Σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου Σέρβων πολιτών στην Ελλάδα

Σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου Σέρβων πολιτών στην Ελλάδα

Σε ισχύ από τα ξημερώματα της Δευτέρας έχει τεθεί η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την είσοδο στην Ελλάδα για όλους τους Σέρβους πολίτες μέχρι και τις 15 Ιουλίου μετά την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στην βαλκανική χώρα.

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη σε ανακοίνωσή της, «μόνη εξαίρεση οι ουσιώδεις λόγοι διέλευσης».

Παράλληλα, σημειώνει πως «η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ειδικούς, παρακολουθεί στενά και θα συνεχίσει καθημερινά να το πράττει, την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου».

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει η κα Πελώνη, «η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της. Με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε η αναστολή της πρόσβασης υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου από τη Δευτέρα 6/7 έως τις 15/7».

Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, «αναλύει και αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα, ώστε το άνοιγμα στους ξένους επισκέπτες να γίνει χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, ανέφερε πως «το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού ενημέρωσε την πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα ότι η Ελλάδα θα κλείσει από αύριο τα σύνορά της για τους πολίτες της Σερβίας εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις που θα υπάρχει ειδική άδεια».

Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας κάλεσε τους πολίτες που προγραμμάτιζαν να ταξιδέψουν για την Ελλάδα να μην το πράξουν για να μην ταλαιπωρηθούν.

Ο Σέρβος υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού Ράσιμ Λιάγιτς δήλωσε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Ν1 ότι «η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης στην Σερβία και με δεδομένο ότι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό πολλοί Σέρβοι τουρίστες».

Σερβία: 325 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, σε νοσοκομείο μετατράπηκε το στάδιο «Arena» 

Χθες στη Σερβία επιβεβαιώθηκαν 325 νέα κρούσματα κορονοϊού και απεβίωσαν 8 ασθενείς, με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα να συνεχίζει να επιδεινώνεται. Συνολικά, οι θάνατοι από την έναρξη της πανδημίας έφτασαν τους 306, ενώ έχουν νοσήσει 15.829 άτομα.

Στο μεταξύ, εννέα πόλεις της Σερβίας έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και έχουν επιβληθεί μέτρα περιορισμού για την αποτροπή έξαρσης του κορονοϊού.

Από χτες στο Βελιγράδι, από όπου προέρχεται το 80% των νέων κρουσμάτων, άρχισε να επιβάλλεται η απαγόρευση συγκεντρώσεων πέραν των 500 ατόμων σε ανοιχτούς χώρους και ο συγχρωτισμός άνω των 100 ατόμων στους κλειστούς. Επίσης, οι καφετερίες, τα κέντρα διασκέδασης και τα κλαμπ λειτουργούν πλέον μέχρι τις 11:00 το βράδυ, ενώ διενεργούνται έλεγχοι από υπηρεσίες του δήμου για τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

Επίσης, το κλειστό στάδιο «Arena» στην πρωτεύουσα της Σερβίας άρχισε να μετατρέπεται, από τον στρατό, σε «Covid-19 νοσοκομείο» και θα χρησιμοποιηθεί για τη νοσηλεία ήπιων περιπτώσεων. Ο υπουργός Υγείας Ζλάντιμπορ Λόντσαρ  μάλιστα δήλωσε ότι η προσωρινή αυτή νοσοκομειακή δομή θα είναι χωρητικότητας 500 κλινών και από τη Δευτέρα θα αρχίσει να δέχεται ασθενείς.

Επιπροσθέτως, στην πόλη Νόβι Πάζαρ, όπου επίσης υπάρχει έξαρση του κορονοϊού, ο στρατός έστησε σκηνές έξω από το νοσοκομείο της πόλης, όπου θα γίνονται οι εξετάσεις ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊού και εφόσον παραστεί ανάγκη θα χρησιμοποιηθούν και για τη νοσηλεία ασθενών.