Η ατζέντα Μητσοτάκη, η μεσαία τάξη και η επόμενη μέρα

Η ατζέντα Μητσοτάκη, η μεσαία τάξη και η επόμενη μέρα

Με όχημα τη μεσαία τάξη η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μέσα στον Μάιο να γυρίσει σελίδα στη χώρα, μετά από έναν χρόνο υγειονομικής και οικονομικής «ταλαιπωρίας» εξαιτίας του κορονοϊού. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα  αποτελεί έναν προνομιακό συνομιλητή της ΝΔ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας μαζί της από τις εκλογές του 2019. 

«Βασική προεκλογική δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος είναι να δώσει πίσω στην μεσαία τάξη όσα της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει συνομιλητής του πρωθυπουργού, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί το προσεχές διάστημα, ξεκαθαρίζοντας ότι η μεσαία τάξη δε θα πάρει απλώς αυτά που έχασε λόγω πανδημίας, αλλά αυτά που της αφαίρεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια της κυβερνητικής του θητείας. 

Η ίδια πηγή σημειώνει ότι πρόκειται για το πλέον παραγωγικό τμήμα της κοινωνίας, το οποίο αποτελούν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, υπάλληλοι και εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκουν να στηρίξουν αυτές τις κοινωνικές κατηγορίες, με βασικά εργαλεία τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς οι αναπτυξιακοί στόχοι του ταμείου απευθύνονται κυρίως στη μεσαία τάξη. 

Με βάση τον σχεδιασμό, τα πρώτα 4 δισ. ευρώ από τα συνολικά 57 δισ. των επενδύσεων που προβλέπει το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», θα εκταμιευθούν μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Κονδύλια που θα χρηματοδοτήσουν δράσεις ικανές να επουλώσουν τα τραύματα του λεγόμενου παραγωγικού ιστού της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να συντηρήσει την καλή σχέση που ανέπτυξε με τη μεσαία τάξη στις εκλογές του 2019, τότε που διαψεύστηκαν όλοι όσοι ισχυρίζονταν ότι η ΝΔ είναι το κόμμα των πλούσιων και των ευνοημένων, κερδίζοντας κατά κράτος τους δήθεν υπερασπιστές των «φτωχών», το κόμμα του κ.Τσίπρα. 

Στο εσωτερικό του πρωθυπουργικού γραφείου υπάρχει η εκτίμηση ότι το πολιτικό «παιχνίδι» την επόμενη διετία θα παιχθεί στο πεδίο της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαία δεν ήταν η εντολή του πρωθυπουργού στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο προς τους υπουργούς του, να προβάλλουν ακόμα περισσότερο το κυβερνητικό έργο, με έμφαση στις πρωτοβουλίες για τη μεσαία τάξη.