Η «αμερικανική βοήθεια» στο Ολυμπιακό όνειρο του Καναδά και η «απειλή» προς την Ελλάδα

Η «αμερικανική βοήθεια» στο Ολυμπιακό όνειρο του Καναδά και η «απειλή» προς την Ελλάδα

Το αβαντάζ έδρας δεν φαίνεται πως θα είναι το μοναδικό θεωρητικό πλεονέκτημα που θα έχει η Εθνική Καναδά στο Προολυμπιακό τουρνουά που θα διοργανώσει από τις 29 Ιουνίου ως τις 4 Ιουλίου στη χώρα της. Οι οικοδεσπότες, οι οποίοι μεταξύ άλλων θα αντιμετωπίσουν την Ελλάδα του κόουτς Ρικ Πιτίνο τα ξημερώματα της 30ης Ιουνίου στη Βικτόρια, θεωρούνται το φαβορί για την κατάκτηση του μοναδικού εισιτηρίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Τη στιγμή που η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Προολυμπιακό τουρνουά είναι απίθανή, οι Καναδοί αρχίζουν να ενισχύονται διαρκώς με τους δικούς τους παίκτες από το ΝΒΑ. Ο φόργουορντ του Γκόλντεν Στέιτ, Αντριου Ουίγκινς, γιος του άλλοτε σκόρερ των Μίλωνα, Σπόρτιγκ και Πανιωνίου, Μίτσελ Ουίγκινς, δήλωσε με μία ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Instagram πως θα αγωνιστεί κανονικά. Η παρουσία του κάνει τους συμπατριώτες του αισιόδοξους πως θα αγωνιστούν και πάλι σε Ολυμπιακούς για πρώτη φορά μετά το 2000, στο Σίδνεϊ.

Ο Καναδάς μετέχει στον 1ο όμιλο του Προολυμπιακού μαζί με την Ελλάδα και την Κίνα και η παρουσία του Ουίγκινς, ο οποίος στην τρέχουσα σεζόν στο πλάι του Στεφ Κάρι κατέγραψε μ.ό. 18,6 πόντους, με ρεκόρ καριέρας σε δίποντα (47,7%) και τρίποντα (38%), αυξάνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητές του. Οι Καναδοί έχουν μία ντουζίνα εν ενεργεία παίκτες στο ΝΒΑ και ο ομοσπονδιακός προπονητής τους και πρωταθλητής ΝΒΑ το 2019 με τους Ράπτορς, Νικ Νερς, δεν υπολογίζει για την ώρα μόνο στον τραυματία γκαρντ του Ντένβερ, Τζαμάλ Μάρεϊ.

Εκτός της ουσιαστικά επίσημης αποδοχής της πρόσκλησης από τον Αντριου Ουίγκινς, ο κόουτς Νερς περιμένει το «ναι» από τους Κέλι Ολίνικ (Χιούστον), Λου Ντορτ (Οκλαχόμα Σίτι), αλλά και του πρώην σέντερ του Ολυμπιακού, Κεμ Μπερτς (Τορόντο), των οποίων οι ομάδες δεν προκρίθηκαν στην post season του ΝΒΑ. Αμφίβολος είναι ο τραυματίας σταρ των Θάντερ, Σέι Γκίλτζιους – Αλεξάντερ, ενώ οι Καναδοί θα περιμένουν την εξέλιξη των Playoffs για τους Αρ Τζέι Μπάρετ (Νέα Υόρκη), Τρίσταν Τόμπσον (Βοστόνη) και Ντίλον Μπρουκς (Μέμφις).

Ο σταρ των Ουόριορς, Στεφ Κάρι, επικρότησε την απόφαση του Ουίγκινς, γράφοντας το σχόλιο «Let’s go!!!!!» στην ανάρτηση του συμπαίκτη του. Μάλιστα, στις Η.Π.Α. εκτιμούν πως μπορεί και ο ίδιος ο κορυφαίος σκόρερ της φετινής σεζόν να επιλέξει να ενισχύσει την Εθνική Η.Π.Α. στο Τόκιο. Οι Αμερικανοί έχουν προκριθεί απευθείας στους Αγώνες του Τόκιο, ωστόσο η τελική 12αδα τους (από την προεπιλογή των 57 παικτών) θα ξεκαθαρίσει ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, καθώς οι Τελικοί του ΝΒΑ θα ολοκληρωθούν μερικά μόλις 24ωρα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών, στις 23 Ιουλίου.