να μην απευθύνονταν σε επενδυτές, ίσως η διοίκηση της εταιρείας να μην ενδιαφέρεται να δημιουργήσει ενδιαφέρον για τη μετοχή της. Παρωχημένες πληροφορίες, διαγράμματα για γέλια και αγγλικά επιπέδου greeklish κάθε άλλο παρά ενδιαφέρον δημιουργούν. Ισως το Χρηματιστήριο να είναι μια αφηρημένη έννοια για την εταιρεία, παρά τα καλά της μεγέθη.

Στο επόμενο φύλλο: Τι είδαμε στις τράπεζες στο α’ τρίμηνο, πώς διαμορφώνεται η εικόνα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, ποιο είναι το βασικό σενάριο για το υπόλοιπο της χρονιάς. 

* Η στήλη «Ο αντισυμβαλλόμενος» δημοσιεύεται στην οικονομική εφημερίδα «Liberal markets» που κυκλοφορεί με τον «Φιλελεύθερο» του Σαββάτου

**Το περιεχόμενο της στήλης είναι καθαρά ενημερωτικό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Τα επενδυτικά προϊόντα και εργαλεία που τυχόν αναφέρονται, περιγράφονται και αναλύονται ενέχουν κινδύνους και μπορεί να είναι ακατάλληλα για επενδυτές, με βάση τα επενδυτικά χαρακτηριστικά τους, τους στόχους και την οικονομική κατάσταση. Οι απόψεις είναι προσωπικές. 

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο του Σαββατοκύριακου 30-31 Μαϊου