Η Αϊτή συνεχίζει να πληρώνει τα πειράματα των Μαδούρο-Τσάβες

Η Αϊτή συνεχίζει να πληρώνει τα πειράματα των Μαδούρο-Τσάβες

Ένα νέο κεφάλαιο προστέθηκε πρόσφατα στο ταραχώδες σκάνδαλο που λέγεται «Petrocaribe» το οποίο ταλανίζει εδώ και αρκετά χρόνια την Αϊτή και προέκυψε από τα σοσιαλιστικά πειράματα του Ούγκο Τσάβες και του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα. 

Το Petrocaribe ήταν ένα πρόγραμμα υπό το οποίο κάθε μια χώρα (από τις 17 συνολικά της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής) λάμβανε (θεωρητικά) μια συγκεκριμένη ποσότητα πετρελαίου από την κρατική εταιρεία PDVSA της Βενεζουέλας. Η αποπληρωμή γινόταν με δάνειο με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο και μέρος του οποίου υποσχόταν να αποπληρώσει η ίδια η κυβέρνηση του Τσάβες. Ενδεικτικό το ποσό "άνετος" ήταν ο άλλοτε πρόεδρος της Βενεζουέλας ήταν ότι το 2011 «χάρισε» χρέος ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ στην Αϊτή μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη.

Στην πράξη, το Petrocaribe αποδείχθηκε καταστροφικό με συνέπεια τόσο το Καράκας όσο και οι χώρες που μετείχαν να αντιμετωπίσουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια του Petrocaribe (2008-2016), η Βενεζουέλα έστειλε 300 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στις χώρες με τις οποίες είχε συμφωνία, χάνοντας όμως περίπου 2,3 δις δολάρια ανά έτος, λόγω κακοδιαχείρισης.

Το καλοκαίρι του 2017 ξεκίνησε λοιπόν μια έρευνα της Γερουσίας της μικρής χώρας της αμερικανικής ηπείρου ύστερα από πίεση του κινήματος "Petrocaribe Challenge" το οποίο οργάνωσε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Η έρευνα της Γερουσίας και διαδηλώσεις ώθησαν εν μέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο να αναλάβει πρωτοβουλία και να διενεργήσει έρευνα η οποία όταν δόθηκε στη δημοσιότητα βρήκε μια "τρύπα" τουλάχιστον 3 δισεκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων στα ταμεία της Αϊτής. Πριν λίγες μέρες εκδόθηκε ένα ακόμα μέρος της πολύκροτης έρευνας η οποία δείχνει ούτε λίγο ούτε πολύ "σημεία και τέρατα".

Ένα από τα πολλά έργα "κοινωνικής πολιτικής" όπου διαπιστώθηκαν παρατυπίες, ήταν ένα βιομηχανικό πάρκο κοντά στην πρωτεύουσα Πορτ-Ω-Πρενς μαζί με 1,500 εργατικές κατοικίες το οποίο δόθηκε χωρίς διαγωνισμό σε μια εταιρεία από την Δομινικανή Δημοκρατία η οποία ανήκε στον Φέλιξ Μπαουτιστα, Γερουσιαστή της εν λόγω χώρας και φίλο των Μαδουρο-Τσάβες. Επιπρόσθετα, στις προηγούμενες εκθέσεις της Γερουσίας σε συνεργασία με την εισαγγελία είχε αποκαλυφθεί ότι το 2014, για ένα επισκευής τμήματος του οδικού δικτύου, το κράτος υπέγραψε δύο συμβάσεις, με δύο εταιρείες με διαφορετικές διακριτικές ονομασίες, τις Agritrans και Betexs, που όμως είχαν ίδιο αριθμό φορολογικού μητρώου και το ίδιο προσωπικό, παρότι η κύρια δραστηριότητά τους δεν ήταν οι κατασκευές, αλλά η παραγωγή μπανάνας.

Συνέπεια των παραπάνω είναι η Αϊτή να αντιμετωπίζει σήμερα 23% πληθωρισμό την ώρα που το τοπικό νόμισμα το γουρδε έχει χάσει πάνω από 210% της αξίας του από το 2010. Όσο για την φτώχεια αυτή βρίσκεται σε δυσθεώρητα επίπεδα με την Παγκόσμια Τράπεζα να χαρακτηρίζει την Αϊτή ως την "φτωχότερη" χώρα του Δυτικού Ημισφαιρίου.