7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

G7: Συμφωνία για δωρεά 1 δισ. δόσεων εμβολίου σε άλλες χώρες

G7: Συμφωνία για δωρεά 1 δισ. δόσεων εμβολίου σε άλλες χώρες

Σε συμφωνία να προσφέρουν 1 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 την επόμενη χρονιά σε άλλες χώρες κατέληξαν οι G7 σύμφωνα με το σχεδόν οριστικό προσχέδιο της ανακοίνωσης της συνόδου και επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, δεσμεύονται ότι θα εργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα, τη G20 και άλλες χώρες για να αυξήσουν τη συνεισφορά τους επόμενους μήνες.

«Οι δεσμεύσεις από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε τον Φεβρουάριο του 2021 συμπεριλαμβανομένης της τωρινής συνάντησης στο Κάρμπις Μπέι προβλέπουν 1 δισεκ. δόσεις για τον επόμενο χρόνο», αναφέρεται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης. «Θα εργαστούμε από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα, τη G20 και άλλες χώρες για να αυξήσουμε αυτή τη συνεισφορά τους επόμενους μήνες».

Δύο πηγές δήλωσαν ότι η ανακοίνωση έχει σε μεγάλο βαθμό οριστικοποιηθεί από τους διπλωμάτες που εργάστηκαν έως αργά χθες για να συμφωνήσουν στο κείμενο αυτό.

Όπως σημειώνει το Reuters, υπήρξαν λίγες διαφωνίες σχετικά με το ανακοινωθέν, το οποίο βρίσκεται σε τελική σύνταξη, αν και η Ιαπωνία πίεσε για μια πιο σκληρή γραμμή στην Κίνα, δήλωσε διπλωματική πηγή.

Το γκρουπ των G7 δηλώνει στο προσχέδιο ότι οι δωρεές εμβολίων βασίζονται σε εξαγωγές από εγχώρια παραγωγή με τουλάχιστον 700 εκατομμύρια δόσεις που εξάγονται ή πρόκειται να εξαχθούν φέτος, εκ των οποίων τουλάχιστον το 50% έχουν πάει σε χώρες που δεν ανήκουν στην ομάδα των G7.

Το G7 προσθέτει στο ανακοινώθεν ότι είχε «δέσμευση να συνεχίσει να εξάγει σε σημαντικές αναλογίες και την προώθηση της εθελοντικής αδειοδότησης και της μη κερδοσκοπικής παγκόσμιας παραγωγής, η οποία μέχρι στιγμής αντιστοιχεί στο 95% της προσφοράς του  COVAX».

 Αξίζει να επισημανθεί ότι ανθρωπιστικές οργανώσεις επέκριναν τα σχέδια των μελών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου να διανείμουν 1 δισεκ. δόσεις δόσεις εμβολίων για την COVID-19 σε φτωχότερες χώρες έως το 2022, βλέποντας μια τακτική κίνηση αντιπερισπασμού.

«Ακούγεται καλύτερο απ’ ό,τι είναι», έκρινε η Φιόνα Ούλενταλ της οργάνωσης για τα παιδιά World Vision. Η G7 θέλει να αποσπάσει την προσοχή από το γεγονός ότι είναι κατά της άρσης της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των εμβολίων κατά της COVID-19, δήλωσε.

Ο Γερν Καλίνσκι της Oxfam International έβαλε στο στόχαστρό του ειδικά τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, που συνεχίζει να είναι αντίθετη στην άρση της προστασίας για τις πατέντες. Η Μέρκελ υποστηρίζει ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα βοηθήσει καθώς δεν είναι οι πατέντες που επιβραδύνουν την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων.

Η παραγωγή εμβολίων χρειάζεται να επεκταθεί σε όλες τις περιοχές του κόσμου για να αντιμετωπιστούν οι δομικές αιτίες της άνισης κατανομής, δήλωσε ο Καλίνσκι. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να αρθούν οι προστασίες για τις πατέντες.

«Ο κόσμος στις φτωχές χώρες δεν πρέπει να εξαρτάται από την καλή θέληση πολιτικών και φαρμακευτικών εταιριών που έχουν κίνητρο το κέρδος», δήλωσε ο ίδιος.

Αν και η ανάπτυξη εμβολίων που σώζουν ζωές βασίστηκε στα χρήματα φορολογουμένων, πρόσθεσε ο Καλίνσκι, η καγκελάριος θεωρεί τα εμβόλια ιδιωτική ιδιοκτησία λίγων εταιριών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει υπολογίσει ότι για να καταπολεμηθεί η πανδημία θα χρειαστούν 11 δισεκ. δόσεις εμβολίων – πολύ περισσότερα από τα 2,3 δισεκ. που ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ πως σχεδιάζει να διανείμει η G7 συνολικά.