7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Σαρλ Μισέλ: H G7 θα επιταχύνει τη διανομή εμβολίων κατά του κορονοϊού παγκοσμίως

Σαρλ Μισέλ: H G7 θα επιταχύνει τη διανομή εμβολίων κατά του κορονοϊού παγκοσμίως
AP Photo/Francisco Seco, Pool

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή και διανομή εμβολίων κατά της COVID-19 σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η προτεραιότητα ήταν να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση για εμβόλια, και εδώ η ΕΕ έχει αναλάβει την ηγεσία. Εταίροι έχουν ενωθεί τώρα μαζί μας για να επιταχύνουμε την παραγωγή και διανομή εμβολίων σε όλο τον κόσμο, είπε ο Μισέλ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι σε συμφωνία να προσφέρουν 1 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 την επόμενη χρονιά σε άλλες χώρες κατέληξαν οι G7 σύμφωνα με το σχεδόν οριστικό προσχέδιο της ανακοίνωσης της συνόδου και επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, δεσμεύονται ότι θα εργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα, τη G20 και άλλες χώρες για να αυξήσουν τη συνεισφορά τους επόμενους μήνες.

«Οι δεσμεύσεις από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε τον Φεβρουάριο του 2021 συμπεριλαμβανομένης της τωρινής συνάντησης στο Κάρμπις Μπέι προβλέπουν 1 δισεκ. δόσεις για τον επόμενο χρόνο», αναφέρεται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης. «Θα εργαστούμε από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα, τη G20 και άλλες χώρες για να αυξήσουμε αυτή τη συνεισφορά τους επόμενους μήνες».

Δύο πηγές δήλωσαν ότι η ανακοίνωση έχει σε μεγάλο βαθμό οριστικοποιηθεί από τους διπλωμάτες που εργάστηκαν έως αργά χθες για να συμφωνήσουν στο κείμενο αυτό.

Όπως σημειώνει το Reuters, υπήρξαν λίγες διαφωνίες σχετικά με το ανακοινωθέν, το οποίο βρίσκεται σε τελική σύνταξη, αν και η Ιαπωνία πίεσε για μια πιο σκληρή γραμμή στην Κίνα, δήλωσε διπλωματική πηγή.

Το γκρουπ των G7 δηλώνει στο προσχέδιο ότι οι δωρεές εμβολίων βασίζονται σε εξαγωγές από εγχώρια παραγωγή με τουλάχιστον 700 εκατομμύρια δόσεις που εξάγονται ή πρόκειται να εξαχθούν φέτος, εκ των οποίων τουλάχιστον το 50% έχουν πάει σε χώρες που δεν ανήκουν στην ομάδα των G7.

Το G7 προσθέτει στο ανακοινώθεν ότι είχε «δέσμευση να συνεχίσει να εξάγει σε σημαντικές αναλογίες και την προώθηση της εθελοντικής αδειοδότησης και της μη κερδοσκοπικής παγκόσμιας παραγωγής, η οποία μέχρι στιγμής αντιστοιχεί στο 95% της προσφοράς του  COVAX».

 Αξίζει να επισημανθεί ότι ανθρωπιστικές οργανώσεις επέκριναν τα σχέδια των μελών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου να διανείμουν 1 δισεκ. δόσεις δόσεις εμβολίων για την COVID-19 σε φτωχότερες χώρες έως το 2022, βλέποντας μια τακτική κίνηση αντιπερισπασμού.

Διαβάστε ακόμα:

Πηγή της G7 εξαίρει τον Μπάιντεν μετά το «πλήρες χάος» του Τραμπ

Βρυξέλλες: Πυρετώδεις προετοιμασίες ενόψει της άφιξης του Τζο Μπάιντεν σήμερα το βράδυ