Η ερωτήση για το Αφγανιστάν που εκνεύρισε τον Μπάιντεν

Η ερωτήση για το Αφγανιστάν που εκνεύρισε τον Μπάιντεν

Λίγες ώρες μάλιστα μετά τη συνέντευξη του στο αμερικανικό δίκτυο ABC, το στιγμιότυπο με τον Μπάιντεν να εκνευρίζεται με την ερώτηση για τους Αφγανούς που επιχειρούσαν με κάθε τρόπο να μπουν στα αεροπλάνα για να διαφύγουν από το Αφγανιστάν, κάνει το γύρο του διαδικτύου.«Αυτό ήταν πριν από 4 ή 5 ημέρες», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος παρά το γεγονός ότι οι εικόνες αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν αλλάξει τις βασικές πεποιθήσεις τους, ενώ αναγκάστηκε να παραδεχθεί  ότι «μια μορφή χάους» ήταν αναμενόμενο να υπάρξει στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Οι Ταλιμπάν θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Πιστεύω ότι περνούν μία υπαρξιακή κρίση, καθώς σκέφτονται εάν θέλουν να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα ως νόμιμη κυβέρνηση. Δεν είμαι σίγουρος ότι θέλουν», είπε.

Ως γνωστόν, οι Ταλιμπάν επιχειρούν να σχηματίσουν μία πιο μετριοπαθή εικόνα αφότου πήραν τον έλεγχο του Αφγανιστάν. Δηλώνουν ότι θα επιτρέψουν στις γυναίκες να δουλεύουν στα πλαίσια του Ισλαμικού Νόμου και θα δώσουν αμνηστία σε όσους συνεργάστηκαν με το προηγούμενο καθεστώς. Και αυτό, καθώς η διεθνής κοινότητα ξεκαθαρίζει ότι η αναγνώριση της εξουσίας τους θα εξαρτηθεί από θέματα όπως ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων και κυρίως των δικαιωμάτων των γυναικών. 

Δεν ξεκαθάρισε ποιες είναι οι προθέσεις του για τους Αφγανούς που δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ μέχρι στιγμής.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τους Ταλιμπάν πως αθετούν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε όλους όσοι θέλουν να φύγουν.

Ερωτηθείς εάν η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων μπορούσε να γίνει καλύτερα, ο κ. Μπάιντεν απάντησε: «Όχι. Η ιδέα πως με κάποιον τρόπο μπορούσαμε να φύγουμε χωρίς το συνεπακόλουθο χάος — δεν ξέρω πώς μπορούσε να γίνει αυτό».

Ακόμη, ο ένοικος του Λευκού αναγνώρισε πως οι ΗΠΑ συναντούν «περισσότερες δυσκολίες» στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν από τη χώρα Αφγανούς από ό,τι τους Αμερικανούς, καθώς η Ουάσινγκτον κατηγορεί τους Ταλιμπάν πως αθετούν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε όλους όσοι θέλουν να φύγουν.