7ος χρόνος, ημέρα 2054η
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

Ο. Ponti (VP Forward Keys) στο Liberal: Η Ελλάδα είναι φέτος ο δημοφιλέστερος τουρισμός προορισμός στην Ευρώπη

Η Ελλάδα είναι φέτος ο δημοφιλέστερος τουρισμός προορισμός στην Ευρώπη
Shutterstock

Δημοφιλέστερος τουρισμός στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα για φέτος το καλοκαίρι. Οι κρατήσεις για ελληνικούς προορισμούς βρίσκονται στο 49% των αντίστοιχων του 2019,φέρνοντας τη χώρα μακράν στην πρώτη θέση προτίμησης των επισκεπτών καθώς ο δεύτερος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός είναι η Ισλανδία με το αντίστοιχο ποσοστό να κυμαίνεται στο 35% και ακολουθεί η Πορτογαλία με 32% και η Τουρκία με 28%.

Την ίδια στιγμή ο ευρωπαϊκός μέσος όρος τοποθετείται στο 23% σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης της Forward Keys, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αναλύσεων διεθνώς της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, που έχει στη διάθεσή του το Liberal Markets.

«Ο λόγος που η χώρα πηγαίνει τόσο καλά στις προκρατήσεις και τις απόλυτες κρατήσεις είναι οι προωθητικές ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για το άνοιγμα της χώρας από τα μέσα Μαΐου. Αυτή η ανακοίνωση οδήγησε πολλές αεροπορικές να αυξήσουν το επιβατικό δυναμικό για τη χώρα τον Ιούνιο κατά περίπου 4 φορές συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2020, καλύπτοντας περίπου το 56% των επιβατικών θέσεων του 2019» δηλώνει ο Olivier Ponti,Vice President Insights της ForwardKeys στο Liberal Markets.

Και εξηγεί ότι «τα πιο πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η εταιρεία από τις αεροπορικές κρατήσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα φαίνεται πως είναι ο φετινός πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη». Ο ίδιος τονίζει ότι τα παραπάνω προκύπτουν «με βάση τα δεδομένα που έχουμε σε απόλυτες κρατήσεις από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου, όπου φαίνεται πως ήδη η χώρα έχει καλύψει το 49% των κρατήσεων του 2019, όντας πολύ πιο μπροστά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 23% που ισχύει σήμερα. Πέρυσι η χώρα βρίσκονταν στο 40%». Τέλος, ο κ. Ponti εκτιμά πως «η υιοθέτηση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει ώθηση στον τουρισμό από τον Ιούλιο και ύστερα».

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση η Ευρώπη προετοιμάζεται για ένα «φτωχό» καλοκαίρι με πιθανή εξαίρεση την Ελλάδα που αναμένεται να προσεγγίσει το 49% της τουριστικής κίνησης του 2019, την Αλβανία το 73% της τουριστικής κίνησης, τη Σερβία το 38% της τουριστικής κίνησης του 2019, την Ισλανδία το 35% και τη Μάλτα το 35%.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση η Ελλάδα, η Ισλανδία και η Κροατία είναι από τις τουριστικές αγορές που φαίνεται πως ενθουσιάζουν τους ταξιδιώτες, καθώς έχουν εκδηλώσει πρόωρα το ενδιαφέρον τους να φιλοξενήσουν τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί. Σε ό,τι αφορά στους μεσογειακούς προορισμούς οι κορυφαίες χώρες προέλευσης των τουριστών είναι η Γερμανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, όπου έως σήμερα τα στοιχεία δείχνουν πως καλύπτουν το 37%, το 42% και το 24% των κρατήσεων του 2019.

Ειδικότερα για τη χώρα μας οι Γερμανοί φαίνεται πως έχουν κάνει τις περισσότερες αεροπορικές κρατήσεις την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, αποτελώντας το 21% του τουρισμού και καλύπτοντας το 79% της κίνησης του 2019, έπονται οι Αμερικάνοι που είναι το 19% του τουρισμού στη χώρα μας και καλύπτουν το 58% της κίνησης του 2019 και στο τέλος βρίσκονται οι Γάλλοι.

O στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 40-50% του τουρισμού φέτος συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα φαίνεται πως επιτυγχάνεται, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Forward Keys οι top τουριστικοί προορισμοί της Ελλάδας έχουν καλύψει ένα σημαντικό ποσοστό της κίνησης του 2019, ανάμεσά τους η Μύκονος, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.