8ος χρόνος, ημέρα 2391η
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022

Η «εβδομάδα των Παθών» για τον Αλέξη Τσίπρα

Η «εβδομάδα των Παθών» για τον Αλέξη Τσίπρα
Φωτογραφία αρχείου

Σε «μάχη» χαρακωμάτων αναμένεται να εξελιχθεί το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που αρχίζει την Πέμπτη, καθώς παρά τη φαινομενική νηνεμία και ηρεμία, η αντιπαράθεση καλά κρατεί κάτι που πιθανότατα θα εκδηλωθεί στο Φάληρο ίσως ακόμα και σε υψηλούς τόνους. Η εσωκομματική αντιπολίτευση - π.χ. «Ομπρέλα» - θα επιδιώξει επί της ουσίας την ανατροπή όλων των βασικών προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα, τηρώντας σκληρή γραμμή.

Στο επίκεντρο αναμένεται να μπει η εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος. Μπορεί η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να πέρασε προσυνεδριακά, η εσωκομματική αντιπολίτευση όμως δεν έχει πει την τελευταία της λέξη.

Η άποψη των μελών της είναι ότι αντί για εκλογή προέδρου στις 15 Μαΐου και κεντρικής επιτροπής να διοργανωθεί την προηγούμενη ημέρα, μια μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα με παράλληλη μουσική εκδήλωση και με κεντρικό ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα. Μια συγκέντρωση που ουσιαστικά θα λάβει τη μορφή της πρώτης προεκλογικής διαδήλωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη πρόταση κατατέθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο από το Νίκο Φίλη, αλλά δεν έγινε δεκτή σε πρώτη φάση από το πρόεδρο του κόμματος.

Η «Ομπρέλα», θα επιδιώξει κατά τη διάρκεια του συνεδρίου την ανατροπή των συσχετισμών τουλάχιστον για το θέμα της απευθείας εκλογής των μελών της κεντρικής επιτροπής.

Οι επικριτές Τσίπρα δε θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ προσωποπαγές κόμμα όπως λένε αλλά ένα κόμμα που θα απευθύνεται στην κοινωνία.
Κριτική αναμένεται να ασκηθεί και στη στρατηγική και βασικές πολιτικές πρακτικές του προέδρου του κόμματος αλλά και στις επιλογές προσώπων και συμβούλων και στην κυβερνητική περίοδο του κόμματος αλλά και τώρα.

Κατά πόσο πάντως όλα αυτά θα περάσουν από την πλειοψηφία των συνέδρων θα φανεί μια και οι συσχετισμοί δεν ευνοούν την εσωκομματική αντιπολίτευση του κ.Τσίπρα.