Η δήλωση Πάουελ που αγνοήθηκε μπορεί να αλλάξει τα πάντα αυτή την εβδομάδα

Η δήλωση Πάουελ που αγνοήθηκε μπορεί να αλλάξει τα πάντα αυτή την εβδομάδα

Ενώ ο Πούτιν ετοιμάζεται να γιορτάσει σήμερα Δευτέρα τη νίκη της πρώην ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικών χωρών δεσμεύτηκαν στη χτεσινή τους τηλεδιάσκεψη με κοινή δήλωσή να προχωρήσουν τους επόμενους μήνες σε σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης τους από τη ρωσική ενέργεια, μεταξύ άλλων με τη σταδιακή κατάργηση ή την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη ανακοινώσει απαγορεύσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία έχει υποστηρίξει πρόταση της ΕΕ να απαλλαγεί από αυτό μέχρι τον Ιανουάριο. 

Ιδιαίτερη προσοχή δεν πρέπει να δείξουμε στη δήλωση των ηγετών της G-7 ότι θα λάβουν μέτρα για να απαγορεύσουν ή να αποτρέψουν «με άλλο τρόπο» την παροχή βασικών υπηρεσιών από τις οποίες εξαρτάται η Ρωσία, με στόχο την απομόνωση της Ρωσίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας της». Τουτέστιν, το κακό κλίμα στις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης όχι μόνο δεν αποκλιμακώνεται, αλλά οδηγείται σε νέα όξυνση.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η κάθε χώρα ξεχωριστά, ενώ αναφέρεται επίσης αόριστα η συνεργασία με άλλες χώρες προκειμένου να διασφαλιστεί ο σταθερός ενεργειακός εφοδιασμός σε προσιτές τιμές για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα επιταχυνθούν οι μορφές ενέργειας που εξασφαλίζουν την πράσινη μετάβαση.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι στην επόμενη συνεδρίαση των G7 υπάρχει ένας «ειδικός προσκεκλημμένος», η Ινδία προκειμένου όχι μόνο να συζητηθούν πιθανόν νέα πλαίσια συνεργασίας, αλλά ενδεχομένως και για να υπάρξει πίεση για σκληρότερη στάση της Ινδίας απέναντι στη Ρωσία.

Οι κυρώσεις λοιπόν απέναντι στη Ρωσία αυξάνονται και απομακρυνόμαστε ολοένα και πιο δραματικά από την ασφάλεια των διπλωματικών λύσεων. Αυτός είναι ο ένας από τους παράγοντες που καλούνται να ζυγίσουν οι αγορές αυτή την εβδομάδα.

Θα γίνει τελικά η επιλογή της τεχνητής ύφεσης;

Ο άλλος είναι οι αληθινές προθέσεις της Fed μέσα από τις δηλώσεις πολλών αξιωματούχων που αναμένονται αυτή την εβδομάδα, με σαφή στόχο να προετοιμάσουν τις αγορές για τις επόμενες κινήσεις της.

Στο σημείο αυτό η στήλη θέλει να τονίσει το εξής: Oι αγορές σημείωσαν άνοδο την προηγούμενη Τετάρτη, δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει το ενδεχόμενο πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, αλλά δεν εξετάζει μια ακόμη πιο επιθετική αύξηση, του τύπου των 75 μονάδων βάσης.

Όμως να δούμε λίγο βαθύτερα τα πράγματα;Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ φιγουράρει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών και οι περισσότεροι επενδυτές και οικονομολόγοι έχουν «τιμολογήσει» ήδη μια ζώνη επιτοκιακής πολιτικής που θα ξεπερνά το 3% μέσα στο 2023, με την Kεντρική τράπεζα να κινείται εμπροσθοβαρώς, με μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες, προκειμένου να φτάσει εκεί γρηγορότερα.

Ένα τέτοιο επιτοκιακό επίπεδο από πολλούς φορείς της αγοράς θεωρείται ότι θα καταφέρει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος ως επί το πλείστον οφείλεται στις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι οποίες λογικά θα επιλυθούν μόνες τους κάποια στιγμή. Επιπλέον δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να προκαλέσει υπερβολική ζημιά στην οικονομία.

Υπάρχουν όμως και εκτιμήσεις οικονομολόγων ότι η Fed μπορεί να χρειαστεί να φτάσει έως και σε επιτόκια της τάξης του 5% προκειμένου να μπορέσει να ελέγξει την άνοδο των τιμών. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, μπορεί οι αλυσίδες εφοδιασμού να ξεκίνησαν το πρόσφατο πληθωριστικό κύμα, ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία του υποκείμενου πληθωρισμού που παράγονται από τα παραρτήματα της Fed σε Ατλάντα και Ντάλας, ο πληθωρισμός είναι πλέον ευρείας βάσης και επομένως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και εύκολα αναστρέψιμα.

Τις επόμενες εβδομάδες λοιπόν αναμένουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μοιραστούν με το κοινό ποια από τις δύο παραπάνω εκδοχές ενστερνίζονται. Όσοι είναι απόλυτοι ότι θα επικρατήσει η πρώτη εκδοχή, ίσως να βρεθούν προ εκπλήξεως και καλό θα ήταν να δώσουν περισσότερη βάση σε μια συγκεκριμένη δήλωση του Πάουελ την περασμένη Τετάρτη, στην οποία περιέργως αρχικά η αγορά δεν έδωσε βάση, όμως έχουμε την αίσθηση ότι έστω και καθυστερημένα έχει αρχίσει να την επανεξετάζει:

Ερωτηθείς λοιπόν την Τετάρτη ο Πάουελ αν θα είχε το θάρρος να προκαλέσει μια ύφεση για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο Κεντρικός Τραπεζίτης επαίνεσε τον πρώην πρόεδρο της Fed Πολ Βόλκερ, ο οποίος είχε κάνει ακριβώς αυτή την επιλογή. Πιο συγκεκριμένα η δήλωση του ήταν η εξής: «Είχε το θάρρος -ο Βόλκερ- να κάνει αυτό που πίστευε ότι ήταν σωστό. Βλέπουμε την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών ως απολύτως απαραίτητη για τη χώρα τα επόμενα χρόνια. Χωρίς σταθερότητα τιμών, η οικονομία δεν είναι στην πραγματικότητα λειτουργική για κανέναν».

Η στήλη πιστεύει ότι τις επόμενες εβδομάδες οι αγορές θα προσπαθήσουν να «ζυγίσουν» ακριβώς αυτή τη φράση.

Ανάλογα πού θα καταλήξει το «ζύγι», θα δούμε αν ο S&P500 κρατήσει στο τέλος αυτής της εβδομάδας το κρίσιμο τεχνικό σημείο της ζώνης των 4100 -4135 μονάδων. Σε περίπτωση απώλειας του, η τεχνική εικόνα θα επιβαρυνθεί και θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες αγορές.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.