Η δύσκολη εξίσωση του Πάουελ: Τα επιτόκια της Fed και οι αποδόσεις των ομολόγων

Η δύσκολη εξίσωση του Πάουελ: Τα επιτόκια της Fed και οι αποδόσεις των ομολόγων

Το τελευταίο διάστημα, η προβληματική που υφίσταται στις διεθνείς χρηματαγορές είναι η συνεχιζόμενη απόκλιση μεταξύ του - μηδενικού - επιτοκίου αναφοράς της Fed και της απόδοσης στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ (με αναφορά στα 10ετή).

Η απόκλιση αυτή δεν συναντάται συχνά, καθώς είναι δεδομένο ότι η απόδοση ενός ομολόγου συναρτάται αυστηρά με τα επιτόκια που δίνει η εκάστοτε κεντρική τράπεζα, ως επιτόκια αναφοράς του εγχωρίου νομίσματος. Και όποτε εμφανίζεται μια τέτοια ανισορροπία, τείνει να εξομαλύνεται.

Αφενός τα επιτόκια αναφοράς αποφασίζονται από την κεντρική τράπεζα. Και στην περίπτωση του παρόντος άρθρου, από τη Fed. Ακόμα παραπάνω, η απόφαση της Fed να μεταβάλλει τον επιτοκιακό της στόχο και κατόπιν να εκκινήσει τους αντίστοιχους μηχανισμούς (λ.χ. επαναγορά χρέους) επηρεάζεται από την κατάσταση στην οικονομία, με ιδιαίτερη προσοχή στον προσδοκώμενο πληθωρισμό.

Αφετέρου οι αποδόσεις των ομολόγων σχετίζονται με τις αποφάσεις των επενδυτών. Αυτό αφορά στη δευτερογενή αγορά, όπου διαπραγματεύονται ανοιχτά οι αντίστοιχες ομολογίες. Και η αποστροφή των επενδυτών για κάποιες ομολογίες σηματοδοτεί τη μείωση της τιμής τους, άρα και την αύξηση της απόδοσής τους (Yield to maturity).

To τελευταίο ισχύει για τις ήδη εκδοθείσες σειρές, ώστε να συνάγεται πως οι επενδυτές αποστρέφονται τις παλαιές εκδόσεις με ένα υφιστάμενο ύψος ονομαστικού επιτοκίου κουπονιού διότι προσδοκούν αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, άρα και αυξημένο επιτόκιο κουπονιού στις νεότερες εκδόσεις ομολόγων.

Επομένως, η παραπάνω απόκλιση μεταξύ των επιτοκίων της Fed και των αποδόσεων των υφιστάμενων ομολόγων υποδεικνύει μια πεποίθηση των επενδυτών ότι επίκεινται εκδόσεις ομολόγων με υψηλότερο ονομαστικό κουπόνι.

Σε βραχυπρόθεσμη ανάλυση, ισχύουν δύο αντίρροπες δυνάμεις. Από τη μία, ο ίδιος ο Πάουελ εκπροσωπώντας τη Fed δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζεται προς το παρόν πληθωριστικός κίνδυνος. Τα λόγια του έρχονται σε παραλληλισμό με το δημοσιονομικό πακέτο του Μπάιντεν, που καθησυχάζει περισσότερο τον Τύπο.

Από την άλλη, όμως, το δολάριο συνεχίζει να συντηρείται δυνατό, ή έστω να μην καταποντίζεται, όπως αναμενόταν από τους αναλυτές διεθνών οίκων στα τέλη του 2020. Αυτό σχετίζεται άμεσα με τη γενική αρχή ότι τα ομόλογα των ΗΠΑ (και κάθε χώρας) αγοράζονται στο εγχώριο νόμισμα, άρα ο επενδυτής παράλληλα με την αγορά του ομολόγου αγοράζει και το δολάριο ΗΠΑ πουλώντας το δικό του, εξ ου και η ενδυνάμωση του σε σχέση με τα άλλα νομίσματα.

Η εξίσωση φαίνεται δύσκολη. Συνήθως, οι αγορές έχουν δίκιο, επομένως η απόκλιση των αποδόσεων των ομολόγων κυριαρχεί έναντι της απόφασης της Fed, ή για να το πούμε αυστηρότερα, προδικάζει μια επερχόμενη ενέργεια, καθότι η απόφαση συνήθως είναι μεταγενέστερη.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.