ΓΔ: 897,29 -12,92 (-1,42 %)

Τζίρος: 126,41 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,29 -12,92 (-1,42 %)

Τζίρος: 126,41 εκατ. €   RT

H αύξηση των εσόδων «συγκράτησε» το πρωτογενές έλλειμα το α' δίμηνο

H αύξηση των εσόδων «συγκράτησε» το πρωτογενές έλλειμα το α' δίμηνο

Με την τονωτική ένεση των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας -τα οποία εισπράχθηκαν τον Φεβρουάριο λόγω της παράτασης που δόθηκε στην ημερομηνία πληρωμής- το δίμηνο έκλεισε με αύξηση εσόδων αλλά και συρρίκνωση δαπανών.

Πρόκειται φυσικά για μια «ωραιοποιημένη» εικόνα σε σχέση με την πραγματικότητα η οποία οφείλεται αφενός στα έκτακτα έσοδα (σ.σ δεν ήταν προγραμματισμένο να εισπραχθούν τα τέλη κυκλοφορίας) αλλά και στη συγκράτηση των δαπανών η οποία παραδοσιακά καταγράφεται στους πρώτους μήνες κάθε χρόνου.

Ο Μάρτιος βέβαια, δεν θα είναι τόσο καλός κάτι για το οποίο προϊδέασε από σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Το θετικό στοιχείο που προέκυψε πάντως -δεδομένου ότι με τα έσοδα του πρώτου διμήνου συμπληρώνεται η εικόνα για τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2020- είναι ότι προϋπολογισμός του 2020 θα κλείσει με μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα σε σχέση με αυτό που είχε προβλεφθεί κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2021. Τα «αποκαλυπτήρια» των δημοσιονομικών επιδόσεων του 2020, θα γίνουν με την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου η οποία προγραμματίζεται για το τέλος Απριλίου.

Παρά το lockdown τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού έκλεισαν πάνω από τον στόχο με την υπέρβαση να φτάνει στα 275 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, οι δαπάνες –παρά τα μέτρα στήριξης- συγκρατήθηκαν κατά 959 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου με αποτέλεσμα να περιοριστούν στα 11,8 δις. ευρώ έναντι 12,76 δις. ευρώ που ήταν ο στόχος για το πρώτο δίμηνο. Στην τόνωση των φορολογικών εσόδων του πρώτου διμήνου –ανήλθαν στα 7,662 δις. ευρώ έναντι στόχου για 7,56 δις ευρώ- συνέβαλε φυσικά η μετάθεση της ημερομηνίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας

Η δήλωση Σκυλακάκη

Με αφορμή την ανακοίνωση των δημοσιονομικών επιδόσεων για τον μήνα Φεβρουάριο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα έσοδα από φόρους τον μήνα Φεβρουάριο είναι αυξημένα κατά 428 εκατ. ευρώ ή 12,0% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021. Η υπέρβαση αυτή του στόχου οφείλεται κυρίως στην παράταση είσπραξης των τελών κυκλοφορίας και αντανακλά επίσης το προσωρινό άνοιγμα της οικονομίας κατά τον μήνα Ιανουάριο και την -έστω και περιορισμένη- λειτουργία του λιανεμπορίου με click away στη διάρκεια των εορτών. Τα αποτελέσματα του lock down που ακολούθησε επιδρούν δυσμενώς ήδη στα έσοδα του Μαρτίου και θα συνεχίσουν με βεβαιότητα να έχουν αρνητική επίπτωση στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού στους επόμενους δύο μήνες».

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 3,273 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 4,507 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021 και ελλείμματος 1,107 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 1,503 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,737 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 831 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 8,528 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 275 εκατ. ευρώ ή 3,3%  έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 9,130 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 190 εκατ. ευρώ ή 2,1% έναντι του στόχου. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 7,662 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 102 εκατ. ευρώ ή 1,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 602 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 85 εκατ. ευρώ από το στόχο (687 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 837 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 223 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο 2021 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4,681 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 1,087 δισ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στα αυξημένα έσοδα από Φόρους, λόγω της παράτασης που δόθηκε για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας έως την 1η Μαρτίου, καθώς και στα αυξημένα έσοδα από το ΠΔΕ Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5,009 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 994 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4,002 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 428 εκατ. ευρώ ή 12,0% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021. Η υπέρβαση αυτή του στόχου οφείλεται κυρίως στην είσπραξη των τελών κυκλοφορίας για όσους έκαναν χρήση της παράτασης της προθεσμίας εξόφλησής τους, όπως προαναφέρεται.

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 692 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 392 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων του Φεβρουαρίου 2021 ανήλθαν σε 328 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 94 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (421 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2021 ανήλθαν στα 11,801 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 959 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (12.760 δισ. ευρώ).

Πιο συγκεκριμένα, σημαντικό μέρος των υπό κατανομή πιστώσεων που επρόκειτο να μεταφερθούν στην κατηγορία των μεταβιβάσεων εντός της περιόδου Ιανουαρίου -  Φεβρουαρίου, τελικά δεν μεταφέρθηκαν, κυρίως διότι υπήρξε μεταγενέστερη του προϋπολογισμού απόφαση, να εξυπηρετηθεί μερικώς το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και από πόρους του ΠΔΕ.

Οι ταμειακές πληρωμές που σχετίζονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (κατηγορία αποκτήσεων παγίων περιουσιακών στοιχείων), κινήθηκαν αυξητικά σε σχέση με τον αρχικό στόχο κατά 589 εκατ. ευρώ, προς εξυπηρέτηση των σχετικών συμβάσεων.   

Το σκέλος του ΠΔΕ κινήθηκε αντίρροπα σε σχέση με τον τακτικό προϋπολογισμό, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον στόχο κατά 1,094 δισ. ευρώ (πληρωμές 1,684 δισ. ευρώ έναντι στόχου 590 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω των προαναφερθέντων αυξημένων πληρωμών του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των μέτρων κατά της πανδημίας για την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, έχει ως εξής:

α) η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας του COVID-19 (μισθωτών) ύψους 725 εκατ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),

β) η επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 262 εκατ. ευρώ από την κατηγορία των μεταβιβάσεων και 967 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

γ) η κρατική αποζημίωση εκμισθωτών ύψους 41 εκατ. ευρώ, λόγω μειωμένων μισθωμάτων που λαμβάνουν,

δ) η επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΑ ύψους 70 εκατ. ευρώ, για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων από την πανδημία και

ε) η επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ύψους 45 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2021 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 κατά 3,137 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των προαναφερθέντων μέτρων κατά της πανδημίας και των αυξημένων πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων.