Η WADA αλλάζει το πρωτόκολλο του ΝΒΑ για τους ελέγχους χρήσης μαριχουάνας

Η WADA αλλάζει το πρωτόκολλο του ΝΒΑ για τους ελέγχους χρήσης μαριχουάνας

Εδώ και χρόνια, το ΝΒΑ κατηγορείται ανοικτά πως «κάνει τα στραβά μάτια» στο θέμα ντόπινγκ. Οι προκαθορισμένοι τέσσερις έλεγχοι ετησίως προφανώς και έδιναν τη δυνατότητα σε κάποιο επίδοξο «παραβάτη» να κρύψει τα ίχνη του, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις ημερομηνίες. Η αμερικανική Λίγκα, πάντως, αποφάσισε και από πέρσι να κοιτάξει από την άλλη πλευρά, στο θέμα της χρήσης μαριχουάνας...

Οι παράγοντες του πρωταθλήματος ουσιαστικά την επέτρεψαν με την απόφαση να μην προχωρήσουν σε τεστ ούτε κατά τη διάρκεια της «φούσκας» του Ορλάντο, στην ολοκλήρωση της περσινής χρονιάς ούτε στην τρέχουσα σεζόν. Το συμπέρασμα αυτής της τακτικής ήταν πως λόγω της πανδημίας, των περιορισμών και της απομόνωσης (οι παίκτες δέχθηκαν στη Φλόριντα επίσκεψη μερικών συγγενών τους έπειτα από «κλεισούρα» πολλών εβδομάδων), το ΝΒΑ θέλησε να δώσει στους αθλητές μία «διέξοδο», έστω και στην κάνναβη.

Η φετινή σεζόν κύλησε χωρίς την ανάγκη μίας νέας «φούσκας», οι παίκτες είχαν την εντολή να μην μετακινούνται εκτός προπονήσεων και αγώνων, όμως ζουν στα σπίτια τους και πολλοί θεωρούσαν ότι η Λίγκα θα αλλάξει ενδεχομένως άποψη στο θέμα των ελέγχων μαριχουάνας. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Από τις 25 Μαΐου, όμως, οι 57 παίκτες του ΝΒΑ που έχουν συμπεριληφθεί στην προεπιλογή της Εθνικής Η.Π.Α. για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, είναι υποχρεωμένοι να υποβληθούν στο σχετικό τεστ, έπειτα από οδηγία της WADA.

Η ιστοσελίδα The Athletic αποκάλυψε το mail της ενημέρωσης του ΝΒΑ στις 30 ομάδες, βάσει του οποίου, «κάθε παίκτης της Εθνικής είναι υποχρεωμένος να δεχθεί τον έλεγχο για κάνναβη, ναρκωτικά ή ουσίες ενίσχυσης της απόδοσής τους, ωσότου αποκλειστούν από την προεπιλογή, μέχρι (και αν) αποκλειστεί η ομάδα τους από τους Ολυμπιακούς ή αν οι Αγώνες αναβληθούν εκ νέου ή ματαιωθούν».

Το memo αναφέρεται και σε μη Αμερικανούς, όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Νίκολα Γιόκιτς (Σερβία), Εβάν Φουρνιέ (Γαλλία), Τζο Ινγκλς (Αυστραλία) κ.α., οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να υποβληθούν σε έλεγχο. Η Λίγκα δεν έχει φυσικά ενημέρωση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντί – Ντόπινγκ για τους ξαφνικούς χρόνους και τις ημερομηνίες των ελέγχων. Το καμπ προετοιμασίας των Αμερικανών αρχίζει την 1η Ιουλίου και συμπίπτει με την πιθανή έναρξη των Τελικών του ΝΒΑ.

Στη λίστα των 57 παικτών της USA Basketball συμπεριλαμβάνονται πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα του πρωταθλήματος, όπως οι ΛεΜπρον Τζέιμς, Τζέιμς Χάρντεν, Στεφ Κάρι, Κάιρι Ιρβινγκ, Κέβιν Ντουράντ, Τζέισον Τέιτουμ, Ράσελ Ουέστμπρουκ. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι το ενδεχόμενο ένας παίκτης να βρεθεί θετικός σε έλεγχο και το θέμα της πιθανής τιμωρίας του μόνο από τους Ολυμπιακούς ή και από τη συνέχεια των Playoffs, αφού το ΝΒΑ δεν έχει θεσμοθετήσει φέτος τεστ για παράνομες ουσίες...