ΔΝΤ για αμερικανική οικονομία: Η αναζωπύρωση του κορονοϊού συνιστά τον κυριότερο κίνδυνο

Η αναζωπύρωση του κορονοϊού συνιστά τον κυριότερο κίνδυνο

Η επανεμφάνιση κρουσμάτων της Covid-19 συνιστά «τον κυριότερο κίνδυνο» για την αμερικανική οικονομία, προειδοποίησε το ΔΝΤ, προτρέποντας τις αρχές να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για την εξάλειψη των κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων που είναι «βαθιά ριζωμένες» στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα χρειαστεί να κάνει περισσότερα τους επόμενους μήνες για να παρέχει υποστήριξη στα νοικοκυριά και να αυξήσει τη ζήτηση, καθώς και να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη φτώχεια και τις αδυναμίες του συστήματος υγείας των ΗΠΑ, δήλωσε το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του σχετικά με τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Όπως αναφέρει στην έκθεση, αναμένει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα υποχωρήσει κατά 37% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ως άμεση συνέπεια της καραντίνας και «παρά την άνευ προηγουμένου πολιτική στήριξη». Για το σύνολο του έτους, η ύφεση θα περιοριστεί στο 6,6%, εφόσον συνεχιστεί η οικονομική δραστηριότητα.

Όμως η αναζωπύρωση της πανδημίας, που αποτελεί επίσης «τον κίνδυνο που είναι πιο δύσκολο να ποσοτικοποιήσουμε», έχει ήδη προκαλέσει μια «επιβράδυνση» σε ορισμένες Πολιτείες και μια «μερική ακύρωση» των αποφάσεων για άρση της καραντίνας που μπορεί να εκτροχιάσουν την επανεκκίνηση που ξεκίνησε τον Μάιο.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα αύξησης της φτώχειας, υπενθυμίζοντας ότι και πριν από την πανδημία ήταν ήδη υψηλή, σε σύγκριση με άλλες προηγμένες οικονομίες, και τονίζει πως η φτώχεια στις ΗΠΑ θα επιβαρύνει κυρίως τους Αφροαμερικανούς και τους ισπανόφωνους που είναι πιο πιθανόν να περιέλθουν σε κατάσταση ένδειας, σε σύγκριση με τους λευκούς.

«Θα απαιτηθούν νέες πολιτικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μιας σειράς κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων, βαθιά ριζωμένων, που συνεχίζουν να πλήττουν τις ΗΠΑ», σημειώνει και καλεί τις ΗΠΑ να λάβουν μια σειρά μέτρων για να αυξήσουν τη ζήτηση, να βελτιώσουν την προετοιμασία για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων και να στηρίξει τους πιο ευάλωτους και να διευκολύνουν μια ευρύτερη ανάπτυξη της οικονομίας τους.