Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που προκαλεί ερωτηματικά

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που προκαλεί ερωτηματικά

Πρόκειται απλώς για «επικοινωνιακή» γκάφα ή μήπως για ένδειξη απουσίας κεντρικού αντιπολιτευτικού σχεδιασμού;

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς  το τι κρύβεται πίσω από την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να μην ανακοινώσει δημοσίως ούτε με ποιους αλλά και ούτε το τι συζήτησε την Παρασκευή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Μπορεί λοιπόν σε επίσημη  ανακοίνωση του κόμματος να έγινε λόγος για την συγκεκριμένη συνάντηση όμως περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν ποτέ γνωστές.  

Υπό άλλες συνθήκες η κίνηση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ να γνωστοποιήσει την συζήτηση του κ. Τσίπρα με λοιμωξιολόγους που μετέχουν στο όργανο που διαχειρίζεται την πανδημία μαζί με την κυβέρνηση δε θα προξενούσε κανενός είδους ερώτημα. Στην προκειμένη περίπτωση όμως αναμφίβολα η απουσία ονομάτων εγείρει ζητήματα και μάλιστα σημαντικά ηθικής και πολιτικής τάξης, σε μία χρονική συγκυρία όπου το οτιδήποτε έχει να κάνει με τους χειρισμούς γύρω από τον ιό έχει τη σημασία του.

Πέρα όμως από την ηθική υπάρχει και η πολιτική διάσταση της “παράλειψης” αυτής. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό την ώρα που ο τέως πρωθυπουργός  και το κόμμα του ζητούν να δοθεί στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, με αφορμή την κριτική που ασκεί ο κ. Τσίπρας στους κυβερνητικούς χειρισμούς,  ο ίδιος να πραγματοποιεί τηλεδιάσκεψη με “κάποιους”, χωρίς να λέει ούτε καν περί τίνος  πρόκειται, ούτε και το τί ακριβώς συζητήθηκε. 

Είναι προφανές ότι σε αυτό το σημείο δημιουργείται ένα σαφές πολιτικό ζήτημα  : Πώς ο κ. Τσίπρας δημοσιοποιεί αιτήματα και συνομιλίες που είχε με  κάποιους “ανώνυμους συνομιλητές”, δίχως να διευκρινίζει ποιοί διατυπώνουν τα εν λόγω αιτήματα και κατά πόσο συμμετέχουν στην επιτροπή των ειδικών του Υπουργείου Υγείας. Μία επιτροπή την οποία έστω και έμμεσα έχει θέσει στο στόχαστρο του το τελευταίο διάστημα. 

Η στάση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος. “Μήπως ο κ. Τσίπρας, κατά την πάγια πρακτική του, ανεύθυνα, επιχειρεί να δημιουργήσει ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν;” αναρωτιέται γαλάζιο στέλεχος, που καταλογίζει πανικό και έλλειψη στρατηγικής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Το όλο θέμα, σύμφωνα με την ανάλυση που γίνεται από στελέχη της ΝΔ, αποτυπώνει την παντελή απουσία κεντρικής αντιπολιτευτικής γραμμής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάθε μέρα μοιάζει να ακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς μέχρι στιγμής να μπορεί να τις καθορίζει.