7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Η ΕΕ ξεκινά να συζητά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Λευκορωσία

 Η ΕΕ ξεκινά να συζητά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Λευκορωσία
APimages

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεκινήσουν σήμερα να συζητούν ποια τμήματα της οικονομίας της Λευκορωσίας θα στοχοποιήσουν με κυρώσεις ύστερα από την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο Μινσκ και τη σύλληψη αντιφρονούντος δημοσιογράφου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Η πειρατεία του αεροσκάφους και η σύλληψη των δύο επιβατών είναι απολύτως απαράδεκτη και θα αρχίσουμε να συζητάμε την εφαρμογή των κυρώσεων σε τομείς και στην οικονομία», δήλωσε ο Ζοσέπ Μπορέλ σε δημοσιογράφους πριν από ανεπίσημη συνεδρίαση στη Λισαβόνα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ένας νέος γύρος κυρώσεων σε πρόσωπα από τη Λευκορωσία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Χάικο Μάας: Η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της Λευκορωσίας

Οι προτεινόμενες οικονομικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκορωσία θα πλήξουν χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της χώρας, όπως είπε σήμερα η Γερμανία.

«Είναι σαφές ότι δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι με μικρά βήματα κυρώσεων, αλλά ότι θέλουμε να στοχεύσουμε σημαντικά με κυρώσεις την οικονομική δομή και τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στη Λευκορωσία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα πριν από συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Λιθουανία: Οι κυρώσεις της ΕΕ θα πρέπει να στοχεύσουν τον λευκορωσικό πετρελαϊκό κλάδο

Την ίδια ώρα, η Λιθουανία είπε ότι οι προτεινόμενες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας θα πρέπει να στοχεύσουν εκείνους τους τομείς που ωφελούν περισσότερο την ηγεσία της χώρας, αν και οι συζητήσεις μόλις ξεκινούν.

«Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τον τομέα της παραγωγής πετρελαίου», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις σε δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε συνεδρίαση με τους Ευρωπαίους εταίρους του στη Λισαβόνα.

 Εσθονία : Η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις σε εταιρίες κοντά στον Λουκασένκο

Οι προτεινόμενες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Λευκορωσίας θα στοχοποιούν εταιρίες κοντά στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας.

Θα επιβληθούν κυρώσεις σε «εταιρίες που είναι κοντά στο λευκορωσικό καθεστώς», δήλωσε η Έυα-Μαρία Λίμετς σε δημοσιογράφους προσερχόμενη σε άτυπη συνάντηση με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Λουξεμβούργο: Οι κυρώσεις στη Λευκορωσία θα μπορούσαν να πλήξουν το ποτάσιο

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν δήλωσε από την πλευρά του ότι η Λευκορωσία είναι μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές ποτασίου στον κόσμο και οι όποιες πιθανές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα θα έχουν αντίκτυπο στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

«Θα πλήξει πολύ τον Λουκασένκο εάν στοχοποιήσουμε τις εξαγωγές ποτασίου», δήλωσε ο Άσελμπορν σε δημοσιογράφους.

Με πληροφορίες από Reuters