Η Β. Κορέα συνέχισε και το 2020 το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων

Η Β. Κορέα συνέχισε και το 2020 το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων

Η Βόρεια Κορέα διατήρησε και ανέπτυξε το πυρηνικό της πρόγραμμα και το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων μέσα στο 2020 παραβιάζοντας τις διεθνείς κυρώσεις, σύμφωνα με μία εμπιστευτική αναφορά του ΟΗΕ, που είδε χθες, Δευτέρα, το Reuters.

Σύμφωνα με την έκθεση τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτήθηκαν από ποσά περίπου 300 εκατομμυρίων δολαρίων που προήλθαν από κακόβουλες κυβερνοεπιθέσεις. Την αναφορά συνέταξαν ανεξάρτητοι φορείς που παρακολουθούν την πορεία εφαρμογής των κυρώσεων και οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Πιονγιάνγκ "παρήγαγε υλικό πυρηνικής σχάσης, διατήρησε πυρηνικές υποδομές και αναβάθμισε τις υποδομές των βαλλιστικών της πυραύλων" ενώ συνέχισε να αναζητάει από το εξωτερικό υλικά, αλλά και τεχνολογίες για τα προγράμματα αυτά.

Ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει μία νέα προσέγγιση στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένης μίας πλήρους επανεξέτασης με συμμάχους "σχετικά με τις επιλογές συνέχισης της άσκησης πίεσης, αλλά και το ενδεχόμενο μελλοντικής διπλωματικής δράσης".

Ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλινκεν έχει πει επίσης ότι τα εργαλεία με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου περιλαμβάνουν πρόσθετες κυρώσεις σε συντονισμό με τους συμμάχους των ΗΠΑ, καθώς και διπλωματικές πρωτοβουλίες τις οποίες δε συγκεκριμενοποίησε.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα κατά τη διάρκεια παρέλασης το καθεστώς παρουσίασε δυο νέα όπλα. Το κρατικό πρακτορείο KCNA έκανε λόγο για έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύεται από υποβρύχιο, χαρακτηρίζοντας "το πιο ισχυρό όπλο στον κόσμο". Τον περασμένο Νοέμβριο, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας ενημέρωσε τους νομοθέτες σχετικά με σχέδια της Βόρειας Κορέας για δύο νέα υποβρύχια, ένα εκ των οποίων θα μπορούσε να μεταφέρει τέτοιους πυραύλους. Η Πιονγκγιάνγκ φέρεται να έχει 20 τέτοια υποβρύχια σε υπηρεσία. Η διάταξη έχει τροποποιηθεί, ώστε να πλήττει πλοία, αλλά όχι να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους.

Ένα δεύτερο νέο όπλο που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της παρέλασης, αναγνωρίστηκε από αναλυτές ως πύραυλος μικρής εμβέλειας. Όπως πολλοί από τους άλλους πυραύλους μικρής εμβέλειας της Βόρειας Κορέας, αυτός ήταν επίσης τοποθετημένος σε τροχούς εκκίνησης.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκαν τρεις φορές το 2018 και το 2019, αλλά απέτυχαν να σημειώσουν πρόοδο όσον αφορά την απαίτηση της Ουάσινγκτον προς την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα, καθώς και την απαίτηση της Βόρειας Κορέας για τον τερματισμό των κυρώσεων.