Ο «τρισδιάστατος» Ουέστμπρουκ και η... «συνηθισμένη» τέχνη του τριπλ – νταμπλ

Ο «τρισδιάστατος» Ουέστμπρουκ και η... «συνηθισμένη» τέχνη του τριπλ – νταμπλ

Κάθε εποχή στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου δεν δίνει απλώς τον ρυθμό και το «σύνθημα» στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά έχει και τον «ήρωά» της. Η σύγχρονη περίοδος του ΝΒΑ έχει αδιαμφισβήτητο σταρ τον ΛεΜπρον Τζέιμς και παίκτη που άλλαξε τα δεδομένα τον Στεφ Κάρι. Ο δεύτερος απολαμβάνει τον χαρακτηρισμό του «game changer» καθώς εκείνος και οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς ανέδειξαν την τελευταία εξαετία το άθλημα, με την «έκρηξη» του τριπόντου. Ωστόσο, αυτές οι μέρες είναι πια και η εποχή των τριπλ – νταμπλ.

Το κατόρθωμα με διψήφιο αριθμό σε τρεις στατιστικές κατηγορίες – συνήθως με πόντους, ριμπάουντ και ασίστ – έγινε από είδηση μία επαναλαμβανόμενη ρουτίνα. Ο Ράσελ Ουέστμπρουκ είναι το πρόσωπο αυτής της αλλαγής, καθώς τα ξημερώματα της Κυριακής (9/5) οδήγησε την Ουάσινγκτον σε νίκη 133-132 στην παράταση στην Ιντιάνα και με 33 πόντους, 19 ριμπάουντ και 15 ασίστ έφτασε τα 181 τριπλ – νταμπλ στην καριέρα του, ισοφαρίζοντας το ιστορικό ρεκόρ του Οσκαρ Ρόμπερτσον!

Ο θρυλικός «Big – O», πρωταθλητής το 1971 με τους Μιλγουόκι Μπακς,  ολοκλήρωσε το 1974 την καριέρα του με 181 «τρισδιάστατες» βραδιές σε 1.040 αγώνες και μ.ό. καριέρας 25,7 πόντων, 9,5 ασίστ και 7,5 ριμπάουντ. Είχε 148 «τρισδιάστατα» ματς στις έξι πρώτες σεζόν και 33 στις οκτώ τελευταίες. Ο Ουέστμπρουκ έφτασε στον ίδιο αριθμό σε 939 παιχνίδια και τα τελευταία χρόνια έγινε ο «άρχοντας» των τριπλ – νταμπλ. Ο γκαρντ των Ουίζαρντς, είχε μόλις οκτώ στις έξι πρώτες σεζόν του και πέτυχε 173 στις επόμενες επτά χρονιές! Το τριπλ – νταμπλ κόντρα στην Ιντιάνα ήταν το δέκατο εναντίον των Πέισερς, που είναι ρεκόρ του, ενώ μετρά εννέα απέναντι σε Νέα Ορλεάνη και Ορλάντο. Μαζί με τον ΛεΜπρον είναι οι μοναδικοί που έχουν «τριπλή» επίδοση κόντρα και στις 30 ομάδες της Λίγκας.

Η «εκτόξευση» του Ουέστμπρουκ άρχισε από το 2014 – 2015, όταν κατέγραψε 11 τριπλ – νταμπλ, είχε 18 την επόμενη χρονιά και το 2016 – 2017, πρώτη σεζόν χωρίς τον Κέβιν Ντουράντ στην Οκλαχόμα Σίτι, μέτρησε 42 και αναδείχθηκε MVP της χρονιάς! Ηταν η δεύτερη φορά στην ιστορία, μετά τον Ρόμπερτσον και το 1961 – 1962, που ένας παίκτης είχε μ.ό. τριπλ – νταμπλ στη σεζόν και ο Ουέστμπρουκ το επανέλαβε (με τη φετινή) άλλες τρεις φορές. Φέτος, στην πρώτη χρονιά του στην Ουάσινγκτον, έχει 35 τριπλ - νταμπλ (τα 24 στα τελευταία 35 ματς!) και είναι ήδη ο ρέκορντμαν των Ουίζαρντς.

Ο «Ρας» έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για ατομισμό και «μανία» με τα στατιστικά, αλλά και αδυναμία να ελέγξει τον χαρακτήρα του στα πλέι οφς. Αγωνίστηκε μεν στους Τελικούς του 2012 (ήττα των Θάντερ από το Μαϊάμι) και το 2016 έφτασε ένα βήμα από τους Τελικούς (ήττα 4-3 από τους Ουόριορς, παρά το προβάδισμα με 3-1...), όμως στην ποστ σίζον δεν είναι το ίδιο αποδοτικός. Παρόλα αυτά, ο ίδιος επιβεβαιώνει φέτος, μετά το πέρασμά του από το Χιούστον, ότι απολαμβάνει το μπάσκετ και επιμένει πως «θεωρείτε τα τριπλ – νταμπλ μου ως κάτι δεδομένο και δεν σέβεστε όσα έχω πετύχει». Στα 181 τριπλ – νταμπλ του, οι ομάδες του είχαν 146 νίκες – 35 ήττες. Με ποσοστό 75,1% είναι 2ος, πάνω από τον Ρόμπερτσον (72,4%) και πίσω μόνο από τον Μάτζικ Τζόνσον (78,3%).

Ο Ουέστμπρουκ αλλά και κάποιοι σύγχρονοι σταρ του ΝΒΑ (Τζέιμς, Γιόκιτς, Χάρντεν, Ντόντσιτς) είναι η απόδειξη πως το μπάσκετ άλλαξε και πάλι. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1984 ο Μάτζικ Τζόνσον ήταν πρώτος με 12 τριπλ – νταμπλ. Τα 134 συνολικά φετινά τριπλ – νταμπλ είναι ήδη νέο ρεκόρ και δεύτερος στην τρέχουσα περίοδο είναι ο Σέρβος σέντερ του Ντένβερ, Νίκολα Γιόκιτς, με 15. Στις 17/2/21 έγινε ρεκόρ με έξι παίκτες με «τριπλή» επίδοση, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Η φετινή συχνότητα (ένα τριπλ – νταμπλ ανά επτά ματς) είναι κατά 47% υψηλότερη από πέρσι και κατά... 700% μεγαλύτερη από το 2011 – 2012 (συνολικά 18)!

Τα στατιστικά και τα analytics έχουν γίνει πλέον κάτι απαραίτητο στο σύγχρονο μπάσκετ και τα νούμερα του Ράσελ Ουέστμπρουκ επιβεβαιώνουν την αλλαγή. Οταν ο Οσκαρ Ρόμπερτσον αποσύρθηκε το 1974, όλοι έλεγαν πως το ρεκόρ του θα μείνει απλησίαστο. Ο, Σκοτ Μπρουκς, κόουτς της Ουάσινγκτον – και προπονητής του «Ρας» και στους Θάντερ – λέει πως «δεν έχει υπάρξει παίκτης στην ιστορία που να γεμίζει τη στατιστική όπως εκείνος». Τα τριπλ – νταμπλ είναι πλέον συνηθισμένα. Αυτό δεν στερεί και την εξαιρετικότητα και το ασυνήθιστο όσων συνεχίζει να πετυχαίνει ο Ουέστμπρουκ και οι σύγχρονοι σταρ του ΝΒΑ.