Η επιστολή στον ΟΗΕ ενώ η Άγκυρα εμμένει στη σκληρή γραμμή

Η επιστολή στον ΟΗΕ ενώ η Άγκυρα εμμένει στη σκληρή γραμμή

Σε πλήρη απόρριψη των τουρκικών κινήσεων για αδειοδότηση οικοπέδων που επικαλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο  προειδοποιώντας ότι τέτοιες  κινήσεις  δημιουργούν απειλή για την  ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή  προχώρησε η Αθήνα με επιστολή που επιδόθηκε την Δευτέρα στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Η Άγκυρα επιμένει βεβαίως στην σκληρή γραμμή και μετά τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ  που επέμεινε  ότι οι άδειες αφορούν σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα» , το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας  που συνεδρίασε χθες στην Άγκυρα υπό τον Τ.Ερντογάν στο ανακοινωθέν που  εξέδωσε ,εξαπολύει και πάλι απειλές:

«Αξιολογήθηκαν οι αρνητικές προσεγγίσεις ορισμένων παραγόντων, οι οποίοι έχουν ενωθεί γύρω από τον κοινό παρονομαστή εχθρότητας προς την Τουρκία, απέναντι στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειες της χώρας στη Μεσόγειο και υπογραμμίστηκε ότι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας στη ξηρά, θάλασσα και αέρα θα συνεχίσουν να προστατεύονται   χωρίς κανέναν συμβιβασμό».

Χθες όμως υπήρξε και αμερικανική παρέμβαση έστω και σε επίπεδο υφυπουργού, καθώς ο υφυπουργός εξωτερικών για θέματα ενέργειας  Φρανσις Φανον  που συμμετείχε σε διαδικτυακή συζήτηση  για τον East Med με τους υπουργούς ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ ,δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες  που μπορεί  να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα»  και έσπευσε να διατυπώσει την καθαρή θέση για το θέμα του τουρκολυβικού Μνημονίου λέγοντας:

«Δεν σχολιάζουμε  τα θαλάσσια σύνορα  των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα  και τις υποχρεώσεις  τρίτων χωρών  όπως η Ελλάδα. Το Διεθνές Δίκαιο  της θάλασσας αναγνωρίζει  ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ  και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Ενθαρρύνουμε  τα κράτη να σταματήσουν τις προκλητικές ενέργειες ,συμπεριφορές και δηλώσεις. Η Τουρκία είναι  σημαντική χώρα και θέλουμε να παραμείνει προσανατολισμένη στην Δύση».

Στην επιστολή που επέδωσε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της χώρας στον ΟΗΕ   Μαρία Θεοφίλη,  επισημαίνεται ότι η διαδικασία έκδοσης Αδειών είναι  παράνομη καθώς στηρίζεται τόσο στην μονομερή δήλωση εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που είναι  σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο ,και στο λεγόμενο Τουρκολυβικό Μνημόνιο 

Οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας όπως αναφέρεται στην επιστολή επιβεβαιώνουν ότι στόχος της Τουρκίας είναι ο  σφετερισμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα της ,και η αποστέρηση  των Ελληνικών νησιών  από τις θαλάσσιες  ζώνες τους σε μια κατάφωρη  παραβίαση  του διεθνούς δικαίου ,που  πυροδοτεί ένταση και απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. 

Η Αθήνα για μια ακόμη φορά  επικαλούμενη  και την τελευταία εξέλιξη δηλώνει ότι επιβεβαιώθηκε η θέση τόσο της Ελλάδας όσο και  άλλων χωρών μελών του ΟΗΕ για να μην πρωτοκολληθεί  στην αρμόδια διεύθυνση του ΟΗΕ  το τουρκολυβικό Μνημόνιο.

Η Αθήνα συνεχίζει τον κύκλο επαφών και με τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλειας  , θα ενημερώσει το ΝΑΤΟ και θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ ,ο Ν. Δένδιας  στις 15 Ιουνίου  ενώ  σε μια κίνηση συμβολισμού  επέλεξε να σπάσει την σιωπηρή διαδικασία για την  εκλογή του προέδρου της επόμενης 75ης περιόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ  του τούρκου πρωην διπλωμάτη και βουλευτή Μ.Μποζκιρ , ο οποίος καθώς δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος θα ορίζονταν  ομόφωνα. Η Ελλάδα ,η Αρμενία και η Κύπρος έσπασαν την  σιωπηρή διαδικασία και έτσι ο  κ.Μποζκίρ θα εκλεγεί μετά από ψηφοφορία στις 8 Ιουνίου.

 Η ελληνική επιστολή:

«Νεα Υόρκη  

1η Ιουνίου  2020

Εξοχότατε

Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας  στις ακόλουθες πληροφορίες  που εγείρουν  σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 30 Μαΐου 2020  ένας αριθμός αιτήσεων για άδειες ερευνών  υδρογονανθράκων που  υποβλήθηκε από την κρατική Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ)  δημοσιεύθηκε  στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας της Τουρκίας.. Οι αιτήσεις αφορούν περιοχές που βρίσκονται  εντος της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην  ανατολική Μεσόγειο  νότια και νοτιοανατολικά του νησιού της Ρόδου ,νότια  των νησιών της Καρπάθου και της Κάσου και νοτιοανατολικά της Κρήτης (οικόπεδα O20,O21,P20,P21,R20,R21,516,517,520,521, T16,T17,T18,T19,U16,U17,U18,U19,V18,V19).

