Η επιτυχία του Στεφ Κάρι δεν είναι ούτε «ατύχημα» ούτε... προσευχή

Η επιτυχία του Στεφ Κάρι δεν είναι ούτε «ατύχημα» ούτε... προσευχή

Το «φυλαχτό» του δεν ήταν απλώς οι συμβουλές του πατέρα του, τον δρόμο του οποίου είχε αποφασίσει να ακολουθήσει. Ο Στεφ Κάρι κρατούσε και τις εικόνες. Αυτές, ωστόσο, δεν ήταν μόνο η τεχνική στο σουτ και η ικανότητα στα τρίποντα. Ο μικρός Στεφ θυμάται τακτικά τον Ντελ Κάρι, άλλοτε γκαρντ στο ΝΒΑ να... κοιμάται στο πάτωμα του σπιτιού, ώστε να βολέψει την ταλαιπωρημένη μέση και τα κουρασμένα γόνατά του! Ο γιος του αποδείχθηκε στο πανεπιστήμιο του Ντέιβιντσον πως είναι πιο αθλητικός, πιο «εκρηκτικός». Αν και οι ειδικοί είχαν άλλη άποψη.

Οταν ο νυν σταρ των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς άφησε το NCAA και δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ του 2009, το scouting report του γέμισε αμφιβολίες. «Δεν είναι αληθινός πλέι μέικερ», «είναι επίμονος στο σουτ», «δεν είναι καλός αμυντικός», «δεν είναι αρκετά μεγαλόσωμος» και, τέλος, η πρόβλεψη πως «δύσκολα θα κερδίσει θέση βασικού στη Λίγκα»... Σχεδόν 12 χρόνια αργότερα, έξι ομάδες μετανιώνουν που τον προσπέρασαν και τον άφησαν στο Νο7 του ντραφτ, για τους Ουόριορς.

Τα ξημερώματα της Τρίτης (13/4), ο 33χρονος γκαρντ πέτυχε... 53 πόντους με 10/18 τρίποντα(!) στη νίκη του Γκόλντεν Στέιτ επί του Ντένβερ και σημείωσε άλλο ένα ρεκόρ. Ο Κάρι χρειαζόταν 19 πόντους για να γίνει ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας του και φτάνοντας τους 17.818 πόντους, ξεπέρασε τον θρυλικό Ουίλτ Τσάμπερλεϊν!

Εκείνη η «δυσοίωνη» αναφορά και πρόβλεψη για την καριέρα του έχει πια ξεχαστεί. Ο ίδιος ο Αμερικανός γκαρντ, σε μία διαφήμισή του προ διετίας, την είχε χρησιμοποιήσει ως αφορμή και στο τέλος κατέληξε με το σλόγκαν: «Η επιτυχία δεν είναι ατύχημα!». Τα τρία πρωταθλήματα που κατέκτησε (2015, 2017 2018), τα δύο βραβεία MVP, ο τίτλος του πρώτου σκόρερ το 2016 (μ.ό. 30,1π.) και τα αναρίθμητα ρεκόρ στα τρίποντα, το επιβεβαιώνουν.

Ο Στεφ Καρι, μάλιστα, διάγει φέτος την πιο παραγωγική χρονιά της καριέρας του στο ΝΒΑ, καθώς σκοράρει 30,4 πόντους ανά ματς και με το έβδομο διαδοχικό παιχνίδι με 30+ πόντους, μετρά το καλύτερο αντίστοιχο σερί από παίκτη των Ουόριορς μετά το 1967 και τον σπουδαίο Ρικ Μπάρι! Η αρχή της πορείας του στη Λίγκα, αλλά κυρίως οι συχνές επισκέψεις στους γιατρούς και τα χειρουργεία, όμως, δεν προδίκαζαν εξαρχής αυτό που επακολούθησε...

Τη σεζόν 2011 – 2012, ο Κάρι αγωνίστηκε σε μόλις 26 ματς, λόγω συχνών τραυματισμών στους αστραγάλους. Στο μυαλό του ήρθαν οι εικόνες από τον «πληγωμένο» πατέρα του. Ωστόσο, οι Ουόριορς τον στήριξαν, αν και δεν του έδωσαν τη μάξιμουμ επέκταση συμβολαίου. Το καλοκαίρι του 2012 συμφώνησε για τετραετές συμβόλαιο αντί 44 εκατομμυρίων δολαρίων, με το, θαρρεί κανείς, υστερόγραφο... «και βλέπουμε».

Για να σώσει την καριέρα του, ο Κάρι δοκίμασε - συνειδητά ή ασυνείδητα – τα πάντα. Οπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Μάρκους Τόμπσον στο βιβλίο «Golden State: The miraculous rise of Steph Curry», για την υγεία του... προσευχήθηκε μία ολόκληρη εκκλησία. Ο προπονητής του ως το καλοκαίρι του 2014, Μαρκ Τζάκσον, είναι και πάστορας και μαζί με την σύζυγό του τον πήραν μαζί τους σε μία λειτουργία στο Λος Αντζελες. Σε κάποιο σημείο της, η Ντεζιρέ Τζάκσον φώναξε τον Κάρι, του άλειψε τον αστράγαλο με λάδι, πριν το ποίμνιο αρχίσει τους ψαλμούς!

Ο Στεφ χαμογέλασε και θέλησε να επιστρέψει στη θέση του. Μονάχα που του ζήτησαν να επιβεβαιώσει πως δέχεται την ευλογία και, μην ξέροντας τι να κάνει, ξεκίνησε να κάνει αναπηδήσεις με το δεξί πόδι του! «Δεν ήξερα τι άλλο να κάνω», απάντησε όταν τον ρώτησαν γιατί άρχισε να πηδά. Η λύση, βεβαίως, ήταν αλλού, σε μία πρωτοποριακή μέθοδο στο χειρουργείο.

Ο σταρ των Ουόριορς έσωσε την καριέρα του όταν επισκέφθηκε το γραφείο του Δρα Ρίτσαρντ Φέρκελ, το 2013. Ο φημισμένος γιατρός σκέφτηκε αρχικά μία ακραία λύση, θέλοντας να τοποθετήσει στον αστράγαλο του Κάρι τένοντες από νεκρό δωρητή οργάνων. Ωστόσο, προτίμησε μία λεπτή επέμβαση με τη βοήθεια κάμερας που ανέλυσε τον ουλώδη ιστό του ποδιού του και έβγαλε τα γάντια του έπειτα από μόλις μιάμιση ώρα.

Αυτή, πάντως, ήταν η μισή δουλειά... Στην αποκατάστασή του, ο Αμερικανός γκαρντ έμαθε να περπατά και να τρέχει με διαφορετικό τρόπο. Εμαθε να μετατοπίζει το βάρος του και να γυμνάζει άλλους μύες του σώματος, ώστε να μην καταπονεί τους ταλαιπωρημένους αστραγάλους του. Αρχισε να γυμνάζει το σώμα του όπως το σουτ του. Εκτοτε, ο κατά τεκμήριο κορυφαίος σουτέρ τριών πόντων στην ιστορία του ΝΒΑ σηκώνει βάρη ως το διπλάσιο του δικού του βάρους (91 κιλών)! Κάπως έτσι αντέχει να σηκώνει και πάλι στους ώμους του τις ελπίδες του Γκόλντεν Στέιτ για επιστροφή στην κορυφή.