Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. από τις αγορές
Πάνω από 15,5 δισ. οι προσφορές

Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. από τις αγορές

Εξαιρετικά ισχυρό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από διεθνείς επενδυτές για την έκδοση του νέου 10ετους ελληνικού ομολόγου, με την ζήτηση να ξεπερνά τα 15,5 δισ. ευρώ, ενώ το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 1,55% με την Ελλάδα να αντλεί 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ισχυρότερο μέρος της ζήτησης εκδηλώθηκε από ξένους θεσμικούς επενδυτές, γεγονός που αντανακλά και την εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ περίπου στα 600 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι προσφορές των ελληνικών τραπεζών. H απόδοση του ελληνικού δεκαετούς διαμορφώνεται στο 1,4%, αντίστοιχη με του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου.

Το συγκεκριμένο ομόλογο – το δεύτερο που εκδίδεται μετά το ξέσπασμα της πανδημίας- έχει ημερομηνία λήξης το 2030, ενώ ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.

Το τάιμινγκ θεωρείται ιδανικό έπειτα από τη βελτίωση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων με το κόστος δανεισμού να έχει υποχωρήσει περίπου 65% από τα μέσα Μαρτίου, γεγονός που οφείλεται στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και από τις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ είχε αγοράσει έως το τέλος του Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), ελληνικά ομόλογα αξίας 4,69 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στην τελευταία συνεδρίασή της αποφάσισε την αύξηση των κονδυλίων για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας κατά 600 δισ. ευρώ, στο 1,35 δισ. ευρώ συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογα, στηρίζοντας έτσι το κόστος δανεισμού της χώρας.

Αναλυτές θεωρούν ότι οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας θα μειωθούν περαιτέρω μετά την πρόσφατη αύξηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της δύναμης πυρός του έκτακτου QE, κατά 600 δισ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά στα 1,35 τρισ. ευρώ. Έως πρότινος η ΕΚΤ παρείχε τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Έως τα τέλη Μαΐου είχαν αγοραστεί μέσω του Pandemic Emergency Purchase Programme περί τα 4,7 δισ. ευρώ ελληνικών τίτλων. Τώρα, μετά και την αύξηση από την ΕΚΤ του PEPP κατά 600 δισ. ευρώ, η πρώτη θα μπορεί να αγοράσει περί τα 25 δισ. ελληνικών τίτλων.

Μείωση κόστους δανεισμού και στον ιδιωτικό τομέα

Σαν κίνηση η διεύρυνση από την Φρανκφούρτη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης βοηθά πολύ την ελληνική οικονομία καθώς είναι δεδομένο ότι θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας.  Αυτό με στη σειρά του αργά ή γρήγορα θα επηρεάσει και το κόστος δανεισμού του ιδιωτικού τομέα.

Στην μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου συμβάλει περαιτέρω η πρόθεση της Κομισιόν να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία μέσω του προγράμματος «Next Eu Generation», εκ των οποίων η Ελλάδα είναι εκ των πλέον ωφελημένων.