Η διαδικασία αίτησης αδειοδοτήσεων   είναι  παράνομη καθώς βασίζεται  (i) στα υποτιθέμενα εξωτερικά όρια της παράνομης διεκδίκησης  της Τουρκίας σε υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο ,όπως περιγράφεται στις επιστολές του Μονίμου Αντιπροσώπου  της Τουρκίας στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών (Α/74/550 ημερομηνίας 15 Νοέμβριου 2019, Α/74/75 ημερομηνίας 18 Μαρτίου 2020),σε ξεκάθαρη  παραβίαση  του διεθνούς δικαίου  καθώς και στο (ii) αποκαλούμενο Μνημόνιο  οριοθέτησης περιοχών θαλάσσιας αρμοδιότητας, μεταξύ της Τουρκίας και της GNA, που υπογράφτηκε στις 27 Νοεμβρίου  2019(Α/74/727 ημερομηνίας 2 Μαρτίου 2020). Αυτη η παράνομη  διαδικασία επιβεβαιώνει  τον στόχο της Τουρκίας για  τον σφετερισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων που έχει  η Ελλάδα ipso facto και ab initio στην υφαλοκρηπίδα της ,και την αποστέρηση  των Ελληνικών νησιών  από τις θαλάσσιες  ζώνες τους σε μια κατάφωρη  παραβίαση  του διεθνούς δικαίου ,που  πυροδοτεί ένταση και απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. 

Σε σχέση με αυτό  θα ήθελα να κανω επίκληση τις επιστολές  μου  προς εσάς της 19ης Φεβρουαρίου 2020 (Α/74/2020-S/2020/129), 19ης  Μαρτίου  2020 (Α/74/758) και 20ης Απριλίου  2020(Α/74/819)με τις οποίες απορρίπτονται αυτές οι τουρκικές διεκδικήσεις και ενέργειες ως παράνομες και το προαναφερθέν Μνημόνιο ως άκυρο   και συνεπώς δεν έχει κανένα  νομικό αποτέλεσμα  στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.. Περαιτέρω η Ελλάδα υπενθυμίζει  τις  επανειλημμένες εκκλήσεις προς  την Τουρκία  να αποφύγει  κάθε περαιτέρω παράνομες ενέργειες στο μέλλον .

Η χώρα μου  θα ήθελε να επισημάνει ότι οι προαναφερθείσες  παράνομες αιτήσεις αδειοδότησης δεν έχουν έννομες συνέπειες στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν μπορεί να γίνει επίκληση  τους έναντι της  Ελλάδας . Η Ελλάδα έχει ipso facto και ab initio  κυριαρχικά δικαιώματα  στην συγκεκριμένη περιοχή  της Ανατολικής Μεσογείου  στην βάση της Σύμβασης του  ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας,  που αντανακλά το εθιμικό διεθνές δίκαιο ,θα πρέπει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 121(2) της Σύμβασης , τα Ελληνικά νησιά  δημιουργούν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ) πέραν των χωρικών υδάτων τους ,όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη. Αντιστοίχως  ,η Ελληνική εθνική νομοθεσία( Ν. 2289/1995 όπως τροποποιήθηκε  με τον Ν.4001/2011 που έχει  κατατεθεί στον  ΟΗΕ με την ρηματική διακοίνωση  Νο 974 της 8ης Μαΐου 2012 , Law Of the Sea Bulletin vol. 79,p14)ορίζει τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Ελλάδα διαμαρτύρεται εντόνως και απορρίπτει αυτή την διαδικασία αίτησης αδειοδότησης  η οποία είναι  αντίθετη  στο διεθνές δίκαιο και καλεί για μια ακόμη φορά την Τουρκία  να σεβαστεί τα  κυριαρχικά δικαιώματα της  Ελλάδας  και να αποφύγει περαιτέρω κάθε παρόμοιες κινήσεις που είναι  σε αντίθεση  με τις τουρκικές δηλώσεις  για υποτιθέμενη επιθυμία  εγκαθίδρυσης σχέσεων καλής γειτονίας.

Εξοχότατε 

Με βάση τα ανωτέρω μου ζητήθηκε από την κυβέρνηση μου να θέσω υπόψη σας το θέμα της τελευταίας τουρκικής πρόκλησης  ,καθώς απειλεί την ειρήνη ,την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπροσθέτως  η ανωτέρω παράνομη  πράξη  υπογραμμίζει  την σημασία  της μη ολοκλήρωσης της καταχώρησης  του αποκαλούμενου Μνημονίου οριοθέτησης περιοχών θαλασσίων αρμοδιοτήτων  μεταξύ της Τουρκίας  και της GNA ,όπως έχει ηδη ζητήσει  η Ελλάδα  και αλλα μέλη των Ηνωμένων Εθνών  επιβεβαιώνοντας  τους λόγους που σας παρουσίασα με την επιστολή μου την 9η Δεκεμβρίου 2019  ως συνημμένης στην επιστολή της 14ης Φεβρουαρίου 2020(Α/74/706).

Θα ήμουν ευγνώμων  να κυκλοφορήσετε στην επιστολή μου  ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης  και να δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα  της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας  και στην επόμενη έκδοση του Law of the Sea Bulletin.

Μαρία Θεοφίλη.»